cheia leadership-ului
Dezvoltare personala / Leadership

Ai resurse de leadership: invata doar sa le folosesti!

John Quincy Adams, unul dintre parintii democratiei americane si cel de-al saselea presedinte al SUA, a ramas in istorie, printre altele, prin memorabilele cuvinte ce reprezinta si o definitie de leadership foarte plastica:

“Daca ceea ce faci ii inspira pe altii sa viseze mai mult, sa invete mai mult, sa fie mai mult, atunci inseamna ca esti un lider.”

Foarte multi oameni inteleg gresit sensul leadership-ului, alocandu-l prin excelenta doar acelor indivizi care ocupa functii de conducere. Adevarul este ca leadership-ul, prin definitie, nu are nicio legatura cu managementul.

O definitie de leadership mai cuprinzatoare ar descrie liderul drept un individ care ii atrage pe ceilalti si le sustine motivatia de a urmari o viziune si un set de obiective comune.

Liderul este cel care deschide drumuri, da exemplu si este urmat de cei din jur pentru ca stie sa le dea incredere, ii sustine si ii incurajeaza.

Liderul este cel care urmareste dezvoltarea personala a fiecarui membru al grupului sau si stie ca prin maximizarea valorii fiecaruia, grupul, echipa, familia, va realiza lucruri pe care altfel nu ar fi capabili nici macar sa le viseze.

Cu totii am vazut in viata – in grupul nostru de prieteni, de colegi, in familie – oameni care se incadreaza in portretul de mai sus. Si nu e vorba de figuri parentale, dascali, mentori, antrenori, persoane cu autoritate morala si / sau legala asupra noastra. Este vorba de acei indivizi care ne-au inspirat sau ne-au oferit un exemplu, o viziune de viata, fara sa ne fie neaparat superiori.

Asadar, este vital sa iti activezi resursele de leadership (prin urmarea unui leadership training, prin urmarea anumitor principii de viata) chiar daca nu esti manager intr-o companie.

Un leadership training aplicat la nivel personal are un rol extrem de benefic in dezvoltarea oricarui individ.

Sa faci in fiecare zi cu tine leadership training inseamna sa urmaresti sa-ti dezvolti abilitatile interpersonale. Cum vorbesti cu ceilalti, cum inveti sa ii percepi si ce le transmiti despre tine, cum respecti si cum castigi respectul.

De asemenea, un bun lider este cineva care isi evalueaza constant existenta si realizarile: unde ma aflu, care sunt calitatile mele, ce defecte am, ce pot invata din ce mi se intampla acum, cum reactionez la schimbare, cum stiu sa determin schimbarea mea si a celorlalti? – toate acestea sunt intrebari la care daca inveti sa-ti raspunzi tie periodic, te vor face in timp un lider pentru ceilalti si mai puternic in plan personal.

Leadership-ul mai inseamna si sa asculti in mod activ si sa cauti sa inveti de la cei din jur, sa acumulezi constant experienta si intelepciune. Prin experienta si intelepciune, vei da exemplul tau personal celorlalti si vei ajunge sa ii inspiri, iar ei te vor urma.

Povestile marilor lideri ai lumii postmoderne, ca vorbim de Steve Jobs, de Stephen Hawking, de Nelson Mandela si de multi altii – nu sunt intru totul povesti despre bogatie si putere. Sunt povesti despre munca, invatare, sacrificiu, modestie, vointa nezdruncinata si incredere in sine si in ceilalti. Cel mai bun exemplu poate fi urmarit in acest film cu Nelson Mandela:

In lume exista sute de miliardari despre care nimeni nu poate spune ca ii considera lideri, deci leadership nu inseamna mereu putere si functii. Leadership-ul nu este un dat din nastere sau un titlu pe o carte de vizita, este un drum care se invata.

Resurse ca sa pornim pe acest drum avem cu totii, el incepe din conversatiile simple cu colegii de la birou, cu prietenii si familia, din modul in care seara, dupa o zi agitata, stii sa iti evaluezi reusitele si esecurile, din felul in care iti cultivi vointa si cauti sa cresti intelectual si spiritual de la o zi la alta.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Pai parca a dori sa schimbi pe altcineva in afara de tine reprezinta o caracteristica a codependentei.Un lider are in vedere sa faca asta, iar un ne-lider nu? Unde e granita intre un codependent care doreste sa conduca si sa controleze si un lider innascut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *