6 lucruri care ne influenteaza visele
Sanatate

6 lucruri care ne influenteaza visele

6 lucruri care ne influenteaza visele

6 lucruri care ne influenteaza visele

Atunci cand dormim, corpurile noastre isi dau toata silinta sa nu paraseasca taramul somnului.

Asa ca in loc sa ne trezeasca, ele permit mai multor stimuli – mirosuri, sunete, senzatii – sa ne patrunda visele. Astfel, mintea interiorizeaza o serie de aspecte din exterior pe care le introduce in visele noastre.

Sa vedem care sunt cele 6 elemente care ne influenteaza visele:

1. Sunetele.

Cu siguranta multi dintre noi am auzit ticaitul ceasului in visele noastre. Cercetatorii considera ca sunetele de fundal pot influenta continutul viselor noastre. Ei nu recomanda sa dormim intr-un mediu prea zgomotos deoarece sunetele se intrepatrund cu munca pe care visele noastre trebuie sa o indeplineasca la nivel cognitiv. Totusi, daca ne dorim un somn odihnitor, atunci zgomotele nu au ce sa caute in aceasta ecuatie.

2. Mirosurile.

Intr-un studiu realizat in 2008, cercetatorii germani mentionau atat existenta unui miros pozitiv (cum este mirosul de trandafiri), cat si a unuia negativ in faza incipienta a viselor unor femei. Atunci cand acestea erau trezite, li se cerea sa spuna ce au visat. Astfel, mirosul de trandafiri dadea nastere unui vis frumos, in timp ce mirosul de oua crea un vis mai putin placut.

Cercetatorul Loewenbeg explica faptul ca in momentul in care mirosi un parfum, o floare sau o ciocolata in timpul zilei, tendinta ca aceste emotii pozitive sa fie evocate si in visele noastre apare deoarece urmeaza acelasi tipar.

3. Pozitia in care dormim.

Un studiu recent realizat in Hong Kong arata ca atunci cand dormim pe burta, creste posibilitatea de a avea un vis erotic sau un vis in care suntem persecutati. De asemenea, “o relatie sexuala cu o celebritate”, “incapacitatea de a respira resimtita in somn” si “incapacitatea de a ma misca resimtita in somn” au reprezentat o serie de alte elemente regasite in visele celor care dormeau pe burta.

Exista si o explicatie: In momentul in care ne aflam pe burta, organele noaste genitale se afla in contact direct cu patul – lucru care incetineaza procesul respiratiei, exact ca in timpul actului sexual sau ca in momentul in care ne sufocam.
Un alt lucru pe care ar trebui sa-l retinem despre felul in care pozitia corpului ne influenteaza visele este urmatorul: cea mai buna modalitate de a ne aminti visele este sa ramanem in aceeasi pozitie in momentul in care ne trezim.

4. Starea de spirit

Poate ca nu suntem deloc surprinsi in momentul in care aflam ca starea noastra de spirit si visele noastre sunt interconectate. De exemplu, depresia poate influenta culorile pe care le vedem in timpul viselor. Loewenberg sustine ca in urma cercetarilor sale, a observat ca multe din visele persoanelor depresive apar in alb si negru sau chiar gri.

De asemenea, Loewenberg explica faptul ca diferite conditii meteorologice sunt conectate cu dispozitia noastra. De exemplu, anxietatea aduce tornade in timp ce o minte limpede va visa o zi insorita. Depresia si tristetea pot fi asociate cu ploaia.

5. Renuntarea la diferite obiceiuri.

Te-ai intrebat vreodata de ce esti urmatita de pizza sau inghetata in momentul in care incerci sa slabesti? In momentul in care renunti la ceva – cum ar fi bautul, fumatul sau niste simple prajituri – vei ajunge sa le visezi. Oamenii care incearca sa renunte la fumat viseaza ca fumeaza chiar si dupa multi ani de zile de cand au incercat sa renunte la acest obicei.

6. Medicamente si vitamine.

Nici medicamentele nu se lasa mai prejos in ceea ce priveste influentarea viselor noastre. Foarte multe medicamente influenteaza miscarea REM, oferindu-ne vise foarte active. Pe de alta parte, vitamina B ne ajuta sa ne amintim visele cu o mai mare usurinta.

Resurse: http://www.huffingtonpost.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *