Cum scapam de nevoia de a controla totul?

Publicat: 22 februarie 2010
Comentarii: Fără răspunsuri

cum scapam de nevoia de a controla totul

cum scapam de nevoia de a controla totul

Un tipar mental foarte raspandit in societatea moderna este nevoia de a pastra controlul tot timpul.

In aceasta categorie intra, in special, acei oameni care explodeaza sau care isi pierd complet cumpatul atunci cand lucrurile nu merg asa cum le-au planificat ei, sau cand apar evenimente neprevazute, pe care nu le-au anticipat. Acesti oameni au convingerea ca trebuie sa controleze intotdeauna pe cei din jur: partenerul de cuplu, copiii, colegii de munca, asociatii.

Atunci cand pierdem contactul cu Iubirea din noi, aceasta este inlocuita cu nevoia de a controla totul.

Cunosti pe cineva cu astfel de caracteristici? Care sunt motivatiile sale?

De obicei, oamenii care simt nevoia sa controleze totul au trecut in copilarie prin experiente de anihilare completa a vointei lor.

Unii dintre ei au trecut prin evenimente traumatice, impotriva carora nu au putut face nimic la vremea respectiva. Ei s-au simtit neputinciosi si incapabili sa-si gestioneze trauma. Altii au trecut printr-o situatie extrem de amenintatoare. Parintii lor s-au certat sau au divortat, ori le-a murit cineva drag. In urma acestor experiente, un aspect dinauntrul lor a facut urmatorul legamant: “Nu voi mai trece niciodata prin asa ceva! Nu imi voi mai permite niciodata sa fiu atat de neajutorat!”

Ca urmare a faptului ca nu au putut impiedica experientele traumatice pe care le-au trait in copilarie sau in tinerete, acesti oameni se lasa acum condusi de dorinta de nestavilit de a controla totul pana la ultimul detaliu, de a vedea ca lucrurile se desfasoara intotdeauna asa cum le-au planificat ei.

Adesea, tiparul lor mental este de genul: ”Nu voi mai lasa niciodata sa mi se intample asa ceva, sa sufar atat de mult”, sau “ Oamenii pe care ii iubesc nu vor mai suferi niciodata! Voi avea grija intotdeauna ca lucrurile sa se deruleze asa cum vreau eu!”

Unii oameni cred ca nu exista decat doua posibilitati de a face ceva: una corecta si alta incorecta. Din pacate, ei isi doresc ca si cei din jur sa se conformeze acestei viziuni inguste asupra lumii, caci numai in acest fel se simt confortabil si in siguranta. Acesti oameni se dovedesc inflexibili in toate privintele; in schimb, au sugestii pentru toti cei din jur.

Atitudinea de tip :”Ori faci ca mine, ori gresesti” afecteaza intreaga rasa umana. Acest tip de oameni isi asuma de regula fie o atitudine de martir, fie una de victima, de persecutor sau de salvator.

Daca doresti sa iti vindeci viata, tu trebuie sa intelegi ca asumarea responsabilitatii pentru propria ta realitate are o putere de eliberare mai mare decat orice alta experienta de viata. Daca nu ai dat glas niciodata adevarului tau personal, inseamna ca nu te-ai bucurat de viata la potentialul ei maxim.

Inseamna ca i-ai permis sinelui tau sa cada in capcana falsei securitati generate de vechile tipare comportamentale. De aceea, iesirea din zona ta de confort si pasirea in necunoscut ti se poate parea inspaimantatoare. Si totusi, ramanerea in zona de confort nu face decat sa iti limiteze orice posibilitate de evolutie spirituala si dezvoltare personala.

Deschide usa custii in care te-ai baricadat singur. Doboara zidul pe care l-ai construit in jurul tau. Priveste in jur si stabileste care este cea mai buna directie in care poti sa o apuci pentru a descoperi acea parte a vietii care ti-a lipsit pana acum. Intreaba-te: “Cum ar fi daca mi-as trai viata la maxim?”

Fii pregatit sa iti asumi propriile greseli, propriile erori, si sa recunosti in sfarsit adevarul. Linisteste-te, caci acest lucru nu te face in niciun caz un om rau. Dimpotriva, asumarea adevarului legat de propria ta fiinta nu va face decat sa iti imbogateasca viata. De fapt, ce simti atunci cand cineva recunoaste ca a gresit sau isi cere iertare? Il dispretuiesti pentru acest lucru? Nu cred.

Daca doresti sa te vindeci pe nivelele cele mai profunde ale finite tale, nu te limita sa le spui celor fata de care ai gresit:”Iarta-ma”, ci intreaba-i: “Esti dispus sa ma ierti?”. Sentimentul de eliberare pe care il vei simti daca le vei pune aceasta intrebare te va uimi.

Nu exista om pe suprafata pamantului care sa nu fi facut greseli! De aceea, nu te condamna daca acumulezi energii negative de-a lungul calatoriei tale prin viata. Experienta energiilor negative si intunecate este absolut necesara pentru a putea intelege si pentru a putea aprecia natura energiilor pozitive si luminoase. Ceea ce conteaza nu este acumularea de energii negative, ci felul in care le gestionezi.

Pune-ti urmatoarele intrebari: “Nu cumva ma complac si accept ca latura mea negativa sa coexiste impreuna cu cea pozitiva? Sunt constient eu ca energia poate fi schimbata? Sunt hotarat sa realizez aceasta schimbare?”

Rezolvarea sentimentelor, gandurilor, atitudinilor si convingerilor negative conduce la o perspectiva diferita asupra vietii. Asumarea responsabilitatii pentru aceste sentimente si ganduri poate fi privita ca o noua aventura, aproape ca un joc! Atunci cand iti asumi propriile greseli, povara nu ti se mai pare atat de mare.

Renunta la nevoia de a detine tot timpul controlul sau de a avea tot timpul dreptate! Realizeaza faptul ca, oricat de neplacute ar parea lucrurile in momentul de fata, ele pot fi oricand schimbate, chiar daca singurul lucru pe care trebuie sa il schimbi este propria perceptie asupra lor.

Daca iti doresti cu adevarat starea de pace, schimbarea propriilor sentimente nu reprezinta in niciun caz un pret prea mare.

Extras din cartea “Vindecarea sentimentelor…din inima ta”, Karol Truman, Editura Adevar Divin

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *