teama de pierdere cea mai mare piedica in a creste
Ganduri (in)directe

Teama de pierdere: cea mai mare piedică în a crește

Da, atunci când trecem de la o etapă la alta, se declanșează teama de pierdere. Ne e teamă că vom pierde. Confortul, liniștea, siguranța.

Iar uneori, fără să conștientizăm, ne e teamă că vom pierde lumea mică și orizontul restrâns în care trăim. Ne e frică că ne vom pierde prietenii, susținerea și admirația celor din jur. Tot ceea ce cunoșteam și ne oferea o identitate. Toate reperele conform cărora ne defineam.

Iar uneori, ceea ce este cel mai surprinzător este că tot ce avem de pierdut dacă ne permitem să creștem este o viață plina de zbucium și de lupte interioare.

Asa că, întrebarea este: cât de atașați suntem de zbucium? Cât de greu ne este să ne punem întrebarea: Ce vom fi și ce vom deveni atunci când ne permitem să trecem dincolo de zbucium și nefericire? Cât de frică ne e că ne va fi prea bine și vom fi prea fericiți?

Pierderi și regăsiri

Uneori, ne e frică să vedem cât de simple sunt lucrurile dacă ne permitem să pierdem lupta interioară. Ca să câștigăm pacea și liniștea sufletului.

Ne e frică să vedem câte lucruri putem câștiga dacă ne permitem să trecem prin câteva pierderi. Pierderi care dor, dar care transfigurează. Care te golesc de tine, cine știai că ești, ca să te umple de cine ești cu adevărat.

Pierderi la care te uiți ca la niște monștri, când de fapt sunt niște zâne bune care au venit să-ți aline drumul trecerii prin purgatoriul pe care îl traversezi.

Teama de pierdere: fereastră spre libertate

Ce îți este teamă că vei pierde? Care este cea mai mare frică legată de pierdere pe care o ai? Priveste în față acea frică și vezi de unde vine. Apoi fă-ți curaj să treci prin ea. La capătul ei se află libertatea. 

Uneori e nevoie să pierzi relații, oameni dragi, confort, siguranță. Alteori doar e nevoie să te detașezi, ca să te întâlnești cu toate astea altfel, pe un alt nivel. Alteori lași în urmă ceva și găsești mult mai mult, în altă formă. Iar uneori, a avea mai puțin înseamnă a fi mai mult.

Iar uneori da, trebuie să te pierzi pe tine cel care erai ca să te regăsești pe tine cel care ești cu adevărat.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Dragoş N. D. spune:

    Mulțumesc!

    1. Cu bucurie, Dragos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *