sa invatam sa spunem imi pare rau
Psihologie practica / Comunicare

Sa invatam sa spunem: Imi pare rau!

 

sa invatam sa spunem imi pare rau
sa invatam sa spunem imi pare rau

Imi pare rau!

Trei cuvinte pe cat de simplu de scris, pe atat de greu de rostit. Cand v-ati cerut scuze ultima data?

In dorinta de a ne crede „perfecti”, omitem poate cu intentie sau nu faptul ca, inevitabil candva vom gresi, fata de parinti, iubiti/e, fata de noi etc.

Exista zicala: „ca din greseli invatam”, personscal as mai adauga si faptul ca tot din ele ne si maturizam. Si cum mai toate raspunsurile stau inchise in noi, poate ar trebui sa gasim cheile potrivite pentru a deschide lacatele.

Stim cand ne nastem, nimeni insa nu ne poate spune cand o sa plecam insa din aceasta lume. Si fara sa par dramatica viata este relativ scurta. De cate ori nu „ne-am plans”, ca nu avem timp de nu stiu care lucru.

Din orgoliu, frica poate si rusine asteptam ca cel de langa noi sa faca primul pas, pentru ca asa ni se pare corect. In timp cele trei cuvinte ajung in „recycle bin”.

Nu stiu daca ati observat dar, acest „ imi pare rau ”, este insotit de un intreg ritual: in prima faza ne pregatim discursul, argumentele care sa ne scoata invingatori in fata celui care-i cerem scuze; apoi ne sunam prietenii pentru a ne da confirmarea ca intentia noastra este una buna.

Si dupa aceste etape, ne luam inima in dinti si purcedem. In cel mai fericit caz apelam la aceasta varianta, pentru ca de cele mai multe ori de ce sa nu recunoastem, actiunea lipseste cu desavarsire.

Zeci de planuri, idei ce ne trec in graba prin minte si doar atat. Nu stim sa iertam din simplu motiv ca nu stim sa acceptam.

Sa nu ne mai mire atunci puseele de dor, durerea sau lacrimile. Curajul si puterea acestor cuvinte pot face minuni mintii si sufletului nostru.

Nu stiu cat de constienti suntem de faptul ca acest balast pe care-l acumulam de-a lungul vietii, ne „rugineste” spiritul si in timp ne face sa ne uram pe noi insine.

Cu parere de rau va spun ca nu exista un duh al lampii fermecate si nici pestisorul de aur, gata sa ne indeplineasca dorintele, tot noi trebuie sa depunem acest efort, daca vrem sa traim in pace cu propria persoana.

La fel de adevarat este si faptul ca o floare nu aduce primavara si ca un simplu „imi pare rau”, poate nu repara greseala dar, poate fi inceputul catre iertare.

Articol scris de Mari- utilizator aimee.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *