Ne confruntam zi de zi cu diferite situatii stresante si ne promitem de fiecare data ca vom avea mai multa grija data viitoare si nu vom lasa stresul sa-si puna amprenta pe mintea sau fiinta noastra. Zis…dar si facut?
Gasim in cele ce urmeaza o serie de sfaturi practice, clare si obiective care sa ne ajute sa indepartam acest musafir nepoftit din drumul nostru de dezvoltare personala.
Inainte de a trece la pasii concreti pe care ii avem de indeplinit, este necesar sa stim ca primul pas in cooperarea cu acest ,,inamic” este identificarea lui. Desi suna cat se poate de simplu, adevaratele surse ale stresului nu sunt intotdeauna atat de evidente pe cat credem noi. Desigiur, putem spune ca ne ingrijoram in momentele in care stim ca se apropie termenele limita pentru anumite proiecte, dar poate ca amanarea, mai degraba decat jobul actual este cea care da nastere stresului in viata noastra profesionala, in acest caz.
Asadar, pentru a identifica adevaratele surse ale stresului, este necesar sa privim catre obiceiurile, atitudinile si chiar scuzele noastre:
- Vorbim despre stres ca despre ceva temporar sau ca despre ceva permanent?
- Definim stresul ca o parte integranta a vietii noastre personale sau profesionale (,,Lucrurile o iau razna intotdeauna pe aici”) sau ca parte a personalitatii noastre (,,Ma simt foarte nervoasa de obicei”)?
- Ii invinovatim pe ceilalti sau evenimentele din exterior pentru stresul pe care il resimtim sau il simtim precum ceva normal, ce ar trebui sa faca parte din viata noastra?
Iata cateva modalitati nesanatoase prin intermediul carora nu ar trebui sa cooperam cu stresul:
- Fumatul
- Bautura in exces
- A ne infometa sau a manca in exces
- A evita prietenii, familia sau activitatile exterioare
- A lua medicamente pentru a ne relaxa
- A dormi prea mult
- A amana
- A ne umple fiecare minut din zi pentru a evita sa ne confruntam cu problemele
Pentru ca am prezentat mai sus ceea ce nu este indicat sa facem atunci cand ne confruntam cu stresul, iata cum ar fi indicat sa actionam:
Strategia nr 1: Eliminarea stresului care nu este necesar
- Sa invatam sa spunem NU – acest lucru ne permite sa nu intram intr-o serie de situatii care ne pot umple timpul si carora nu le putem face fata.
- Evitarea oamenilor care ne streseaza – daca o anumita persoana este ,,generatoare” de stres in viata noastra, este indicat sa evitam pe cat posibil interactiunea cu aceasta.
- A prelua controlul atunci cand este cazul. Daca stirile serii ne ofera o dispozitie neplacuta, atunci ar trebui sa inchidem pur si simplu televizorul si sa gasim o activitate care ne face placere.
Strategia nr 2: Incercarea de a schimba o situatie
- Sa ne exprimam sentimentele in loc sa le inghitim. Daca cineva sau ceva ne deranjeaza, putem incerca sa remediem situatia prin comunicare pentru a nu lasa tensiunea sa se acumuleze.
- Compromisurile. Atunci cand ii cerem cuiva sa faca un compromis, este important sa ne asiguram ca si noi suntem in stare sa facem unul daca ni se cere asta.
- Mai multa asertivitate. Sa nu ne asezam pe bancheta din spate in propria calatorie. Este important sa spunem ceea ce ne dorim, incercand sa tinem cont si de ceilalti. Procedand astfel, vom avea o relatie mai sanatoasa atat cu noi insine, cat si cu ceilalti.
- Managementul timpului. De foarte multe ori, stresul apare din cauza ca nu reusim sa ne organizam. Daca ne planificam din timp anumite proiecte, putem reusi sa avem o mai buna atitudine fata de timpul nostru.
Strategia nr. 3: Sa ne adaptam la factorul care produce stresul
- Reanalizarea problemelor. Cum ar fi ca atunci cand ne confruntam cu o situatie stresanta sa incercam sa o privim dintr-o perspectiva pozitiva? De exemplu, in loc sa ne plangem si sa ne enervam ca traficul este aglomerat, am putea sa ne gandim ca este un moment bun de respiro pentru a sta cu noi insine.
- Privirea imaginii de ansamblu. Este important sa ne intrebam cat de mult conteaza o anumita problema pe termen lung. Daca ne pare rau ca ne-am tuns parul care abia asteptam sa creasca, oare in scurt timp nu isi va recapata lungimea?
- Concentrarea pe aspectele pozitive. Atunci cand stresul isi face simtita prezenta, sa ne luam un moment in care sa reflectam la lucrurile pe care le apreciem in viata. Aceasta schimbare de perspectiva ne poate determina sa constientizam ca situatia cu care ne confruntam este doar un pas firesc al unui calatorii care se va dovedi si mai frumoasa.
Strategia nr. 4: Acceptarea lucrurilor pe care nu le putem schimba
- Sa nu incercam sa controlam ce este de necontrolat. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le putem controla in aceasta viata – in special comportamentul celorlalti. Cum ar fi ca in loc sa ne stresam ca nu putem schimba atitudinea celorlalti, sa vedem ce putem schimba la noi insine pentru ca situatia sa fie mai buna?
- Impartasirea sentimentelor. Fie ca alegem sa vorbim cu un prieten, fie ca ne dorim sa consultam un terapeut, este ideal sa vorbim despre sentimentele noastre, comunicarea fiind intr-adevar purificatoare in astfel de situatii.
- Sa privim partea plina a paharului. Asa cum spune si proverbul ,,Ce nu te omoara, te face mai puternic”, este ideal sa incercam sa privim problemele ca pe niste oportunitati si sa vedem care este partea din care putem invata.