plan de dezvoltare personala pentru intreaga familie
Psihologie practica / Comunicare

Plan de dezvoltare personala pentru intreaga familie

plan de dezvoltare personala pentru intreaga familie

plan de dezvoltare personala pentru intreaga familie

Pentru ca v-am prezentat pana acum ce este un plan de dezvoltare personala si cum poate fi el aplicat in viata de zi cu zi, in cele ce urmeaza va vom aduce in prim plan o serie de activitati al caror scop principal este acela de a consolida legaturile dintre toti membrii familiei.

1. Programarea unui timp pentru familie.

Oricat de ocupati ati fi, este important sa gasiti putin timp pe care sa il petreceti cu familia. Acesta poate consta in a comunica despre felul in care va simtiti, in a dezbate o problema careia ii puteti gasi o rezolvare comuna sau in a efectua anumite activitati care sa va aduca unul mai aproape de celalalt. Chiar daca adesea avem impresia ca ii cunoastem pe cei de langa noi, intotdeauna mai putem descoperi ceva despre ei sau despre felul in care ne raportam la ei.

2. A manca impreuna cat mai mult posibil.

Inca din trecut, luarea cinei in familie reprezenta o modalitate de a interactiona cu ceilalti si de a petrece timp de calitate impreuna. Incercati sa depasiti propozitiile de tipul ,,Da-mi sarea, te rog” si sa dezbateti diferite subiecte relaxante. Nu incercati totusi sa aduceti in discutie probleme sau subiecte care pot naste contrdictii deoarece masa nu este cel mai potrivit moment de a starni reactii negative.

3. Impartirea sarcinilor.

Nu, mama nu trebuie sa faca locuinta sa arate impecabil. Atata timp cat are ajutoare, trebuie sa se foloseasca de acestea. incercati sa faceti din curatenie o responsabilitate comuna. Cea mai indicata modalitate de a face acest lucru este sa creati o lista in care sa impartiti sarcinile in mod egal, ceea ce va va oferi o flexibilitate a programului.

4. Incurajarea celorlalti.

Impartasiti-le celorlalti atunci cand lucrurile merg bine la serviciu. Intrebati-va adolescentul ce a facut la testul pe care tocmai l-a dat. Fiti alaturi de el cand echipa lui de baschet pierde un joc. Sarbatoriti notele mari pe care le ia prin a desfasura o activitate impreuna. Toate afirmatiile de mai sus par atat de banale, insa o data ce sunt puse in practica, observam legatura care secreaza incetul cu incetul intre noi. Dupa cum stiti, uneori cele mai simple cuvinte sau gesturi sunt cele care pot schimba radical o relatie. Bucurati-va, asadar, ca va puteti oferi sprijinul reciproc atunci cand este nevoie.

5. Faceti voluntariat impreuna.

Daca aveti o pasiune comuna, de exemplu, iubiti animalele, ati putea sa mergeti impreuna la un adapost de animale pentru a avea grija de acestea cateva ore pe saptamana. Faptul ca petreceti timp avand in minte aceeasi cauza este una dintre cele mai placute activitati pe care le puteti bifa atunci cand va creati un plan de dezvoltare personala.

6. Aratati-va interesul fata de pasiunile celorlati.

Cu siguranta copilul vostru are nevoie de ajutor pentru a-si maximiza potentialul in legatura cu talentele pe care le detine. Daca adora vioara, insa nu stie cum s-ar putea folosi de acest instrument, ajutati-l sa gaseasca un profesor bun care sa il indrume mai departe. Nu va ganditi ca sunteti prea depasiti de aceasta situatie deoarece nu ii impartasiti talentul. Aceasta modalitate de a gandi poate fi chiar distructiva si va poate indeparta de copilul dumneavoastra.

7. Bucurati-va alaturi de alte familii.

Daca va intelegeti foarte bine si cu alte familii, puteti decide sa va vedeti si cu acelea pentru a face diferite activitati impreuna. De asemenea, va puteti impartasi experientele si modalitatea in care petreceti timp cu propria familie. Astfel, puteti invata de la ceilalti si va puteti sfatui reciproc. Important este sa ramaneti deschisi si la ceea ce vine din exterior.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *