Despre motivatie: Ce ne ajuta sa mergem mai departe?

Publicat: 5 mai 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

despre motivatie ce ne ajuta sa mergem mai departe
despre motivatie ce ne ajuta sa mergem mai departe

Consider ca urmatoarele cuvinte ce-i apartin Maicii Tereza – “Nu conteaza atat de mult ce faci, ci cata dragoste pui in ceea ce faci” reprezinta unul dintre mai frumoase citate despre motivatie.

Dupa cum probabil v-ati dat seama, articolul de astazi este dedicat motivatiei si modalitatii in care aceasta se “furiseaza” in dezvoltarea personala a fiecaruia.

In psihologie, motivatia este definita drept “totalitatea motivelor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o actiune sau sa tinda spre un anumit scop”.

Insa exista momente in care motivatia poate disparea (macar partial) din viata unui individ.

Ne confruntam cu aceasta realitate in urma unui eveniment dramatic sau poate chiar atunci cand primim prea mult din exteriorul nostru si nu mai simtim nevoia sa luptam pentru indeplinirea dorintelor noastre.

Indiferent care este scenariul despre motivatie in care ne incadram, va vom prezenta in continuare 6 tipuri de motivatie, ce au la baza comportamentele noastre.

Tipuri de motivatie:

1. Incurajarile.

Atunci cand vorbim despre motivatie si incurajari, avem in vedere diferitele “recompense” pe care le primim, fie ca ne referim la cele banesti sau la altele de natura emotionala.

Foarte multi oameni merg mai departe avand convingerea ca vor fi rasplatiti intr-o anumita modalitate, chiar daca este cu totul alta fata de cea imaginata initial.

2. Teama.

Poate ca nu va asteptati sa regasiti cuvantul “teama” intr-un articol despre motivatie.

Insa, surprinzator sau nu, ar trebui sa stim ca motivatia bazata pe teama are o multitudine de consecinte.

Acest tip de motivatie este folosit in momentul in care incurajarile au disparut.

Pedepsele sau consecintele negative ale unui fapt reprezinta tipuri de motivatie bazate pe teama.

Aceasta forma de motivatie este intalnita in special in sistemul educational sau la locul de munca: “Daca incalci regulile, vei fi penalizat.”

3. Realizarile personale.

Realizarile personale traseaza granita dintre motivatie si performanta.

Cand suntem stapaniti de acest tip de motivatie, ne este mult mai usor sa acceptam noi provocari.

Astfel, dorim sa ne imbunatatim aptitudinile si sa demonstram de ce suntem in stare atat in fata noastra, cat si in fata celorlalti.

De asemenea, un alt lucru pe care trebuie sa-l mentionam despre motivatie este ca aceasta are o latura intrinseca si una extrinseca.

Cazul prezentat mai sus intra in categoria motivatie intrinseca.

Insa, exista momente in care avem nevoie de recunoasterea celor din jurul nostru.

Adesea, simtim ca ne descurcam mai bine daca avem un feedback pozitiv din partea sefului sau partenerului nostru.

Aceasta este motivatia extrinseca.

4. Dezvoltarea personala.

Dorinta de a ne maturiza si de a creste intra cu siguranta in categoria motivatiei intrinseci.

O dorinta arzatoare de a ne dezvolta poate reprezenta o forma foarte puternica de motivatie.

Putem afirma despre acest tip de motivatie ca apare o data cu dorinta noastra infocata de a ne schimba.

De asemenea, motivatia poate aparea atunci cand nu ne dorim sa traim in stagnare.

5. Puterea.

Motivatia care apare prin putere poate lua forma unei dorinte de autonomie sau precum o dorinta de a-i controla pe cei din jurul nostru.

Aceasta dorinta de control este mai puternica in randul unor persoane decat in randul altora.

In anumite cazuri, dorinta de putere ne determina sa ii ranim pe ceilalti atunci cand ne indreptam spre visurile noastre. acesta este un exemplu in care desi motivatia este intrinseca, ea poate avea consecinte negative asupra celor din jurul nostru.

6. Motivatia sociala.

Foarte multi factori sunt motivati de diferiti factori sociali. In acest caz, motivatia apare din dorinta de a fi acceptati intr-un anumit grup.

Daca avem o dorinta de a aduce contributia noastra lumii din jur, atunci este posibil sa fim motivatia de diferiti factori sociali.

In concluzie, putem afirma despre motivatie ca reprezinta cu adevarat factorul care ne determina sa mergem mai departe atunci cand drumurile par sa se inchida.

Ceea ce speram este sa gasim puterea de a constientiza momentele in care suntem motivati de scopuri care ne pot dauna, constient sau nu.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *