Regrete, regrete: cum renuntam la a trai in trecut

Publicat: 9 iulie 2015
Comentarii: 4 Răspunsuri

Ai ajuns la un moment de bilant si ti se pare ca viata ta este plina de regrete pentru deciziile pe care (nu) le-ai luat si pentru alternativele pe care le-ai ales?

Ti-e teama ca intr-o zi vei regreta drumul pe care te pregatesti sa intri azi? Regreti lucruri pe care altii ti le-au facut sau pe care tu le-ai facut altora?

Un singur lucru este cert: viata e plina de ocazii de a ne starni regrete.  Asa ca, atunci cand te simti apasat de regrete, in loc sa le dai putere si sa continui sa le alimentezi, cel mai bun lucru pe care poti sa incepi sa il faci este sa fii sincer cu tine insuti.

Vechea zicala “mai bine sa ai regrete pentru ca ai gresit decat sa regreti ca nu ai facut nimic” se aplica pentru toti oamenii de actiune, care sunt decisi sa-si influenteze destinul, asumandu-si consecintele deciziilor, decat sa lase viata sa treaca in zadar .

In cartea sa, The Paradox of Choice: Why More is Less, Barry Schwartz povesteste conversatia cu un prieten pe care il framanta de 35 de ani o decizie legata de educatia si cariera sa. Acesta, ajuns la varsta concluziilor, regreta faptul ca nu a ales o anumita facultate si o anumita cariera, fiind convins ca astfel ar fi avut mai mult succes in viata.

Raspunsul lui Barry Schwartz catre prietenul sau care se lamenta pentru o decizie din urma cu 35 de ani este fabulos: si ce te-ai fi facut daca ai fi plecat la scoala la care visai atunci si, in prima zi pe drum catre noua ta facultate, ai fi fost lovit de un autobuz?

Daca regreti ca, la un moment dat in viata, ai apucat-o pe un anumit drum, gandeste-te ca poate, pe calea pe care acum o regreti, ar fi venit un autobuz in mare viteza catre tine…

Nu avem cum sa stim “cum ar fi fost daca…” Regretele sunt inutile deoarece a ne cumpani viata cu fata spre trecut nu modifica nimic din istoria personala; putem insa sa privim spre viitor si sa gasim alternative valabile pentru viata noastra.

Pe cand atunci cand facem acest lucru cu amintirile noastre si cu deciziile pe care le-am luat in urma cu ani si ani, investim inutil energia si ne luam singuri sansa de a ne impaca cu trecutul.

Iar regretele sunt inutile deoarece nu stim niciodata ce traseu ar fi urmat existenta noastra. Asa ca, daca nu cumva scrii o poveste de fictiune, nu mai incerca sa schimbi trecutul agatandu-te de regrete, ci foloseste-ti energia pentru deciziile prezentului si pentru ziua de maine.

Mai exista insa un aspect legat de regretele fata de ceea ce am fi putut face la un moment dat si nu am putut face, pentru ca nu am fost sinceri cu noi insine.

De obicei, acestea sunt regretele pe care le purtam cu noi mult timp, pana cand invatam sa fim autentici cu noi insine si sa realizam ca intr-un anumit moment, dat fiind nivelul nostru de dezvoltare din acel moment, nu am fi putut face mai mult.

Mai exista si regretele fata de lucruri pe care nu le-am facut pentru ca le-am permis celor din jur (parinti, frati, sotul/sotia, familia) sa interfereze cu ceea ce ne doream sa facem.

Cel mai trist este insa faptul ca, dupa ce permitem celorlalti sa ne influenteze drumul in viata, continuam apoi timp de ani de zile sa ne facem noi acelasi lucru, fara sa ne asumam vreodata puterea personala. Bineinteles ca, in acest ritm, vom continua sa ne traim viata coplesiti de regrete.

Iata cateva citate despre regrete, care sa ne ajute in procesul nostru de a renunta la ele:

“Nu am regrete. Nu mi-as fi trait viata in felul in care am facut-o daca imi faceam griji legate de ceea ce or sa spuna oamenii.” Ingrid Bergman

“Regret? Nu am niciun regret. Nu pot sa am. Fata mea spune “cine nu are un regret?” Uite, eu nu am! Am trait si momente proaste, dar daca ar fi sa le dau un sfat tinerilor le-as spune sa nu regrete niciodata ceea ce au facut. Sa regrete ceea ce nu au facut.” Radu Beligan

“Regretul pentru lucrurile pe care le-am facut poate fi imblanzit de timp, insa regretul pentru lucrurile pe care nu le-am facut este de neconsolat.” Sydney J. Harris

“Vinovatia este regretul pentru ceea ce am facut. Regretul este vina pentru ceea ce nu am facut.” Mark Amend

 

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *