Jose Mujica: discurs pentru oamenii lumii

Publicat: 15 octombrie 2015
Comentarii: 1 Răspunsuri

Aproape ca nu-ti vine sa crezi ca e politician. Autenticitatea si onestitatea, dragostea fata de oameni si de viata i se citesc in ochi. Iar ideile pe care le impartaseste sunt de mare valoare. Te fac sa speri ca, atat timp cat in clasa politica sunt oameni ca el, omenirea are inca o sansa.

Se numeste Jose Mujica. Este fostul presedinte al Uruguay-ului. Merita sa-l ascultati:

 

Discurs Jose Mujica

“Sunt Jose Mujica, am lucrat ca fermier ca sa-mi castig existenta in prima etapa a vietii, apoi m-am dedicat luptei pentru a schimba modul de viata in societatea mea, iar acum sunt presedinte. Iar maine, ca toti ceilalti, voi fi un morman de viermi si voi disparea.

Am avut multe probleme, rani, am stat ani de zile in inchisoare…lucruri normale pentru cineva care vrea sa schimbe ceva in aceasta lume…Sunt inca aici, printr-un miracol si mai presus de toate, iubesc viata. Sper sa ma prezint in calatoria finala ca cineva care intra intr-un bar si zice: “Randul asta il platesc eu!”

Valorile mele le reflecta pe acelea ale societatii in care sunt onorat sa traiesc. Tin la aceste valori. Faptul ca sunt presedinte nu conteaza atat de mult.

Discurs Jose Mujica

M-am gandit mult la aceste lucruri. Am stat 10 ani in solitudine, am petrecut sapte ani fara a avea acces la nicio carte. Asta mi-a oferit mult timp de gandire. Si am descoperit asta:

Ori esti fericit cu putin, eliberat de bagajul suplimentar, pentru ca fericirea e inauntrul tau, ori nu vei ajunge nicaieri. Nu este o apologie a saraciei, este o apologie a sobrietatii.

Dar noi am inventat o societate de consum, care tinde sa creasca, pentru ca altfel este o tragedie. Am inventat un munte de nevoi superflue, cumparam lucruri noi, aruncam ce e vechi, cheltuind astfel timp din viata.

Pentru ca atunci cand eu cumpar ceva, sau tu cumperi ceva, nu cumperi cu bani, cumperi cu timp din viata pe care a trebuit sa-l petreci castigand acei bani. Diferenta este ca viata nu poate fi cumparata cu bani. Viata devine din ce in ce mai scurta. Este absurd sa-ti irosesti viata si libertatea in felul acesta.

Uruguay este o tara mica si presedintia nu are un avion prezidential. Nu suntem interesati in mod special sa avem unul. Am decis sa cumparam din Franta un elicopter foarte scump, cu facilitati chirurgicale, care sa fie accesibil pentru salvarea victimelor din accidente. In loc sa cumparam un avion prezidential, am cumparat un elicopter care se afla in centrul Uruguay-ului pentru a salva victime si a oferi in mod continuu servicii medicale de urgenta. Este atat de usor! Vezi dilema?

Discurs Jose Mujica

Un avion prezidential sau un elicopter de salvare?  La asta se reduce totul. Mi se pare ca este o problema de sobrietate. Nu sugerez sa ne intoarcem in caverne sau case de paie. Nu e vorba de asta. Ceea ce recomand insa este sa incetam sa cheltuim resurse pe lucruri inutile, pe case luxoase care necesita cate 4-5-6 servitori. La ce bun toate astea? La ce bun?

Nimic din astea nu e necesar. Putem sa traim mult mai modest. Putem sa ne cheltuim resursele pe lucruri care sunt cu adevarat importante pentru toata lumea. Asta este semnificatia adevarata a democratiei, sensul pe care politicienii l-au pierdut. Pentru ca daca ar insemna coroane regale, baroni feudali, cu clowni care sa cante la trompeta cand stapanul se duce la vanatoare, daca ar fi vorba de toate astea, am trai inca in vremurile antice. Si atunci de ce am mai avut revolutiile? In numele egalitatii si toate cele. Toate conacele prezidentiale se bazeaza pe aceeasi idee.

Discurs Jose Mujica

Cand am fost in Germania, m-au escortat cu 25 de motociclete BMW, m-au pus intr-un Mercedes Benz cu usi care cantareau 3 tone, pentru ca erau blindate…La ce bun toate astea?

Eu sunt o persoana umila, iau ceea ce vine spre mine. Ma descurc cu asta, insa totusi…trebuie sa spun ce gandesc…Nu este o lipsa de resurse. Este o lipsa de guvernare politica. Guvernele sunt preocupate de castigarea urmatoarelor alegeri, de cine va fi urmatorul sef. Ne luptam pentru putere si uitam de oameni si de problemele majore ale lumii.

Nu este o criza ecologica, este o criza politica. Civilizatia a atins o faza in care avem nevoie de un consens planetar si cu toate astea ne indepartam de el. Suntem orbiti de sovinism si setea de dominare, special in cele mai puternice tari, care ar trebui sa dea un exemplu. Este o rusine ca dupa 25 de ani de la acordul din Kyoto inca nu am luat decizii elementare. Este o rusine.

Discurs Jose Mujica

Omul este insa singurul animal capabil de auto-distrugere. Asta este dilema noastra. Sper sa ma insel. Natura umana este construita in asa fel incat invatam mult mai mult din durere decat dintr-o viata usoara. Asta nu inseamna ca recomand o continua cautare a suferintei sau ceva de genul asta.

Dar asta vreau sa-i fac pe oameni sa inteleaga: Poti intotdeauna sa-ti revii. Intotdeauna merita sa o iei de la zero, o data sau de o mie de ori, atat timp cat esti in viata. Asta este cea mai mare lectie in viata.

Cu alte cuvinte, nu esti invins pana cand nu renunti la lupta. Renunti la lupta renuntand la vis. Lupti, visezi, esti doborat la pamant, confrunti realitatea, aceste lucruri dau sens existentei si vietii pe care o ducem.

Discurs Jose Mujica

Nu poti sa traiesti viata cultivand ranchiuna. Si nu poti sa traiesti mergand in cercuri. Durerea pe care am cunoscut-o pe parcursul vietii mele nu va fi vindecata niciodata. Nimeni n-o va lua inapoi. Trebuie sa inveti sa-ti bandajezi cicatricile si sa continui sa mergi inspre viitor. Daca imi petrec timpul lingandu-mi ranile, nu mai inaintez.

Vad viata ca pe un drum care se asterne in calea mea. Ceea ce conteaza este maine. Mi s-a spus, am fost avertizat, ca un proverb, trebuie sa-ti aduci aminte trecutul, altfel vei fi condamnat sa-l repeti. Stiu cum sunt oamenii! Singurul animal care poate calca de 20 de ori in acelasi loc.

Fiecare generatie invata din experientele sale, nu din ale celorlalti. Nu idealizez umanitatea. Ce-ar putea cineva sa invete din experientele altora?  Invatam doar din experientele traite direct. Asta este viziunea mea despre viata.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *