Psihologie practica / Comunicare

Limba noastra-i o comoara/In adancuri ingropata

limba noastra-i o comoara in adancuri ingropata

limba noastra-i o comoara in adancuri ingropata

Dragii nostrii,

I-mi imaginez ca ve-ti citi acest articol cu un interes mai mare ca de obicei.

Speram ca o s-a il trimite-ti si prietenilor si cunostintelor. Astazi a-si vrea sa vorbim despre comoara noastra. Nu ai multe certitudini in viata asta, dar poti sa sti un singur lucru sigur: tara in care teai nascut si limba care o vorbesti. Ai decat o limba materna, chiar daca poti sa inveti apoi multe limbi straine, asa cum facem noi, romani.

Cred ca suntem atat de buni la limbi straine, pentru ca neau spus parintii nostrii ca altfel nu avem sanse. “Nu fii lenes. Fi silitor. E important sa obti in viata lucruri prin efort propriu. Asa ca invata.” Si am invatat. La limbi straine, la matematica, la fizica si la chimie. Da am lipsit cu toti de la ora de gramatica. In cazul in care am avut o ora de gramatica.

 Asa ca, sincer, nu stiu daca voi a-ti observat, ca eu observ zilnic: nu mai suntem in stare sa scriem corect aceasta limba.

De vorbit, mai treaca-mearga. Da la scris, e jale. Oare sa fie pentru ca na-m facut ora de gramatica la scoala? Pentru ca profesori nus-i m-ai fac meseria? Sau pentru ca nu dam doi bani pe nimic? Pe noi insine? Pe limba in care gandim si visam? Ca nu m-ai avem respect? Ca nu ne m-ai pasa?

Si chiar daca sti sa scri corect, incepi sa ai dubii. Nu m-ai sti cand se scrie cu un “i” sau cu doi “i”, si nu m-ai sti daca se pune sau nu liniuta. Nu m-ai vorbesc despre diferitele forme ale verbul ”a fi”…asta e deja o dilema nationala.

Uitativa la mine, sunt cel mai bun exemplu. Candva obisnuiam sa ma dau mare ca am intrat a treia la facultate, luand 9.50 la gramatica. Si aveam pretentia ca site-ul Aimee.ro nu are greseli, cu exceptia celor cauzate de tastatura. Acum nu mai stiu nimic. Am vazut prea multe greseli de genul asta, intradevar.

Stiu ca va-m obsinuit cu altfel de articole, dar si noi suntem intrun impas. Credem cu tarie ca asa v-om ajunge sa scriem cu toti peste cativa anii. Daca v-om continua sa vedem astfel de greselii pe Internet, la televizor, si, mai grav, in carti. Sincer, daca a-ti putut citii pana la capat articolul, v-a indemn sa da-ti mai departe. Poate asa vom reusii sa dezgropam comoara.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *