`dependenta de stres ce este si cum se trateaza
Sanatate

Dependenta de stres – ce este si cum se trateaza?

`dependenta de stres ce este si cum se trateaza

`dependenta de stres ce este si cum se trateaza

Nu mai incape nicio indoiala ca stresul este prezent in vietile noastre. Insa putem vorbi oare de o dependenta de stres pe care nu o constientizam?

Exista oameni care, in mod involuntar, isi folosesc propriile raspunsuri psihologice ca un instrument de modificare a starii lor. Acestia sunt dependentii de stres. Atunci cand ne simtim amenintati, avem o serie de reactii menite sa ne ajute: fie fugim, fie luptam. Tensiunea noastra creste, iar procesele sistemului digestiv incetinesc.

Precum heroina, hormonii stresului ne pot ucide. Pompate in sangele nostru pentru perioade lungi de timp, aceste chimicale conduc la boli precum ulcerele sau bolile de inima. Astfel, sistemul nostru imunitar scade, lasandu-ne vulnerabili in fata vietii.

Cum constientizezi ca suferi de dependenta de stres?

Dependenta de stres apare sub diferite forme. Pentru inceput, putem observa daca ne incadram in urmatoarele scenarii:

• Amanarea
• Perfectionismul
• Obsesii legate de obligatii
• Inventarea unor fantezii catastrofice legate de ce poate merge rau
• Atentia sporita la evenimentele violente precum terorismul sau abuzul

Daca ne regasim in vreunul din scenariile precedente, poate ca ar trebui sa ne examinam propriile tendinte de dependenta.

Exista o serie de motive pentru care dependenta de stres revine in viata noastra:

Majoritatea dependentilor de stres prezinta o serie de rani emotionale. Durerea ramane blocata in corpul nostru, umplandu-l pana nu mai ramane spatiu. Astfel se explica exploziile de furie si lacrimi care apar brusc.
• Generarea unor situatii de stres este o modalitate excelenta de a evita confruntarea cu anumite sarcini de care ne temem. Astfel, dependenta de stres devine o zona de confort.
• O alta problema este victimizarea. Aceasta apare in cazul celor care nu au primit suficienta atentie atunci cand erau copii, cu exceptia momentelor in care se simteau rau. Asocierea iubirii cu stresul este o modalitate pentru acestia de a crea o conexiune emotionala cu cei din jur.

Aceste exemple ar trebui sa ne ajute sa realizam ca, in mod paradoxal, stresul poate deveni un sanctuar. Problema legata de dependenta de stres este ca pe masura ce timpul trece, hormonii stresului care altadata creau euforie sau lipsa de teama, devin brusc neproductivi.

Cum putem elibera/vindeca dependenta de stres?

• Da-ti voie sa iei o pauza.

Alearga sau mergi in ritm rapid si vei deveni mai calm. Daca reactia ta la stres este furia, loviturile cu mana sau cu piciorul (in aer) iti vor fi de mare ajutor.

Imbratiseaza aceasta stare.

Multi incearca sa vindece dependenta de stres prin a face afirmatii de tipul “Stai calm, la naiba!”. Aceasta este precum incercarea de a stinge un incendiu cu benzina. O simpla constientizare de timpul “Mi-e frica, dar este in regula” elimina stresul acelui moment.

Grija fata de propria persoana.

Incearca sa-ti primesti inima ingrijorata asa cum ai primi un oaspete ingrijorat. Intreba-te: “De ce esti stresata? Cu ce te pot ajuta?” Aceasta atitudine te va ajuta mai mult sa-ti intelegi dependenta de stres si chiar sa gasesti modalitati de a o rezolva.

Astfel, inainte de a ne plange de mila ca trecem printr-o perioada stresanta, ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva tocmai ingrijorarea si temerile sunt cele care ne contureaza incetul cu incetul o zona de confort din care nu ne dorim sa mai iesim…
Resurse: www.oprah.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *