Autoterapia: mostre de psihologie practica

Publicat: 15 decembrie 2014
Comentarii: 1 Răspunsuri

Prin lecturarea de carti de psihologie putem afla nenumarate lucruri despre noi insine si putem folosi o serie de instrumente de psihologie practica pentru a ne reechilibra mental si a ne imbunatati viata de zi cu zi.

Sumarul strategiilor psihologice cu rol terapeutic in modul in care facem fata anxietatii, stres-ului, iritatiei si frustrarilor se constituie in mici pastile de psihologie cotidiana pe care le putem memora pentru a ne ajuta in paienjenisul urban in care ne ducem existentele. Acest proces se numeste autoterapie.

Iata cinci dintre cele mai importante mostre de psihologie practica:

Realitatea e mai complexa decat o facem noi.

Creierul uman incearca mereu sa lucreze pe scurtaturi, pentru a economisi energie. De aceea, atunci cand analizam o situatie, tindem sa o facem in pripa si de multe ori ratam explicatii importante pentru modul in care ne comportam, pentru sentimentele pe care le avem.

Daca colegul de birou a fost promovat si l-ai felicitat, dar parca simti ca astazi ai avut o zi proasta, asa, fara motiv, in spatele acestei stari e poate gelozia pe realizarile colegului tau. Vei tinde sa respingi o asemenea explicatie, dar efortul de a nu admite anumite realitati este la fel de mare precum cel de a-ti recunoaste sentimentele si a incerca sa lucrezi cu ele.

Empatia face minuni.

Cand judeci pe cineva, cand reactionezi la ceva ce ti s-a spus, cand vrei sa intelegi mai bine punctul de vedere al celui de langa tine, empatia este cel mai bun instrument. Sa fii empatic poate fi o calitate la care recurgi automat, dar este si un exercitiu mental extrem de benefic.

“Sa te pui in locul cuiva” este un mecanism psihologic care rezolva conflicte, intareste relatii, ajuta cognitia si te dezvolta ca individ, dandu-ti un dram de intelepciune in plus, in fiecare zi.

Esti mediul in care existi.

Schimbarile pe care mediul inconjurator (orasul in care ne-am mutat, colegii de la serviciu, functia noua pe care o ocupam) le produce asupra intelectului si psihicului nostru sunt greu de identificat la inceput. Dar e util sa ai mereu in vedere ca mediul te schimba si ca e bine sa urmaresti cu atentie aceste schimbari, pentru a le putea face fata si a le controla din timp.

Nu tot ce zboara se mananca.

Articolele de psihologie din revistele glossy nu au de multe ori valoarea catorva pagini din diverse carti de psihologie. Asta nu inseamna ca pe internet gasesti informatii false sau inutile, ci e doar un sfat de a nu-ti ghida “autoterapia” dupa ce scrie in reviste. Trebuie a faci un efort de autoanaliza si introspectie, fiindca inainte de a te incadra in tiparele dintr-o revista, esti tu cel care isi stabileste limitele si tiparele.

Ramai cu mintea deschisa.

Poate cel mai util sfat de psihologie practica este sa incerci sa ramai flexibil, cu mintea mereu deschisa, cu o abordare pozitiva – si nu circumspecta – a oamenilor si situatiilor noi. Flexibilitatea in gandire te va ajuta sa accepti mai usor noul si te va face mai adaptabil la provocarile existentei de zi cu zi.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *