limbajul trupului
Psihologie practica / Comunicare

Limbajul trupului

limbajul trupului

limbajul trupului


Imi amintesc vorbele pe care tatal meu mi le rostea adesea in copilarie atunci cand incercam sa ii ascund ceva: „un gest poate face cat 1000 de cuvinte’’.

Nu intelegeam eu pe atunci rostul acestor cuvinte si constat acum ca foarte putini dintre adultii pe care ii cunosc sau ii intalnesc zilnic sunt atenti la acest limbaj non-verbal.

In foarte multe situatii, desi dorim sa spunem anumite lucruri prin vorbe, gesturile si corpurile noastre spun cu totul altceva. Gesturile noastre (cu exceptia unor profesionisti instruiti), nu stiu sa minta si sa ascunda ceea ce credem sau simtim in realitate.

Intr-o prezentare publica, numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbala in timp ce 38% este transmis pe cale vocala si 55% prin limbajul corpului.

In relatiile sociale, profesionale, de iubire, de prietenie, etc, corpul nostru vorbeste in fiecare clipa. O privire, un gest al mainii, o frunte incruntata…toate aceste gesturi spun ceva in clipa in care le facem.  Totodata interpretarea acestui limbaj nu este intotdeauna standard. Uneori se aplica, alteori nu, de aceea este necesar sa calibrezi, mai concret, sa observi gesturile persoanei in momentele in care esti sigur ca spune adevarul, ca minte, ca este frustrat, etc.

Exista persoane care nu stiu absolut nimic despre acest limbaj si astfel nu reusesc sa inteleaga de ce sunt momente in care nu sunt credibili, desi se straduiesc  sa spuna vorbele intr-o maniera cat mai credibila, in realitate gesturile lor spun altceva decat vorbele, fara ca ei sa constientizeze acest lucru.

In oricare situatie din viata ta, daca stii sa interpretezi limbajul corpului, poti avea un succes nesperat sau poti evita multe dintre esecuri.

Spre exemplu, daca esti in situatia in care prezinti un proiect si observi in grupul tinta anumite persoane care isi incruciseaza bratele, isi inclina capul, privesc  in alta parte, acestea sunt semne clare de plictiseala si inseamna ca este momentul sa faci o pauza, sa povestesti o intamplare amuzanta sau orice altceva care sa deconecteze grupul pentru cateva momente.

O privire directa cu ochii larg deschisi denota atentie, interes, incredere fata de interlocutor, o usoara micsorare a ochilor impreuna cu o focalizare accentuata tradeaza indignare, iritare, dilatarea rapida si accentuata a pupilelor, cu pastrarea contactului vizual direct, tradeaza teama, daca privirea se indreapta in alte parti ale corpului, poate insemna ca exista un interes foarte personal, intim iar in clipa in care roseste este un semn de neincredere in propria persoana, de timiditate.

Atunci cand zambeste si sprancenele se arcuiesc, inseamna ca este interesat de ceea ce se vorbeste, in cazul in care lucrurile se intampla invers si are sprancenele incruntate, buzele nu schiteaza nici un gest, ba chiar sunt usor stranse, denota o atitudine negativa, critica ceea ce aude.

Strangerea de mana, distanta dintre persoane in timpul unei conversatii, felul in care sta pe scaun, felul in care isi tine picioarele (drepte sau incrucisate), felul in care isi tine bratele (incrucisate sau nu), palmele (in buzunare, cu un obiect in mana, cu pumnii stransi..). Absolut oricare parte a corpului si orice gest poate vorbi de la sine, insa trebuie sa retii ca nu in toate momentele acelasi gest are o semnificatie identica.

Articol scris de Mihaela Rotaru, utilizator Aimee.ro, resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *