In simplitatea sa, viata ne ofera cei mai surprinzatori invatatori
Dezvoltare personala

Sunt parinte si invat de la copilul meu

sunt-parinte-si-invat-de-la-copilul-meu

sunt parinte si invat de la copilul meu

In simplitatea sa, viata ne ofera cei mai surprinzatori invatatori. Daca esti parinte, cu siguranta ai niste invatatori de exceptie.

Unii dintre acestia apar periodic in viata noastra in timp ce altii ne sunt alaturi in lungul drum de dezvoltare personala pe care il avem de parcurs.

Consider ca cel mai mare “maestru” pentru un parinte este propriul copil, iar provocarile pe care acesta ni le aduce nu reprezinta altceva decat o redescoperire a vietii pe care adesea nu o mai putem controla.

Propozitia “Sunt parinte” este una din cele mai pline de intelesuri propozitii de pe acest pamant.

In cele ce urmeaza, va prezentam 5 lectii pe care un parinte le poate invata sau si le poate reaminti prin intermediul copilului sau:

1. Teama ne impiedica sa descoperim noul.

Atata timp cat teama se contureaza in aspectele sale de baza, ea nu reprezinta o primejdie. Insa in momentul in care este nefondata si da nastere multor obsesii, cu greu mai poate fi tinuta in frau.

Necunoscand teama, copilul gusta, atinge, priveste, miroase. Isi da voie sa simta viata inainte de a o eticheta. Si la urma urmei, daca frica nu ar fi inlocuita de curiozitatea descoperirii, cum si-ar mai contura cel mic lumea?

2. Transcenderea granitelor sociale.

Nu am vazut niciodata un copil care se intimideaza in preajma unui domn imbracat formal in costum si cravata, insa am observat multi adulti care se fastacesc pana dau un telefon sau pana intreaba un necunoscut incotro este gara. Un copil stie ca fiecare interactiune il poarta intr-un nou univers, in timp ce multi parinti traiesc adesea in spatiul tot mai stramt al propriilor prejudecati.

3. Este in regula sa te joci.

Sa te murdaresti cu inghetata. Sa canti cu voce tare. Sa razi in hohote. Sa plangi cand nu-ti convine ceva. Sa ceri ceea ce ti se cuvine. Toate acestea sunt in regula. In goana noastra dupa perfectiune, am uitat ca suntem fiinte umane si ne indreptam spre statutul de robot. Noroc ca imaginea celui mic care a dat iama in cutia cu Finetti ne poate salva.

4. Intreaba atunci cand nu intelegi ceva.

De cate ori nu am crezut ca ne facem de ras daca intrebam atunci cand avem o nelamurire? De cate ori nu ne-am intrebat cum vor reactiona ceilalti atunci cand ne vom exprima parerea? Copilul nostru ne reaminteste adesea ca parerea noastra conteaza si ca este nevoie sa ne clarificam ceea ce este neclar pentru noi. Altfel, vom continua pastrand inca o dilema in mintile noastre…

5. Invata de la ceilalti.

Copiii observa oamenii din jurul lor cu un entuziasm de nedescris. Apoi, ei pur si simplu imita anumite actiuni ale celorlalti. Pe masura ce inaintam in varsta, avem tendinta de a observa mai putin, uitand ca si noi invatam in aceeasi modalitate. Ce-ar fi sa mai aruncam o privire in jur si sa vedem ce putem invata de la cei din jurul nostru?

 Tu, dragul meu parinte, ce inveti de la copilul tau?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. pe masura ce crestem frica pune stapanire pe noi, teama care duce la o separare de noi insine,de Sinele nostru divin, de cei din jur , o separare de viata,de frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *