cum sa faci bani
Dezvoltare personala / Prosperitate

Cum am facut primul milion de euro

 

cum sa faci bani
cum sa faci bani

Un milion de euro! Multi se gandesc ca o sa castige la loto.

Ma gandeam zilele trecute sa scriu cum se pot face bani din blog, din munca, din dezvoltare personala, din  orice alte venituri suplimentare. Am citit diverse articole pe internet sa vad cum au facut altii bani, ce solutii au si cum au reusit. Si am tot schitat pe diverse post-it-uri scheletul articolului. Dupa ce am strans toti pasii prin care au facut altii bani din diverse activitati pe internet m-am gandit ca cea mai buna poveste este povestea mea. Sa scriu un articol despre cum se fac banii. Am aruncat toate notitele stranse de la altii si m-am hotarat sa va spun povestea mea. Pana la urma, din tot ce am gasit pe internet despre cum se fac banii… parca nu erau exemple tangibile. Cineva din afara a reusit facand un site de dezvoltare personala. Cineva din afara a reusit facand diverse tranzactii pe internet sau pe piete valutare. Numai exemple despre altii. Asa ca… aveti mai jos cateva idei care la mine au mers:

1. Am facut exact ceea ce imi place

Sunt mai multe meserii banoase sau joburi bine platite. Am ales insa sa fac exact ce ce imi place, ce simt si ce stiu. In familia noastra e traditie sa fim tipografi de cateva generatii. Cum tipografia nu este o meserie foarte curata si banoasa si nu era exact ceea ce doream eu sa fac, avand si experienta intr-o agentie de publicitate m-am hotarat sa imi fac propria mea agentie de servicii de creatie si productie publicitara. Usor de facut din punct de vedere al actelor, greu cu gasitul clientilor 🙂

2. Am identificat avantajul meu

Sunt multe agentii pe piata si concurenta este foarte mare. Inca se pot face bani din publicitate. Chiar si din sisteme de afiliere gen adsense, profitshare sau 2 parale. Cunosc exemple de oameni care din asta traiesc destul de bine. Fiind singur si lucrand de acasa mi-a trebuit sa gasesc un punct care sa ma diferentieze de ceilalti. Am hotarat sa fiu disponibil la orice ora. Chiar la orice ora.

3. Nu am cheltuit primii bani castigati

Prima lucrare cred ca mi-a adus un profit de 2000 lei. Primul gand a fost sa ma duc sa sarbatoresc. Al doilea, cel pe care l-am urmat, a fost sa ii pastrez sa pot plati in avans alti furnizori pentru a ma ajuta mai repede cu ce le cer. E o mare provocare sa ai bani si sa ii pastrezi.

4. M-am asociat cu oameni de calitate

Am dat un anunt de angajare prin care am incercat sa gasesc pe cineva care sa ma ajute in ceea ce faceam atunci. S-au prezentat numai oameni care nu corespundeau. M-am hotarat sa angajez pe cineva pe care cunosteam deja, chiar daca nu stia exact tot ce urma sa faca. Am avut si a avut incredere. Dupa 4 ani suntem colegi inca.

5. Am muncit

Stiu, este foarte simplu sa te gandesti ca altii fac bani usor. Ma bucur pentru ei si ii apreciez pentru ca sunt sigur ca au platit un pret pe care multi nu suntem disponibili sa il platim. Eu nu stiu cum sa fac bani usor. Asa ca am muncit. Mult. De multe ori luni in sir, de la ora 8 la ora 23-24. Si o fac si acum de multe ori. Dupa 6 ani imi permit sa ajung la ora 9 la birou, dar tot plec ultimul. De multe ori ma duc sa ii ajut si pe colegi sa care materialele la depozit sambata sau duminica dupa ce se intorc de la evenimente.

6. Mi-am tinut cuvantul

S-a intamplat de mai multe ori sa fiu pus in situatia de a nu putea sa fac ceva ce am promis din cauze independente de mine sau sau coste mai mult decat am cerut. Am hotarat sa iau asupra mea costurile si sa nu impovarez clientul sau sa par ca incerc sa schimb regulile in timpul jocului.

7. Am platit la timp

Cel mai interesant lucru in ziua de astazi mi se pare sa poti plati furnizorii la timp sau in avans. Nu am negociat cu ei termene de plata la 46/60/90 zile cum fac clientii cu mine. Am incercat sa ii platesc in avans, ceea ce mi-a oferit si interesul lor de a aduce la timp si corect ceea ce comandam.

8. Am muncit

Stiu, pare redundant 🙂 Am incercat sa strang langa mine o echipa care sa puna suflet in ceea ce face. Si am muncit impreuna pentru proiecte interesante.

9. Am impartit munca

De multe ori am impresia ca numai eu stiu sa fac ceva repede si bine. De multe ori chiar asa este :), insa, in momentul in care am depasit un prag al “cat pot sa fac eu” mi-am dat seama ca trebuie sa am incredere si in ceilalti. Si au facut si ei foarte bine.

10. Am avut noroc

Aceasta constatare are mare legatura cu punctul 5 si punctul 8. Cu cat am muncit mai mult, am facut proiecte la timp si a inceput sa se auda de noi pe piata, cu atat parca am devenit mai norocos. A functionat legea atractiei.

Cineva doar a cerut si cred ca a primit

11. Am platit putin mai mult

Si angajatilor si colaboratorilor le-am dat sansa sa primeasca putin mai multi bani fata de suma discutata la inceputul proiectului. Sa ai un milion de euro, dar sa nu ai pe nimeni langa tine, nu cred ca e destinatia cea mai fericita.

12. Nu am incercat sa fac din gaina vultur

Seful meu de acum 13 ani mi-a spus in timp ce mergeam cu masina catre un client: “Nu oricine este facut pentru a avea bani. Unii sunt buni sa coordoneze oameni si sa castige mult, altii sunt buni doar sa fie angajati”. Aproape mi-au dat lacrimile cand am auzit asta. Eram in pozitia unui angajat care castiga binisor atunci, dar aveam ganduri sa castig foarte bine si mi-a fost frica sa nu aiba dreptate si eu sa raman mereu doar cu bani putini. Asa ca m-am interesat de toate lucrarile, am investit tot timpul in a invata cum si ce e de facut sa schimb acest statut. Am mai stat alaturi de el cel putin 3 ani in care am dat putin mai mult decat am primit. A fost o experienta foarte frumoasa. Ca sa intaresc ceea ce a spus: din cei 7 angajati care erau acolo, doar eu am ales sa nu fiu angajat. Conform regulii nr. 12 le las angajatilor mei momentul in care hotarasc ei sa faca ceva in plus. Daca cineva este bun la ceva si incerc sa il pun sa faca altceva… nu a mers.

13. Am avut o atitudine pozitiva

Am citit foarte multe carti si cursuri pentru dezvoltare personala. Desi consider ca natura umana este trista si ca ne place sa fim lasati in pace, sa nu interactionam, ca trecem singuri prin viata… am ales sa le ofer clientilor si colegilor partea mea sociala si bucuroasa.

14. Nu am spus nu provocarilor

Unul din atuurile noastre ca organizatie este ca nu spunem nu ideilor venite pe ultima suta de …secunde. Am facut evenimente frumoase si de fiecare data cand ne-a venit o idee buna chiar daca aveam foarte mult de lucru, i-am dat o sansa. Uneori acea idee a facut toata diferenta.

15. Banii nu au fost un scop

Rasplata muncii sunt banii. De cele mai multe ori. Insa nu am stabilit niciodata ca numai banii sunt ceea ce vreau si nu am lasat ca banii sa conduca activitatea.

16. Am avut un scop bine definit si o metoda prin care sa ajung acolo

Cum sa mananci un elefant? Putin cate putin. Am impartit in bucatele mici, am dat la colegi ce puteau sa faca ei, am facut eu ceea ce stiam sa fac. Si am facut cate un pas catre scop in fiecare zi. Nu am uitat unde trebuie sa ajung.

17. Am adormit cu visul in minte

De foarte multe ori am adormit gandindu-ma la ceea ce trebuie sa fac in urmatoarele zile. Am vazut cu ochii mintii lucrurile deja facute. Si parca totul s-a legat mult mai repede.

18. Am incercat sa fac lucruri cu continut

De multe ori ma uit pe internet sa vad ce pot invata. Multe au titluri si articole scrise foarte bine pentru motoarele de cautare, dar au foarte putina valoare reala. In toate proiectele mele am incercat sa vand o idee care sa foloseasca nu sa vand multe lucruri mici din are ies bani. Poate mai sunt multe de spus despre ce am facut si poate voi mai completa articolul daca administratorii site-ului imi permit. Nu am un milion de euro, dar am o parte din el si stiu cum si ca o sa ajung sa imi indeplinesc visul. Iar calatoria si oamenii cu care ajung acolo in urmatorii 3-4 ani inseamna foarte mult. Va incurajez sa va urmati visurile si sa munciti pentru ele, nu doar sa visati. Iar toti pasii sa ii faceti constant si perfect (cum imi place mie sa zic: nemteste). Va astept cu comentarii. Daca articolul va fi apreciat, promit ca mai scriu. Guest post

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

4 comentarii

  1. Eugen spune:

    Frumos articol.
    Dacă vrei ca banii să aibă valoare trebuie să te orientezi spre crearea valorii nu spre producţia de bani.

  2. Luminita spune:

    Dragut articol dar inca foarte general . Nu ai spus cat mai concret ceea ce faci de fapt . Oricum cred ca si-a atins scopul asa ca … poti sa mai scrii cate ceva , poate cine stie, dai idei si altora 🙂 Succes!

    1. Pai… e explicat foarte bine. Si prin ce metoda si in ce domeniu 🙂

  3. ovidiux spune:

    Frumos articolul dar eu cum as putea face bani? imi place sa fotografiez dar nu am bani de aparate performante care cost cate 3800 4500 roni, am numai o pensie de boala de 500 roni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *