iluzii iluzii partea a-III-a
Ganduri (in)directe

Iluzii, iluzii… (Partea a III-a)

iluzii iluzii partea-a-III-a

iluzii iluzii partea-a-III-a

De mai multe ori in ultima vreme, discutand cu oamenii din jurul meu, am ajuns la rolul pe care il avem fiecare dintre noi ca parte a intregului din care facem parte.

Am intalnit de curand un tanar. In acel moment D. se afla in terapie deoarece nu putuse sa treaca singur peste moartea neasteptata a mamei. Comportamentul sau arata ca mai are inca destul drum de strabatut pana la a fi impacat cu sine si cu ceilalti.

La rugamintea lui de a-i raspunde la cateva intrebari despre viata care il preocupau in acel moment, am cerut sa-mi povesteasca despre el. Am observat cu surprindere ca nu a spus nimic despre contributia sa la viata celor din jur. L-am intrebat direct:

-Tu ajuti pe cineva, contribui in vreun fel anume la binele general?

Mi-a spus ca asteapta sa termine facultatea peste doi ani, si abia atunci se vede in masura sa faca aceste lucruri.

-Mananci bine de obicei?, l-am intrebat.

Mi-a povestit cateva minute cu lux de amanunte despre acest subiect, apoi a ramas mut de uimire cand i-am spus:

-Ei bine, eu cred ca solutia problemelor tale este sa nu mai mananci nimic timp de doi ani de zile!

Atunci cand si-a revenit, m-a intrebat:

-Cum adica… sa nu mananc nimic timp de doi ani? N-o sa mai am nici un pic de putere si apoi o sa mor de foame!

-Eu pot sa inteleg ca fara hrana corpul tau nu poate supravietui doi ani… tu crezi ca poti sa intelegi ca sufletul tau nu poate nici el sa astepte atata timp fara sa se hraneasca? N-o sa fii fericit atata timp cat nu esti constient ca faci parte dintr-un intreg si fiind parte a lui trebuie sa-ti aduci contributia la bunul sau mers. Tot asa cum, de exemplu, fiecare celula a corpului tau foloseste o parte din resursele pe care le primeste pentru a se hrani, iar restul pentru a-si aduce contributia la buna functionare a corpului. Daca refuza, consumand toate resursele pentru ea, se transforma in celula canceroasa… si stii care este urmarea.

Ca un sfarsit frumos al acestei povesti am sa va spun ca, dupa ce si-a luat un timp sa se gandeasca cum poate sa faca ceva dupa ce a capatat aceasta noua perspectiva asupra vietii, lui D. i s-a luminat privirea si mi-a spus:

-Poate oferind iubire…

Daca unii nu contribuie cu nimic, altii in schimb sufera pentru ca se gandesc ca este de datoria lor sa salveze lumea. Si am sa va spun inca o poveste.

Exista undeva pe lumea asta o fiinta minunata, pe care n-am avut inca ocazia s-o cunosc personal. Am vazut-o in inregistrari video si am ascultat cateva conferinte pe care le-a sustinut. Maica Siluana a fost profesoara de filozofie, iar acum este stareta la Manastirea Jitianu, de langa Craiova. Se ocupa de consilierea copiilor si adultilor in cadrul Centrului de formare si consiliere Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.

Maica Siluana mi-a placut pentru ca este plina de viata, iar blandetea ei pur si simplu straluceste datorita faptului ca este sustinuta de o inteligenta si un simt al umorului deoebite.

Intr-una din conferintele sale, ea povesteste cum un barbat a venit sa-i ceara un sfat despre ce ar putea sa faca mai mult, pentru ca nu se simtea implinit in munca sa.

-Maica, ce esti tu? Dentist? Sa stii ca Dumnezeu n-o sa se supere pe tine daca nu reusesti sa scapi intreaga lume de dureri de masele. Seara, cand vorbesti cu el, spune-i asa: “Uite Doamne, astazi la mine la cabinet au venit cinci oameni, si am facut tot e am putut eu mai bine!” Si crede-ma, fiule, El o sa fie multumit.

Ca este de datoria noastra sa salvam lumea… si ca am si putea s-o facem in vreun fel… este o iluzie. La fel si faptul ca suntem separati de intregul care ne inconjoara, si nu avem nici o datorie fata de nimeni si nimic.

Si pentru ca aceste iluzii sa nu aduca nimanui suferinta, am sa inchei dorindu-va sa gasiti ECHILIBRUL care sa va faca viata cat mai fericita…

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *