Viziunea samanica asupra chakrelor

Publicat: 8 octombrie 2010
Comentarii: Fără răspunsuri

viziunea-samanica-asupra-chakrelor

viziunea samanica asupra chakrelor

Sa incepem calatoria noastra legata de chakre.

Prima chakra este localizata la baza coloanei vertebrale, deasupra osului pubian. Este chakra care ne conecteaza cu Pamantul, cu Mama Universala.

Este cordonul ombilical care ne leaga cu Mama Pamant si care in Vest este atat de atrofiat, incat noi nu mai beneficiem de tot sprijinul pe care il putem avea. Am devenit orfani multi dintre noi si am devenit complet dezorientati.

Cand ne curatam aceasta chakra, ne putem relua relatia cu Pamantul.

In toate societatile traditionale, la varsta de 13 ani, tinerii treceau printr-un ritual de initiere prin care se eliberau de parintii fizici si creau legatura cu Mama Pamant si cu Tatal Cer, ca parinti eterni pe care ii vor avea.


Cand ne restabilim conexiunea cu Mama Pamant, simtim ca nu mai suntem singuri pe lume
. Cand chakra nu este curatata, reziduurile proceselor emotionale din corp raman si se acumuleaza in ea si creeaza un canal infundat, care devine toxic. Picioarele sunt asociate cu aceasta chakra, precum si hormonii.

Instinctele acestei chakre sunt supravietuirea si procrearea. Cand chakra devine toxica, instinctele de supravietuire devin atrofiate si incepe sa ne fie frica pentru propria noastra supravietuire.

Credem ca supravietuirea depinde doar de resursele noastre, nu intelegem ca Cerul si Pamantul sunt intotdeauna acolo pentru noi.

Aici isi afla sediul sarpele Kundalini, din traditia orientala. Energia femininului si a Pamatului va incepe sa urce pe coloana vertebrala, cand aceasta chakra este curatata.

Un alt aspect al acestei chakre este abundenta: cand o vindecam, putem trai in abundenta, o abundenta care nu are nimic de a face cu cat de mult ai, ci cu cat de abundent simti ca traiesti, cu cat de recunoscator esti pentru fiecare respiratie care iti este permisa.

Trezirea chakrei 1 ne permite sa traim in abundenta spirituala.

Cat timp suntem deconectati, ne simtim orfani.

Trebuie sa ne reconciliem energetic cu principiul feminin, ca sa nu mai cautam siguranta in partea materiala a vietii.

Cu cat mai separati suntem de Pamant, cu atat mai mult devenim ostili energiei feminine si ne afundam in materialismul masculinului. Cu cat devenim mai masculini, promovam violenta si ne deconectam de Mama, de feminin.

Programele din prima chakra sunt: frica, foamea, lupta si sexul, programele de baza pentru supravietuire.

Aceste programe sunt uneori dezechilibrate de energiile toxice din prima chakra si atunci suntem tentati spre dezechilibre de genul: tendinta spre supraalimentare, cheltuit bani in exces si alte apucaturi care, credem noi, ne fac sa ne simtim in siguranta.

Nu avem niciodata suficient de mult ca sa fim satisfacuti. Simtim permanent lupta, ne e frica cu ce se intampla cu noi daca nu mai avem ceea ce detinem. Nu esti ceea ce ai, ci esti ceea ce daruiesti.

A doua chakra este localizata sub buric, asociata elementului apa, de culoare orange.

Functiile fizice asociate cu ea sunt: digestie, intestine, rinichi, tract urinar, sexualitate, dureri spate, lipsa libidou, impotenta.

Instinctul primar este sexualitatea. Aspectul psihologic: putere, bani, sex, control, frica, lupta, probleme parentale mostenite.

Orice rana a respectului de sine este asociata chakrei 2. Glandele asociate sunt suprarenalele si specific acestei chakre este si raspunsul lupta/fugi, care a fost pornit la o varsta foarte frageda si continua pe pilot automat, tinandu-ne intr-o stare de alerta permanenta.

Suntem permanent sub influenta adrenalinei, avand nevoie de cafea si zahar permanent. Decuplarea raspunsului lupta sau fugi duce din nou la sentimentul de siguranta, la relaxare completa.

Astfel ne putem odihni profund, ne putem relaxa complet, iar in relatiile noastre putem renunta la toate modurile in care ne aparam.

Prin decuplarea raspunsului lupta/fugi, trecem, in functionarea noastra, de la sistemul simpatic la cel parasimpatic nervos. Chakra 2 are legatura cu creativitatea, compasiunea, familia.

Cand suntem indragostiti si nu avem simtul familiei, nu intelegem ce inseamna exact sentimentul de comuniune. Putem iubi pe cineva si nu putem crea o familie, care presupune doi indivizi impreuna pentru binele comun, nu pentru binele unuia singur.

Sentimentul de comuniune si dorinta de a avea o familie poate aparea dupa ce curatam chakra 2. Suprarenalele produc adrenalina, care ne face alerti si mediaza raspunsul lupta sau fugi. Cei care sunt dependenti de zahar si de cafea au disfunctionalitati la chakra 2.

Furia si frica, care sunt cei mai mari dusmani pentru un saman, apar cand aceasta chakra devine toxica. Primul pas spre a rezolva acest lucru este sa ne imprietenim cu frica noastra, care este absenta dragostei.

Doar prin practica dragostei putem sa ne eliberam de frica. Cand te golesti de frica si frica nu mai locuieste in tine, te poti duce noaptea sa te intalnesti cu jaguarul, asa cum fac samanii, stiind ca sunteti amandoi expresia fortei vietii.

Iar el va recunoaste asta in tine si nu iti va face nimic. Insa daca nu esti sigur de asta, mai mult ca sigur ca jaguarul te va manca.

A treia chakra, in plexul solar, este de culoarea galbea si este asociata cu stomacul, abdomenul, ficatul, pancreasul. Instinctul  de baza al acestei chakre este puterea.

Prin ea, ne exprimam in lume, iar lumea ne aproba sau ne respige. Semintele aflate in aceasta chakra sunt legate de: autonomie, longevitate, forta vitala, individualitate, implinirea viselor.

Ca afectiuni, pot aparea: anorexie, parere de rau, mentalitate de victima, energie scazuta, rusine. Chakra 3 este asociata cu pancreasul, banca de energie a organismului, iar glucoza este moneda. Insulina ia glucoza din sange si o duce la celule care o folosesc ca bezina. Cand acest sistem functioneaza corect, avem energie pentru toate activitatile noastre.

Echilibrul chakrei 3 este esential pentru gandirea clara. Cei cu probleme in chakra 3 nu au energie, au caderi frecvente de energie, oboseala cronica. Nu obtin suficienti nutrienti din mancarea pe care o mananca.

La nivel emotional si spiritual, nu au “bezina” necesara pentru a-si implini visele, incep intotdeauna multe, dar nu au puterea sa duca la final proiectele.

Aici este centrul de putere. Puterea poate fi folosita pentru manifestarea viselor noastre in lume, dar si distructiv, prin simptome precum rusine si vinovatie. Varsta asociata acestei chakre este 14-21, exact inainte de maturitate.

Cand chakra 3 nu poate rafina energia sexuala, atunci avem de-a face cu un libido exagerat, care se transforma din ce in ce mai mult in epidemie intr-o societate in care nu putem metaboliza natura sexuala in creativitate.

Putem experimenta prin chakra 3 lipsa de frica si sentimentul ca nimic nu ne poate opri. Cand chakra este disfunctionala, nu intalnim decat obstacole in cale. Chakra 3 trebuie temperata de inima, ca sa nu ajungem la o dominare a egoului asupra inimii.

In traditia samanilor, egoul este parte din natura noastra, este parte din cine suntem noi. Ideea este sa reusim  sa ne dezidentificam de ego-ul nostru, sa il rafinam si sa-l facem sa fie de folos.

Inima va tempera tendinta acestei chakre spre ego. Functia ei este de a transforma visele in realitate. Daca aceasta chakra e infundata, nu ne putem exprima visele in lume si devenim parte din cosmarul colectiv al zilelor noastre.

Asadar, este chakra esentiala pentru a ne vindeca si a iesi din transa colectiva. Pentru cei care nu stiu care e pasiunea lor in viata, curatati chakra 3, ca sa aflati ce va sta in cale sa va exprimati si sa va descoperti pasiunea in viata si cum puteti sa o manifestati in lume.

Chakra 4 este in centrul sistemului chakrelor, are culoarea verde, este asociata cu aerul si e legata de aparatul circulator, inima, plamani, sistemul imunitar. Cei care au probleme cu sistemul imunitar au de fapt probleme cu chakra inimii.

Instinctul chakrei inimii este  speranta, compasiunea, intimitatea. Glanda asociata este timusul. Nu ne putem ierta pe deplin pe noi si pe altii, pana cand nu avem acest centru deschis. Nu putem practica iertarea pana cand acest centru nu functioneaza corect.

Iertarea neconditionata provine din acest centru, iar la celalalt pol se afla sentimente precum: resentiment, durere, tradare, ego. Libertatea, bucuria si pacea sunt reperele persoanei centrate pe inima. La acest nivel, descoperim dragostea.

Cand suntem deconectati de inima, devenim obsedati de bani, de dorinta de a fi recunoscuti, de a avea, de a poseda. Dragostea din chakra inimii nu este afectiunea sau dragostea romantica, ci este o dragoste a creatiei, pe care floarea o simte pentru ploaie, de exemplu.

Nu este dependenta si nu este sentimentala, ci impersonala, este ceea ce se numeste “ agape” sau “munay” in crestinism si in inka. Nu duce la casnicie, ci este un scop in sine.

Este o dragoste neconditionata de sentimentalism, de cultura, de timp, de societate, este dragostea instinctuala cu care ne-am nascut si singurul lucru pe care il luam cu noi.

La nivelul chakrei inimii ne putem bloca insa in infatuarea sinelui: demonstrarea propriei iluminari. Ca manifestari negative, aici intalnim inabilitatea de a te iubi pe tine insuti, criticism si rusine, incapacitatea de a mentine o relatie intima sau de a ne mentine angajamentele.

Inima noastra integreaza masculinul si femininul, ca sa nu mai cautam jumatatea noastra in afara noastra.

Aceste principii se pot uni in inima noastra si atunci chakra 4 ne permite sa ne recuperam inocenta, sa stim cine suntem si sa ne acceptam asa cum suntem. Asta ne aduce bucurie si pace.

A cincea chakra este localizata la baza gatului, are ca element dominant lumina si este de culoare albastra.

Se refera la comunicare, incredere si indeplinirea viselor. Glanda asociata este  tiroida. Partea negativa: dependentele, psihozele, problemele de somn, minciunile, frica de a spune ce gandesti, barfa.

Regleaza temperatura si metabolismul in corp. Afecteaza greutatea. Cei care au probleme cu mancarea sau nu pot pierde in greutate – afectiune chakra 5.

Asociata cu abilitatea de a comunica in cuvinte; daca acest centru nu e deschis, nu ai abilitatea de a comunica, ci doar de a vorbi.

Vorbele devin muzica si fond pentru comunicare, in timp ce vorbesti si comunici ceea ce doresti catre ceilalti, se extind corzi luminoase care asigura comunicarea intre tine si public, daca chakra este deschisa.

Prin dezechilibru la nivelul acestei chakre, se poate ajunge la psihoze si la personalitati border line. Cand chakra e curata, obtinem recunoastere si maiestrie in profesia noastra.

Vizualizam posibilul si apoi capatam resursele necesare. Intelegem care este sinele nostru real, devenim constienti de procesele noastre interioare, dam voce sentimentelor inimii, dragostei, bunatatii, iertarii, le combinam in energia pura a iubirii.

Chakrele se invart in sensul acelor de ceas, insa chakra 5 are si un sens invers, pentru a evacua toxicitatea. Putem sa  pipaim chakra cu varful degetelor de trei ori in timpul zilei, pentru a o activa.

Cand facem acest exercitiu, putem sa spunem clar ceea ce dorim si sa comunicam si cu oameni cu energie toxica, fara sa fim afectati. Devenind constienti de resursele acestei chakre, ne descoperim vocea noastra interioara, si nu mai auzim asa de des vocea societatii, ci a sufletului.

Prin chakrele 6, 7 si 8, ne mutam dintr-un sistem de vindecare personala intr-unul transpersonal. Chakrele superioare sunt sprijinite de cele ale pamantului, asa cum ramurile unui copac sunt spirjinite prin radacina.

Lucrul cu chakrele superioare duce la exprimarea formelor de creativitate superioara pa Pamant. In chakrele superioare intalnim atribute mai putin cunoscute.

Chakra 6 localizata pe frunte, cel de-al treilea ochi, de culoare indigo, este legata de creier, ochi, sistemul nervos si are ca element lumina.

Glanda principala este glanda pituitara. Aceasta chakra contine semintele realizarii sinelui si ale iluminarii.

Ca aspecte negative: iluzie, nevroza, inadecvare. La nivelul acestei chakre, avem cunoasterea faptului ca suntem inseparabili de Dumnezeu.

Experimentam pacea divina, trecem de corp si de minte, devenim observatori ai mintii mai degraba decat sa fim la mila mintii. Traim o cunoastere care poate fi experimentata, dar nu poate fi spusa. Nu putem sa gasim nimic prin cautare, dar nu putem gasi decat daca cautam.

Cand spunem ceva, vraja dispare. Ca si cum ne trezim din vis. Aici, dualitatea dispare, nu e subiect si obiect, ci doar experienta.Nu inseamna ca lucrurile nu se intampla.

Aici, samanul nu se roaga pentru ploaie, ci ploaia devine rugaciunea lui. Ceea ce trebuie sa facem si noi, la nivel general, e sa ne rugam pace, sa devenim pace, nu sa ne rugam “pentru” pace. Sa ne dam la o parte din calea procesului. Pentru ca procesul sa se intample.

Samanul este o persoana auto-realizata. In chakra a sasea, experimentam propria trezire, asa cum o experimenteaza un saman.

Chakra 7 este localizata in varful capului, este energie pura, de culoare violet, legata de piele, corp si echilibrul hormonal.

Instinctul este etica universala, daruire, integritate si intelepciune. Cinismul este expresia sa negativa. Aceasta chakra ne potenteaza iluminarea. Este poarta catre ceruri, prin ea ajungem la stele si la destinul nostru.

Asa cum Pamantul ne hraneste cu forta vietii, cerul ne propulseaza catre devenirea noastra. Urmand acelasi proces, plantele, dupa germinare, se intorc spre soare pentru a trai.

Calatorim prin spatiu si timp, manifestam ce dorim, cand dorim. Aici invatam stapanirea timpului ca lectie. Nu mai suntem prinsi in trecut, nu mai suntem ceea ce ni s-a intamplat acum 20 ani, ci experimentam libertatea de principiul cauza-efect.

Suntem toti acelasi spirit, influentam evenimentele din trecut, selectam viitorul alternativ. Nu mai exista subiect si obiect, pace si durere, viata si moarte.

Insa, samanii ne avertizeaza : trebuie sa ne asiguram ca avem un simt al sinelui foarte dezvoltat, inainte sa putem sa ne transcendem ego-ul si sa putem accede spre iluminare. Altfel, putem deveni fragmentati, schizofrenici si acesta este pericolul chakrei 7.

Chakra 8 este in corpul de lumina, deasupra capului si ne referim la ea in vest ca la suflet.

Nativii americani nu au cuvantul “suflet”, ci folosesc cuvantul  “wiracocha”, sursa sacrului, care exista in afara timpului, se manifesta in timp si are ca sarcina sa creeze corpuri de la o viata la alta.

Este de culoare aurie, este arhitectul corpului si al tuturor experientelor noastre, al destinelor noastre, al lectiilor noastre, al relatiilor noastre. Instinctul asociat acestei chakre este transcendenta.

Potentialul este nelimitat, in afara timpului. Putem accesa prin aceasta chakra intelepciunea tuturor vindecatorilor si stramosilor care au fost inaintea noastra, arhetipurile, amintirile originare si imaginile arhaice ale umanitatii.

Chakra 8 e ca un tamplar care sculpteaza scaune. Scaunul poate arde, iar tamplarul stie ca poate construi altul la loc, un alt corp pentru o alta viata.

Chakra 9: traditia indigena crede in existenta celei de-a noua chakre, un loc in care comunicam direct cu Spiritul. Spiritul este esenta centrala, centrul creatiei, din care toate celelalte chakre emana.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *