Sa invatam sa cultivam stari emotionale pozitive

Publicat: 26 noiembrie 2007
Comentarii: 1 Răspunsuri

sa invatam sa cultivam stari emotionale pozitive
sa invatam sa cultivam stari emotionale pozitive

Emotiile sunt barometrul sufletului si ne anunta daca totul e ok cu noi.

Ele sunt contagioase… da, sunt un virus care se poate transmite cu multa usurinta; fie ca e vorba de emotiile pozitive, fie de cele negative…

Cautam cu ardoare compania oamenilor veseli care au simtul umorului, care stiu sa inveseleasca atmosfera, care transmit voia buna. Ceea ce vreau sa va spun acum este ca putem sa invatam sa zambim, sa ne identificam si sa ne recunoastem trairile emotionale, fie ele placute sau mai putin placute, pentru ca asa vom reusi sa le gestionam si nu sa ne lasam controlati de ele.

De ce este atat de important?

Pentru ca emotiile noastre ne influenteaza cel mai mult modul in care reactionam, luam decizii, ne raportam la propriul sistem de valori si, nu in ultimul rand, comunicam cu ceilalti.

Astfel, daca reusim sa ne controlam emotiile, putem avea lucrurile sub control indiferent de context.

Am fost invatati de mici sa nu ne exprimam emotiile, mai ales in public, pentru ca asta inseamna imaturitate, pentru ca nu e bine sa ne aratam vulnerabili. Ni s-a spus ca omul este o fiinta rationala; le spunem copiilor ca sunt rai daca ne arata ca sunt furiosi, ca sunt foarte suparati, desi ne bucuram cand isi manifesta bucuria, iubirea.

Pana de curand, emotiile erau considerate ceva de care trebuie sa scapi daca vrei sa nu ai neplaceri.

Astazi se stie ca emotiile pot fi educate si ca beneficiile obtinute in urma acestui proces sunt enorme. Putem sa invatam sa fim sinceri cu trairile noastre emotionale, sa nu ne mai ascundem, sa nu le mai evitam, pentru ca nu facem decat sa ne lasam frustrati si de aici anxietatea, starile depresive si nevrotice.

Exista sute de emotii de toate tipurile, cu diverse variatii, schimbari si nuante. Intr-adevar, exista emotii mult mai subtile decat cuvintele care le-ar putea defini. Unii teoreticieni propun increngaturi fundamentale, emotii primare:

– mania,
– tristetea,
– frica,
– bucuria,
– iubirea,
– surpiza,
– rusinea.

Nu toti cercetatorii sunt de acord cu aceasta clasificare. De exemplu, cum ramane cu o combinatie precum gelozia, o varianta a maniei care cuprinde tristete si frica? Dar cu virtuti cum ar fi speranta si credinta, curajul si iertarea, certitudinea si stapanirea de sine?

Emotia implica o evaluare din partea subiectului cu privire la semnificatia unui eveniment sau a unei situatii. Cu alte cuvinte, emotia depinde de modul in care o persoana evalueaza si analizeaza. Prin emotii judecam lumea ca fiind placuta sau neplacuta, buna sau rea, deci dupa un sistem de valori.

Emotiile sunt importante deoarece ele asigura:

Supravietuirea – emotiile noastre functioneaza astazi ca un sistem interior de ghidare, delicat si sofisticat. De exemplu: cand ne simtim singuri, nu ne este satisfacuta nevoia de a comunicare cu alti oameni.

Luarea deciziilor – ne ajuta sa luam hotarari. Cercetarile au aratat ca atunci cand sunt afectati centrii nervosi din emisferele cerebrale, omul nu poate lua nici cele mai simple decizii. De ce? Pentru ca nu stie ce va simti in legatura cu deciziile sale.

Stabilirea limitelor – ne ajuta sa tragem niste semnale de alarma atunci cand ne deranjeaza comportamentul unei persoane. Daca invatam sa ne incredem in ceea ce simtim si sa fim fermi in a exprima acest lucru, putem instiinta persoana respectiva de faptul ca ne simtim incomod, de indata ce devin constienti de acest fenomen. Acest lucru ne va ajuta in trasarea granitelor care sunt necesare pentru protejarea sanatatii noastre mentale si psihice.

Comunicarea – expresia fetei noastre poate comunica in exterior o gama larga de sentimente. Daca aratam tristi si raniti, le semnalam celorlalti ca avem nevoie de ajutorul lor. Daca reusim sa fim cat se poate de receptivi la probleme emotionale ale celorlalti oameni, adica sa fim empatici, suntem mai capabili sa-i facem sa se simta importanti, intelesi si iubiti.

Unitatea – sentimentele de empatie, compasiune, cooperare si iertare au potentialul de a ne uni ca specie.

Sa invatam sa cultivam stari emotionale pozitive

Optimismul – dupa parerea lui Daniel Goleman, optimismul reprezinta o aptitudine esentiala pentru inteligenta emotionala; el vorbeste despre manevrarea gandirii negative prin optimism. O dispozitie buna (good mood) care va impulsiona persoana intr-un stil moderat, echilibrat si o va face sa indeplineasca cu succes sarcinile propuse.

Dupa acelasi autor, o dispozitie buna inseamna abilitatea de a gandi in termeni de flexibilitate si complexitate, ceea ce faciliteaza gasirea de solutii la probleme. Cand fac planuri ori cand iau o decizie, persoanele cu dispozitie buna au o viziune mai larga si gandesc pozitiv. Aceasta se datoreaza, in parte, faptului ca evoca evenimentele pozitive, ceea ce le confera un sentiment de satisfactie si incredere.

Speranta. „Speranta moare ultima!” – ce vorba inteleapta… persoanele cu un inalt nivel de speranta reusesc sa fie capabile sa se motiveze, sa-si motiveze resursele astfel incat sa-si gaseasca drumul spre realizarea obiectivelor.

Aceste persoane sunt destul de flexibile in gandire, gasind mai multe alternative pentru solutionarea problemelor personale. Se vorbeste despre puterea gandiri pozitive in finalizarea unor planuri si in indeplinirea idealurilor. Din perspectiva abilitatii emotionale, afirma Goleman, a avea speranta inseamna, in primul rand, a nu te lasa coplesit de anxietate, de o atitudine defetista sau de depresie in confruntarea cu situatiile dificile si critice.

Optimismul, ca si speranta inseamna a te astepta ca, in general, lucrurile in viata sa mearga bine, chiar daca exista obstacole si frustrari. Daca pesimistul spune: „Am pierdut, am esuat…”, optimistul afirma: „Am folosit o cale gresita…” si cauta solutii pentru remedierea situatiei.

Daruirea, „revarsarea” este inteligenta emotionala la cel mai inalt grad al sau, reprezentand temelia angajarii abilitatilor personale in slujba performantei si invatarii. Este un sentiment de bucurie spontana, spune Goleman, reprezinta starea in care oamenii devin complet absorbiti de ceea ce fac, dand atentie totala scopului urmarit, sensibilitatea contopindu-se cu actiunile lor.


Paradoxal, oamenii in „revarsare” exercita un control sporit asupra propriilor actiuni, dand impresia ca greul este usor, performanta de varf aparand naturala si obisnuita. Revarsarea este considerata o premisa obligatorie pentru a atinge maiestria intr-o profesie sau arta, cunoscandu-se rolul ei deosebit in procesul creativ.

Daniel Goleman apreciaza ca, prin cultivarea „revarsarii”, cu alte cuvinte a pasiunilor insotite si de un inalt nivel al aptitudinilor intelectuale sau de alta natura, propriu unui anumit domeniu de activitate – adica a vocatiei – emotiile pot sa faciliteze gandirea, sa o potenteze, persoana gasind cai multiple pentru a actiona eficient.

Asadar, incepeti-va ziua cu 5 minute de zambet catre voi insiva atunci cand sunteti dimineata la baie si va aranjati in oglinda pentru o noua zi… 5 minute de zambet… e mult, e putin? E necesar pentru a simti ca merita sa te bucuri de o noua zi din viata ta!

Indrazniti deci sa zambiti pentru sine si invatati sa daruiti zambete… asa vom putea sa ne fim mai aproape unii altora si sa simtim cat de frumos este sa fii OM.

de Ionela Stan,
Trainer

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *