Esti dependent(a) fara sa stii?

Publicat: 29 iulie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

Cu totii cunoastem pericolele pe care le genereaza dependenta de droguri, tutun sau alcool.

Cercetatorii au descoperit insa tipuri de dependenta sau excese care se insinueaza si sunt mai greu de detectat in viata de zi cu zi, avand insa aceleasi efecte ca ale dependentelor clasice: comportamente anormale si obsesiv – compulsive, coroborate cu continuarea practicarii obiceiului chiar si dupa ce se constata ca acesta este daunator.

 Dependenta de munca

Termenul de “workaholic” este usor supralicitat in lumea de azi, in care multi dintre noi petrecem multe ore suplimentare la serviciu. O persoana dependenta de munca nu este doar un om ocupat, ci este cel care munceste si atunci cand nu este nevoie sa o faca, cel care se gandeste tot timpul la munca si la problemele de serviciu.

Unii oameni dependenti de munca nu pot sa simta satisfactii decat prin epuizare fizica si psihica, iar altii sunt perfectionisti si dependenti de performanta. Consumarea energiei prin activitati care nu au legatura cu munca (practicarea sportului, de exemplu) poate ajuta la vindecarea dependentei de munca.

 Dependenta de Internet

Numita generic dependenta de Internet, la fel precum privitul la televizor, aceasta practica este comuna celor care petrec timp indelungat, zilnic, in fata calculatorului, care stau cu ochii lipiti de ecranul telefonului sau isi verifica la fiecare cinci minute contul de Facebook.

La fel ca si dependenta de televizor, timpul prelungit petrecut online releva un comportament asocial, o personalitate retrasa si un stil de viata sedentar. Primul pas pentru vindecarea acestei dependente pare a fi sa iesi din casa (fara sa iei dupa tine telefonul mobil sau tableta). Iata mai jos un filmulet in care se vorbeste despre diagnosticarea psihologica a acestui tip de dependenta:

Dependenta de dragoste

Diferita de “sora” sa mai spectaculoasa, dependenta de sex, nevoia constanta de dragoste demonstreaza insecuritatea persoanelor singure si este un tip de dependenta nou descoperit. Departe de a fi parteneri iubitori si fideli, dependentii de dragoste cauta de fapt senzatiile inceputului de relatii, cand in creier si in corp are loc eliberarea a diverse substante (dopamina, oxitocina) care dau senzatia de fericire si energie metaforizata sub forma celebrilor “fluturi” din stomac.

Dependentii de dragoste vor cauta mereu sa retraiasca emotiile de acest gen si astfel se vor afla intr-un continuu carusel al despartirilor si inceperii unor noi relatii.

 Dependenta de fitness

Evident, sa ai un corp antrenat si sanatos este absolut in regula. Exista insa persoane pentru care modelarea corporala devine o adevarata obsesie si care petrec zeci de ore pe saptamana facand exercitii si antrenamente fizice istovitoare. Dincolo de riscurile de imbolnavire, epuizare si chiar infarct, dependenta de fitness este specifica persoanelor nemultumite de propriul corp sau cu o stima de sine scazuta.

In principiu, orice activitate repetata in mod excesiv si obsesiv e daunatoare pe termen lung si poate fi clasificata printe tipurile de dependenta.

Atunci cand aveti senzatia ca deveniti dependenti de ceva, ar trebui sa incercati sa inlocuiti dependenta respectiva cu diverse surogate, iar daca nu reusiti, ar fi o idee buna sa cereti ajutorul unui psihoterapeut care va poate ajuta sa identificati corect ce e bun si ce e daunator in comportamentul dumneavoastra.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *