dincolo de nu-i nimic
Psihologie practica / Comunicare

Dincolo de “ Nu-i nimic ”…

dincolo de nu-i nimic

dincolo de nu-i nimic

…e cu siguranta ceva.

Iar acest ceva, ascunde o multitudine de emotii si trairi care pe masura ce sunt mai adanc ingropate, pe atat posibilitatea de a exploda se transforma in probabilitate.

“ Nu-i nimic ca mi-ai ars fusta. Sau ca ai intarziat iar la intalnirea noastra. Sau ca lasi televizorul deschis cand eu vreau sa ma odihnesc. Sau ca nu imi mai inapoiezi cartile imprumutate.” Daca vom continua in acelasi ritm, vom ajunge sa spunem:Nu-i nimic ca nu ma respecti. Ca vorbesti in numele meu. Nici macar ca mi-ai ranit sufletul.”

Daca la cele de mai sus adaugam si expresia “Asta e”, deja ne lipim in piept si eticheta de victima, eticheta care deseori se potriveste cu felul in care ne-am imbracat si pe care o asortam in general la vestimentatia noastra.

Aflata la un concert, o prietena a fost calcata pe picior de un necunoscut. Acesta si-a cerut scuze, iar ea a spus simplu: “ Nu-i nimic.” Iar strainul a intrebat-o: “Deci pot sa te mai calc o data?”

Cumva, aceasta expresie cere continuitate. Ritmul ei firesc este acela de a mai cere o experienta asemanatoare, in mod repetat. Si ajungem astfel sa privim cum granitele noastre personale se subtieaza incetul cu incetul, strigand dupa o solutie.

Poate ca cel mai simplu ar fi sa comunicam deschis ce ne deranjeaza. In loc de acel “ Nu-i nimic ” rostit cu o tonalitate joasa a vocii, insa cu o tonalitate inalta a nervilor, cred ar trebui sa spunem: “Ma deranjeaza comportamentul tau si te-as ruga sa fii mai atent data viitoare.” Desigur ca aici nu ma refer la micile accidente, ci la acele experiente care o data cu trecerea timpului, creaza gramajoare de frustrari, minciuni spuse noua insine si inghitite fara noduri de ceilalti, nervi si o stare generala de tensiune deloc benefica in procesul nostru de dezvoltare personala.

Multa vreme am considerat ca este de ajuns sa fii bun si atat. In prezent, consider ca este mai indicat sa fii intreg. Iar aceasta din urma trasatura, cu siguranta nu ne va aduce simpatia celorlalti intr-o faza incipienta, dar fara nicio indoiala ne va oferi autenticitate.

Pe de alta parte, daca ne prefacem de fiecare data in fata celorlalti ca totul este in regula, nu le oferim ocazia de a-si schimba comportamentul fata de noi deoarece vor considera ca greseala facuta nu este una care sa ne provoace un disconfort atat de mare.

De fapt, “Nu-i nimic” este un mecanism de aparare care ne impiedica sa dam piept cu adevarate noastre emotii si ganduri deloc placute.   Ne indeamna sa fugim de noi insine precum o pisica ce se invarte in jurul cozii si la un moment dat, ameteste. Pentru a iesi din acest aspect, nu este nevoie sa zgariem. Din contra, putem “mieuna” bland si discret. Si s-ar putea sa primim ceea ce ne dorim intr-un final.

Voi cand ati spus ultima data “Nu-i nimic?”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Eu spune:

    Excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *