Multiplele fatete ale ego-ului

Publicat: 14 iulie 2010
Comentarii: Fără răspunsuri
multiplele fatete ale ego-ului
Ego-ul da nastere separarii, iar separarea da nastere suferintei. Asadar, ego-ul este in mod clar patologic. In afara de formele evidente de negativitate precum furia, ura, exista si forme mai subtile care sunt atat de des intalnite incat de obicei nu sunt considerate negative, ca de exemplu nerabdarea, iritarea, nervozitatea si faptul de a fi “satul pana-n gat.” Ele constituie nefericirea din fundal, acea stare interioara predominanta in cazul multor oameni.

Trebuie sa fiti extrem de vigilenti si absolut prezenti pentru a le putea detecta. Iar ori de cate ori le detectati apare un moment de trezire, de incetare a identificarii cu mintea.
In continuare vom aminti una dintre cele mai obisnuite stari negative, trecuta usor cu vederea tocmai pentru ca este atat de obisnuita, atat de normala.

S-ar putea sa va fie familiara. Aveti deseori un sentiment de nemultumire ce ar putea fi descris cel mai bine ca un fel de resentiment de fond? El poate fi determinat sau nu de ceva concret. Multi oameni petrec o mare parte din viata in starea aceasta.

Sunt atat de identificati cu ea incat nu pot face pasul in spate sa o priveasca de la distanta. In substratul acestui sentiment se afla anumite credinte pastrate inconstient, adica niste ganduri. Aveti aceste ganduri in acelasi fel in care aveti visele atunci cand dormiti. Mai exact, nu stiti ca aveti respectivele ganduri, tot asa cum cel care viseaza nu stie ca viseaza.

Iata cateva dintre cele mai obisnuite ganduri inconstiente care hranesc sentimentul de nemultumire sau resentimentul de fond. Am inlaturat continutul acelor ganduri, astfel incat sa ramana doar structura. In felul acesta, ele pot fi vazute mai limpede.

Oricand exista nefericire pe fundalul vietii noastre, puteti vedea care din aceste ganduri sunt valabile si puteti umple continutul lor in functie de situatia voastra personala si de procesul vostru de dezvoltare personala:

“In viata mea trebuie sa se intample ceva inainte sa pot avea pace (fericire, implinire). Si sunt nemultumita pentru ca nu s-a intamplat inca. Poate ca nemultumirea mea va duce pana la urma la intamplarea dorita.”

“In trecut s-a intamplat ceva ce n-ar fi trebuit sa se intample si sunt nemultumita de asta. Daca nu s-ar fi intamplat lucrul respectiv, acum as avea pace.”

“In prezent se intampla ceva ce n-ar trebui sa se intample si care ma impiedica sa am pace.”

Adesea credintele inconstiente sunt indreptate catre cineva, iar “sa se intample” devine “sa faca” :

“Ar trebui sa faci cutare sau cutare lucru pentru ca eu sa pot avea pace. Si sunt nemultumit/a pentru ca nu l-ai facut inca. Poate nemultumirea mea te va determina sa-l faci.”

“Ceva ce am facut, spus sau omis sa fac in trecut ma impiedica acum sa am pace.”

“Ceea ce faci sau nu faci acum ma impiedica pe mine sa am pace.”

Toate cele de mai sus sunt supozitii, ganduri neverificate confundate cu realitatea. Sunt povesti pe care le inventeaza egoul pentru a va convinge ca nu puteti avea pace acum sau ca nu puteti fi in intregime voi insiva acum. Cum puteti avea pace acum? Facand pace cu momentul prezent. Momentul prezent este campul pe care se desfasoara jocul vietii. El nu poate avea loc niciunde altundeva. Dupa ce ati facut pace cu momentul prezent, vedeti ce se intampla, ce puteti face sau alege sa faceti sau mai degraba ce face viata prin intermediul vostru.

Ego-ul adora sa fie nemultumit de realitate. Ce este realitatea? Ceea ce este. Opozitia fata de aceasta acceptare neconditionata a ceea ce este reprezinta una din trasaturile principale ale egoului. Ea da nastere negativitatii pe seama careia prospera egoul.

A va elibera de ego nu este deloc o treaba grea, ci dimpotriva, una foarte usoara. Nu este nevoie decat sa fiti constienti de gandurile si emotiile voastre – pe masura ce apar ele.
Nu este tocmai vorba de a face ceva, ci de a privi atent.

In acest sens este adevarata afirmatia ca nu puteti face nimic pentru a va elibera de ego. Cand apare schimbarea respectiva de perspectiva, de la gandire la constientizare, in viata voastra incepe sa functioneze o inteligenta ce depaseste cu mult abilitatea egoului. Emotiile si chiar gandurile sunt depersonalizate prin constientizare, iar natura lor impersonala devine vizibila.

Nu mai investiti in ele nimic din sinele vostru. Ele raman doar emotii omenesti, ganduri omenesti. Intreaga voastra istorie personala, care in ultima instanta nu este altceva decat o poveste, un manunchi de ganduri si emotii, capata o importanta secundara si nu mai ocupa prim-planul constiintei voastre. Nu mai formeaza baza sentimentului vostru de identitate. Sunteti lumina Prezentei, constiinta care precede si depaseste in profunzime orice ganduri si emotii.

Extras din “Un nou Pamant”, Eckhart Tolle, editura Curtea Veche

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *