programare neuro lingvistica tehnici de ancorare
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Programare neuro-lingvistica: tehnici de ancorare

Ancorarea este una din cele mai populare tehnici de programare neuro-lingvistica, datorita impactului sau imediat.

Cu aceasta tehnica, poti alege sa te plasezi, cat ai clipi din ochi, intr-o stare de fericire, energie, incredere, intr-o stare creativa, calma si binevoitore.

Termenul de ancora NLP (programare neuro-lingvistica) provine din asemanarea cu termenul de ancora a vaporului.Care este folosul unei astfel de ancore in programarea neuro-lingvistica?

Ea are rolul de a tine pe loc un vapor, atunci cand acesta nu navigheaza. Ancora impiedica valurile oceanului sa impinga in larg vaporul si tine vaporul intr-un anume loc.

In acelasi fel, ancorele NLP ne ajuta sa realizam, in viata noastra si in procesul nostru de dezvoltare personala, aceleasi lucruri pe care le face o ancora de vapor. Ne mentine intr-un anumit loc sau intr-o anumita stare. Prin stabilirea ancorelor NLP in diferite stari sau dispozitii, atunci cand activam acea ancora, putem sa accesam instantaneu acea stare.

Cum lucreaza ancorele NLP?

Ati auzit mai mult ca sigur, pana acum, de psihologul Ivan Pavlov. Este foarte cunoscut pentru descoperirile sale legate de conditionare umana si animala. A descoperit acest fenomen facand cercetari asupra digestiei cainilor. Asociind sunetul clopotelului cu mancarea, nenumaratele repetitii pe care le-a facut au conditionat cainii sa raspunda la sunetul clopotelului in acelasi mod in care raspundeau la mancare, salivand.

Tot astfel functioneaza si ancorarea. Conditionand raspunsurile de ancore NLP unice, suntem capabili sa intram in mod deliberat in stari specifice doar activand ancora NLP. Este un proces identic cu cel al cainilor lui Pavlov.

Asadar, ancorele NLP ne pot ajuta sa accesam orice stare ne dorim. In mod similar lui Pavlov, care folosea sunetul clopotelului ca pe un stimul, cu ancorarea NLP putem sa stabilim anumite ancore care pot actiona ca stimuli ai anumitor stari. Si, dupa multe repetitii, asocierea dintre ancora NLP si starea respectiva va deveni un raspuns conditionat.

Cum se stabilesc ancorele NLP? Tehnici de ancorare in programarea neuro-lingvistica

Premizele stabilirii ancorelor NLP sunt teoretic aceleasi ca ale experimentului lui Pavlov cu cainii sai. Fixam o ancora NLP asociind un mecanism de declansare unic cu o stare anume. Dupa ce repetam procesul de cateva ori, aceasta stare va fi conditionata de ancora. Ulterior, cand declansam ancora mai tarziu, acest lucru ne va aduce in acea stare.

Iata un exemplu. Atunci cand esti fericit, ancoreaza acel sentiment printr-un gest unic, de exemplu o atingere in palma mainii stangi. Repeta acest proces de cateva ori. De indata ce devine un raspuns conditionat, de fiecare data cand iti atingi palma stanga, vei avea o stare de fericire.

Pasii de mai jos reprezinta calea prin care putem fixa ancore NLP. Sa presupunem ca vrem sa stabilim o ancora pentru fericire prin programare neuro-lingvistica:

1. Fa o activitate care te face fericit. Gandeste-te la o experienta din trecut care te-a facut fericit. Construieste-ti ganduri si imagini fericite. Vizualizeaza-te alaturi de cei dragi, razand.

2. Atunci cand te simti cu adevarat asa, cand simti cel mai intens sentiment de fericire, stabileste-ti ancora. Sa spunem ca iti atingi cu mana dreapta podul palmei stangi. Repeta ancora de cateva ori, atingand podul palmei de inca cateva ori, ramanand in starea de fericire.

3. Schimba-ti starea intr-o stare neutra. Ridica-te, misca-te, scutura-te. Apoi repeta procesul. Dupa cateva repetitii, starea se va ancora in tine.

Un proces oarecum simplu, desi a ajunge intr-o anumita stare dorita poate fi o problema pentru anumiti oameni. Cea mai buna cale pentru a ajunge in starea dorita ar fi aceea de a ne reaminti si de a retrai amintirea unor experiente trecute care ne-au adus acea stare. Atunci cand nu exista insa experiente relevante in trecut, poate fi de ajutor sa construim imagini sau sunete pe baza acelor experiente.

Ancorele in programarea neuro-lingvistica pot consta in: atingerea unei zone specifice, un gest de ciupire, aplicarea unei presiuni pe o anumita zona, a spune un cuvant sau a scoate un sunet, a privi la anumite imagini, a asculta o muzica anume, un cantec.

Poate fi, in principiu, orice lucru pe care celulele noastre senzoriale il pot interpreta. Un punct de notat este acela ca ancorele construite din atingeri fizice sunt, de obicei, mai puternice decat declansatorii vizuali sau auditivi, deoarece, biologic, o atingere fizica sau o presiune exercitata asupra corpului fizic are un impact senzorial mai puternic asupra corpului.

Iata si un filmulet care vorbeste despre tehnici de ancorare in NLP:

Eficienta unei ancore NLP depinde de urmatorii factori:

 • intensitatea starii – cu cat e mai puternica intensitatea, cu atat este mai bine. Daca iti setezi o ancora fiind intr-o stare de joasa intensitate, efectul va fi foarte slab.
 • momentul in care stabilim ancora – pentru a fi foarte eficient, stabileste ancora in momentul de varf al starii. Este momentul cel mai bun pentru a face asta.
 • unicitatea ancorei – asigura-te ca ancora ta este unica, ceva ce nu faci, vezi sau auzi in fiecare zi. De exemplu, actiuni precum scarpinatul, pocnitul degetelor sau batutul din palme sunt destul de comune. Foloseste ceva cu adevarat unic, care nu face parte din rutina ta zilnica de gesturi.
 • numarul de repetitii – cu cat faci mai multe repetii, cu atat mai conditionata devine ancora. Asa ca asigura-te ca ai facut suficiente repetitii, astfel incat ancora sa fie bine stabilita.

Ancorarea NLP avansata: tehnici de ancorare NLP avansate

A merge mai departe, de la tehnica de ancorare de baza la tehnica de ancorare mai avansata in programare neuro-linvistica presupune implicarea a doua ancore. Sunt doua moduri de a folosi aceasta tehnica:

 • 2 ancore pozitive pot fi puse in pereche astfel incat doua stari puternice sa fie integrate impreuna. Acest lucru se va numi integrarea ancorelor
 • 1 ancora negativa si una pozitiva sunt puse in pereche. Facem asta pentru a inlantui ancorele negative si cel pozitive. Prin acest procedeu, atunci cand incepem sa simtim o stare negativa putem schimba starea intr-una pozitiva. Asta se numeste inlantuirea ancorelor.

Procesul de integrare a ancorelor in programarea neuro-lingvistica:

1. Folosind aceeasi metoda ca mai sus, ajungem intr-o stare dorita.
2. Cand ajungem la maximum acestei stari, ne stabilim o ancora unica, ancora 1.
3. Intrerupem starea ridicandu-ne in picioare, mutandu-ne, scuturandu-ne.
4. Repetam de cateva ori.
5. Acum repetam primii patru pasi, avand alta stare pe care o ancoram (starea 2 si ancora 2)
6. Integrare. Intra in starea 1 si ancoreaza ancora 1. Cand experimentezi acea stare ancoreaza ancora 2. Permite celor doua experiente sa se amestece, priveste si asculta la tot ceea ce se intampla atunci cand aceste doua experiente se combina pentru a te ajuta sa fii mai puternic sau mai bun.

Acest lucru poate fi folosit ca exemplu in a integra energia si creativitatea astfel incat sa putem sa fim mai eficienti in aria profesionala.

 Procesul de inlantuire a ancorelor in programarea neuro-lingvistica:

Aceasta tehnica ar putea fi de folos pentru a schimba o stare negativa, pe care o simtim de obicei, intr-una pozitiva. De exemplu, sa zicem ca a fi blocat in trafic e un lucru care te supara foarte tare. Schimband ancorele, iti poti inlantui starea de suparare cu una de calm, astfel incat data viitoare cand esti prins in trafic, in loc sa fii suparat vei fi foarte calm. Iata cum poti inlantui ancorele, folosind exemplul de mai sus:

1. Creeaza-ti o stare de calm si de relaxare.
2. Atunci cand aceasta stare este la apogeu, stabileste ancora 1.
3. Intrerupe starea si repeta pasii de cateva ori.
4. Vizualizeaza-te in trafic. Simte nefericirea si frustrarea cauzate de asta.
5. Stabileste-ti ancora 2 atunci cand starea de frustrare ajunge la apogeu. Intrerupe starea si repeta-o de cateva ori.
6. Acum leaga cele doua ancore. Incepe prin a te vizualiza in trafic, si apoi aplica ancora 2. Vizualizeaza-te cum incepi sa te simti suparat din cauza traficului, apoi aplica ancora 1 si vei vedea ca incepi sa te simti calm si relaxat.

Atunci cand inlantuiesti ancorele, asigura-te ca ancora negativa nu este prea intensa. Ancora ta pozitiva trebuie sa fie mai puternica decat cea negativa. Altfel, ancora negativa mai puternica va domina ancora pozitiva si o transforma in ancora negativa.

Doar practica poate face ca procesul de ancorare sa devina perfect, in timp. Cea mai buna cale este, desigur, sa lucrezi cu cineva care stapaneste procesul, cu un specialist in programare neuro-lingvistica.

Cu toate astea, poti urma pasii de mai sus si poti experimenta procesul. Vei sti imediat daca procedezi corect pentru ca vei vedea impactul in viata ta.

resurse: http://www.self-improvement-mentor.com

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

 1. marian spune:

  exact ce imi trebuia.
  U are amazing man! Tnx!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *