leadership primul pas
Psihologie practica / Motivatie si succes

Leadership: primul pas

leadership primul pas

leadership primul pasAcest cuvant, leadership, are o magie pe care cu totii incercam sa o intelegem. S-au nascut fel si fel de teorii pe marginea lui. Sunt oameni care si-au facut un scop din a fi leaderi si sunt oameni care simt nevoia sa fie condusi de un leader in care au incredere.

Aceasta poveste va fi despre o perosana pe care o cunosc, Mihai. El ar vrea ca toata lumea din organizatia pe care o conduce sa-l asculte cand vorbeste si vrea ca oamenii sa-l urmeze. Mai mult de atat, el si-ar dori de la echipa sa performanta, si-ar dori rezultate, si-ar dori ca oamenii pe care-i conduce sa-i fie fideli. El vrea de asemenea sa fie placut, inteles si respectat! Isi doreste sa faca lucruri mari, chiar apucand drumuri care nu au mai fost incercate de nimeni.

Cam astea ar vrea el in ceea ce priveste echipa sa si realizarile sale, insa el mai vrea ceva: recunoastere publica fata de terti. El spera ca atunci cand se vorbeste de Mihai cei din jur sa se stie despre care Mihai este vorba. El doreste sa fie vizibil in mediul public, iar parerile sa-i fie luate in seama!

Dupa cum observati Mihai vrea multe de la viata, probabil ca si multi dintre noi. Printre randurile de mai sus observam ca se desprinde o idee generala, anume ca vrea sa fie lider!

Credeti ca a reusit? El conduce organizatia de mai bine de doi, ani, iar toate actiunile sale se indrepta catre indeplinirea obiectivelor de mai sus! Este un comportament pe care l-am studiat, l-am laudat, l-am criticat si l-am contemplat in aceasta perioada! Acum el se afla in mijlocul unui esec. Dupa cum vedeti nu am spus ca se afla nici la sfarsit nici la inceputul unui esec. Se afla la mijloc pentru ca nu poate sa iasa din el. Mai mult de atat, nu prea este constient de situatia in care se afla.

Mihai e un tip simpatic, placut de oameni iar pentru el este inexplicabil sa aiba probleme, intrucat intotdeauna a dat atentie oamenilor, i-a tratat cu respect, i-a ajutat si i-a indrumat ori de cate ori a fost nevoie. Cu toate acestea… lipseste ceva! Acest ceva care lipseste eu l-as pune la temelia leadershipului!

Mihai vrea sa-i conduca pe ceilalti, iar ceilalti au acceptat acest lucru, insa de la o vreme oamenii privesc acest lucru mai mult ca o formalitate, parca nu mai exista acel devotament de alta data! In conducerea oamenilor nu are mare lucru sa i se reproseze, pentru ca el s-a indreptat intotdeauna spre atingerea obiectivelor organizatiei. Insa…

Inainte de a-i conduce pe ceilalti trebuie sa fii capabil sa te conduci pe tine! Acest “a te conduce pe tine” il consider a fi primul principiu al leadershipului!

Si acesta este lucrul care-i lipseste lui Mihai. Inainte de a avea o relatie cu ceilalti trebuie sa incepi prin a avea o relatie cu tine! In cazul de fata, Mihai nu prea stie sa se conduca pe sine! Probabil ca va veti intreba: „Cum adica nu stie sa se conduca pe sine?”

A te conduce pe tine insemna a sti sa-si stabilesti ferm obiectivele personale, insemna a avea o viziune, insemna a avea consecventa si fundamentare in actiunile tale! A te conduce pe tine insemna a fi capabil sa-ti organizezi timpul tau, insemna a prioritiza si inseamna a lua decizii ferme in ceea ce te priveste!

O maxima spunea: “Oamenii se dau din fata celor care stiu incotro se indreapta!” Aceasta maxima este una plina de adevar si substanta. Acest lucru insemna ca acel om stie unde vrea sa ajunga, avand obiective clar fixate si transparente! Eu as mai adauga ceva la maxima de mai sus: “Oamenii se dau din fata celui care stie incotro se indreapta si apoi il urmeaza pe acesta!”

Sa revenim insa la Mihai, care de altfel este un tip carismatic, plin de umor – dar ferm atunci cand este nevoie. Echipa lui nu reuseste sa vada in el un exemplu sau un mentor. Ei nu reusesc sa vada acest lucru, mai ales prin prisma faptului ca nu pare un om „tare” in raport cu el insusi. Faptul ca nu pare un om puternic, ii face pe oameni sa faca un pas inapoi.

Unii dintre ei numeau acest lucru “lipsa de conduita”, altii “lipsa de time management”, unii il numeau „cu capul in nori”, iar altii il numeau pur si simplu “un om slab”! Dupa cum observam nu avem de-a face cu referiri ce fac legatura intre Mihai si terti, ci intre Mihai si Mihai!

A aparut astfel un recul al echipei care nu mai merge cu toata increderea dupa Mihai! Ei nu-i contesta nici autoritatea, nici principiile, nici faptul ca nu ar actiunea in interesul organizatiei, numai ca nu-l mai urmeaza cu acea tarie, fermitate si implicare emotionala cu care ar trebui urmat un lider!

In concluzie, daca ai hotarat sa o iei pe drumul leadershipului fa-si putin timp si stai de vorba cu tine. Eventual da-ti o intalnire cand ai mai mult timp liber si ai o discutie onesta cu tine! Raspunde-ti inainte de toate la intrebarea: “Sunt capabil sa ma conduc pe mine?”

Pare un lucru simplu acest a te conduce pe tine, insa este un lucru peste care nu merita sa treci superficial!

A te conduce pe tine insemna a fi in stare sa-ti controlezi si sa-ti directionezi emotiile, insemna a fi capabil sa-ti stabilesti obiective clare si masurabile, insemna a sti sa-ti organizezi o zi de lucru, insemna a sti sa faci diferenta intre urgent si mai putin urgent, intre important si mai putin important, sa fi consecvent in primul rand cu tine si sa termini lucrurile pe care le-ai inceput. Acest lucru il veti intalni uneori sub denumirea de caracter, tarie sau fermitate!

Retine:

1. Inainte de a-i conduce pe ceilalti trebuie sa te poti conduce pe tine!
2. Oamenii se dau din fata celui care stie incotro se indreapta si il urmeaza apoi pe acesta!

Vrei sa simti performanta? Vrei sa vezi rezultate? Extreme Training este solutia ta practica. O serie de cursuri si traininguri sunt disponibile acum in cadrul programului Active Business: negociere, comunicare, afaceri, leadership, vanzari, magia succesului, dezvoltare personala si dezvoltare manageriala. Detalii complete si inscrieri: www.traininguri.ro

de Marian Rujoiu
Trainer, Extreme Training
www.traininguri.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *