7 modalitati de a avea o memorie mai buna

Publicat: 23 ianuarie 2013
Comentarii: 1 Răspunsuri

7 modalitati de a avea o memorie mai buna
7 modalitati de a avea o memorie mai buna

O memorie mai buna nu este o utopie.

Sa ne imaginam o lume fara memorie. Daca mergem destul de departe cu acest gand, vom concluziona ca intr-o lume fara memorie, civilizatia umana ar disparea si ar exista sub forma unor creaturi independente care cauta doar mancare si adapost, nu si o dorinta de dezvoltare personala. Din fericire, noi punem un accent pronuntat pe acest aspect al vietilor noastre, fiind constienti ca avem nevoie de acest mencanism pentru a face fata vietii de zi cu zi.

Majoritatea oamenilor se confrunta cu urmatoarea credinta limitativa:

,,Cred ca sunt unul dintre acei oameni care s-au nascut cu putina memorie si nu au nimic de facut in aceasta privinta.”

Putem opri aceasta credinta, asigurandu-ne ca memoria, precum baschetul, scrisul sau alte aptitudini, se perfectioneaza pe masura ce practicam mai mult. Regasim, mai jos, 7 metode de a ne imbunatati memoria:

1.Intelegerea vs memorarea fortata.

Memorarea are loc in doua modalitati diferite:

 • Prima, fiind cea mai comuna metoda, este realizata prin fortare. Indiferent despre ce informatie este vorba, pe masura ce o repetam pe atat devine mai familiara, asadar este o cale sigura de a ne-o aminti. Totusi, aceasta fortare este o pierdere de timp deoarece ni-l amintim drept ,,acel lucru”, nu ca pe un continut pe care il reconstruim pe cont propriu cu ajutorul altor mijloace mentale precum numerele, imaginile si sunetele.
 • A doua modalitate este cea mai eficienta deoarece se realizeaza prin intermediul intelegerii propriu zise a informatiei. Acesta este un sfat pe care probabil l-am auzit la orele de matematica: pentru a retine formule si teoreme, profesorii afirma ca putem face acest lucru cu usurinta atata timp cat stim de unde deriva si cum functioneaza. Astfel, prin intelegerea a ceea ce avem de retinut, ne ajutam de fapt sa retinem cu mai multa usurinta.

2. Trucul gruparii

Cu exceptia geniilor, oamenii de stiinta au descoperit ca un om obisnuit nu poate retine mai mult de 5 informatii folosindu-se de memoria de scurta durata, iar aceasta memorie dureaza pana la 20 de secunde.

Sa presupunem ca ne putem aminti 5 numere la o perioada de timp. Sa spunem, de exemplu: 4, 7, 8, 2 si 8. Puteti inchide ochii si repeta sirul de numere? Cu siguranta, da. Dar privind realistic situatia, retinerea a 5 numere simple nu este de ajuns pentru viata de zi cu zi, sa ne gandim numai la numerele de telefon pe care este necesar sa le retinem uneori.

Exista un truc al gruparii care ne ajuta sa crestem ,,masa” fiecarui numar, de exemplu , in loc sa ne amintim fiecare numar in parte, sa grupam cateva si va fi mai usor sa le retinem, cum ar fi: 123-456-789 in loc de 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

3. Antrenament real

Multi oameni considera ca antrenarea memoriei este o sarcina destul de dificila si complicata. Sau poate ca sunt prea lenesi si tocmai de aceea folosesc intrumente ajutatoare precum post-it-uri sau agenede.

Diferenta intre o memorie buna si una mediocra consta in initiativa de a ne folosi creierul in defavoarea utilizarii gadget-urilor din exterior atunci cand este cazul.

4. Folosirea ambelor emisfere ale creierului

Dupa cum deja stim, partea stanga a creierului are in vedere actiunile noastre logice si rationale, in timp ce partii drepte ii corespund manifestarile intuitive si artistice.

Mesajul secret in acest caz este folosirea intregului creier. Cum putem face acest lucru? Prin folosirea unor abilitati care sa includa ambele emisfere si combinarea lor atunci cand incercam sa memoram ceva, de exemplu asocierea numerelor (care este o activitate ce apartine emisfere stangi a creierului) cu imagini si culori (apartinand emisferei drepte).

5. Imbunatatirea functionarii generale

Creierul uman nu este capabil numai de memorare, ci si de alte lucruri care pot fi catalogate drept ,,magice”.

Memorarea este doar o parte minuscula a ceea ce creierul poate sa faca. Asadar prin exersarea altor parti ale acestuia, ne putem imbunatati functionarea generala a creierului, ceea ce va avea drept rezultat o memorie mai buna. Ideile care provoaca ambele emisfere ale creierului sunt binevenite precum concentrarea, puzzle-ul, Scrabble si altele.

6. Incalzirea memoriei

Asa cum am mentionat, memoria reprezinta o abilitate care poate fi imbunatatita. Prin realizarea unor mici exercitii de incalzire a memoriei inainte de a incepe o sarcina mai grea, nu numai ca ne va fi imbunatatita starea de spirit, dar ne accelereaza ritmul de lucru si de performanta. Ca si in cazul oricarui sport, este nevoie sa facem mici exercitii de incalzire inainte de a trece la ceea ce avem de facut mai departe.

7. Repetitia de dinainte de a adormi

Un mic exercitiu de memorie este acela ca, inainte de a adormi, sa ne amintim evenimentele care au avut loc in ziua respectiva. Rememorarea unui lucru atat de simplu ne ajuta sa fim mai constienti de sarcinile pe care le avem de indeplinit in timpul zilei.

Alti trei factori care contribuie la imbunatatirea memoriei sunt:

 • Nutritia: Mentinerea unei diete sanatoase este o cale de a ne pastra creierul la fel de sanatos. Printre alimentele care contribuie la o memorie buna sunt: pestele, vinul, ceaiul verde.
 • Somnul: este procesul prin care recuperam energia irosita in timpul zilei. Adultul are nevoie de o perioada de somn intre 6 si 9 ore pentru ca memoria lui sa functioneze la parametri optimi.
 • Starile emotinale: sunt la fel de importante ca si factorii mentionati mai sus. Evitarea depresiei, anxietatii, stresului sunt mai mult decat necesare pentru a ne mentine o sanatate fizica si emotionala buna.

 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *