Dezvoltare personala

Invingem timiditatea – 10 modalitati simple

invingem-timiditatea-10-modalitati-simple

invingem timiditatea 10 modalitati simple

Invingem timiditatea sau ne lasam in voia emotiilor noastre la fiecare interactiune?

Multi dintre noi avem momente in care simtim ca nu putem intra in pamant suficient de repede, deoarece credem ca am facut cea mai mare greseala din lume. La fel de multi ne lasam invaluiti de timiditate atunci cand primim un compliment sau cand ni se ofera un dar. Fie ca venim cu aceasta trasatura inca din pantecele mamei, fie ca am dobandit-o in urma experientelor noastre, ea face parte din procesul de dezvoltare personala pe care il parcurgem zi de zi.

Inainte de a prezenta o serie de modalitati prin care putem face fata timiditatii, este nevoie sa aflam mai multe despre radacinile acestui comportament. Iata care sunt cele 3 mari cauze ale timiditatii:

O stima de sine scazuta

Aceasta caracteristica provine in special din perioada adolescentei atunci cand comparatia era la ordinea zilei. Considerand ca trasaturile noastre unice nu erau la fel de interesante ca ale celor din jur, am incercat sa preluam elemente din comportamentul celorlalti, ceea ce ne-a indepartat de consolidarea unei relatii cu noi insine.

Un accent deosebit pus pe propriul eu

Atunci cand suntem in preajma celorlalti, devenim extrem de sensibili la ceea ce facem sau spunem de parca am fi in centrul unei scene. Acest lucru da nastere la o stare de anxietate si ne determina sa ne controlam fiecare miscare. Punctul nostru de interes suntem noi insine, in special ,,ceea ce nu facem in regula”.

Etichetarea

Atunci cand ne punem eticheta de ,,persoane timide”, tindem din punct de vedere emotional sa ne purtam ca atare. Este posibil sa ne spunem urmatorul lucru: ,,Sunt o persoana timida. Asa sunt eu.” Atunci cand etichetam o stare, percepem acea stare ca fiind fixa in comportamentul nostru si ne purtam ca atare.

Iata cum putem face fata acestui tip de comportament:

1. Intelegerea timiditatii

Primul pas este acela de a intelege felul in care timiditatea se manifesta in viata noastra. Care sunt momentele in care aceasta isi face aparitia? Ce anume ne ingrijoreaza atunci cand constientizam starea in care ne aflam? In preajma caror persoane ne manifestam astfel?

2. Transformarea intelegerii in constientizare

Unul dintre cele mai importante lucuri pe care cu totii ar trebui sa le cunoastem este acela ca oamenii sunt atat de preocupati de propria persoana incat le este foarte greu sa-si concentreze atentia in alta parte. In loc sa ne privim prin intermediul celorlalti, ar fi indicat sa patrundem in interiorul nostru pentru a vedea ce descoperim si mai ales cum ne raportam la ceea ce descoperim. Sa nu uitam ca acest proces al constientizarii este primul pas catre o schimbare concreta a comportamentului nostru.

3. Gasirea punctelor tari

Cu totii avem calitati care ne accentueaza unicitatea si diferite modalitati de a ne exprima. Este important sa stim si sa acceptam lucrurile pe care le facem bine, chiar daca ele difera de modalitatea in care ceilalti fac asta. Deja nu mai are rost sa amintim faptul ca in cazul in care eram cu totii la fel, plictiseala se instala cu usurinta. Asadar:

  •  Gaseste un lucru la care esti suficient de bun. Astfel, nivelul de stima de sine va creste deoarece te vei identifica mai usor cu tine insuti. Chiar daca este vorba despre o activitate pe care o poti face pe termen scurt, aceastaiti va oferi increderea de care ai nevoie astfel incat sa mai elimini din barierele impuse de frica.
  •  Gaseste avantajele din punctele tale tari care te fac unic. De exemplu, o persoana tacuta ii poate asculta cu mai multa usurinta pe cei din jur si poate observa lucruri pe care altii le trec cu vederea intr-o conversatie.

4. Lipsa conformarii

Incercarea de a le face pe plac celorlalti este obositoare si nu este deloc amuzanta in anumite situatii. Este important sa intelegem ca putem fi diferiti de ceilalti.

5. Atentia la ceilalti

Putem pune accentul pe ceea ce spun oamenii din jurul nostru. Astfel, putem invata sa fim interesati si de cei din jurul nostru, nu numai de propria persoana, ascultandu-i si provocandu-i chiar sa vorbeasca despre ei insisi. In timp ce interactionam cu persoana respectiva, ne putem intreba: ,,Ce imi place la aceasta persoana?”

6. Eliberarea starii de tensiune prin respiratie

Timiditatea nu numai ca ne face sa devenim jenati de o anumita situatie, dar ne poate determina sa devenim anxiosi. O buna modalitate de a depasi aceasta stare este de a pune accentul pe simpul act al respiratiei. Inspirati, expirati si apoi va puteti privi din nou interlocutorul in fata, de data aceasta cu o privire mai limpede.

7. Nu plecati atunci cand o situatie devine stanjenitoare

Atunci cand alegem sa parasim o situatie in care nu ne simtim chiar confortabil, ceea ce facem este sa dam mai multa putere timiditatii noastre. Este indicat sa dam o intorsatura pozitiva situatiei respective, vazand astfel felul in care reactionam si cum putem sa schimbam situatia in acel moment. Doar confruntandu-ne cu asemenea situatii, vom avea capacitatea de a accepta si de a schimba aspectele legate de timiditate.

8. Acceptarea refuzului

Este esential sa acceptam inca de la inceput faptul ca putem fi refuzati si sa invatam sa nu luam aceasta situatie prea in serios. Multi dintre noi am experimentat refuzul de multe ori in viata, acesta fiind o parte a procesului invatarii in fiecare zi. Cheia sta in felul in care reusim sa raspundem refuzului. Asadar:

  • Nu luati niciodata personal un refuz. Nu ganditi ca este vina voastra, ci ca pur si simplu aceasta este modalitatea in care s-au asezat lucrurile deocamdata.
  • Gasiti lectia – ce ati invatat din aceasta situatie? Este important sa ne reamintim ca in spatele oricaror lectii de viata sta capacitatea noastra de a deveni mai buni atat in ochii nostri, cat si in ochii celorlalti.
  • Mergeti mai departe. Atunci cand incepem sa ne plangem de mila, alegem in mod constient sau nu sa nu mergem mai departe si sa stagnam intr-un anumit moment. In momentul in care constientizam acest lucru, intelegem ca singurul lucru pe care il pierdem este propria energie.

9. Abandonarea perfectiunii

Atunci cand avem tendinta de a ne compara, alegem sa facem asta fata de persoana cea mai atragatoare sau cea mai inteligenta pe care o cunoastem . Astfel, ne cream asteptari exagerate si ne intrebam de ce nu putem fi si noi ca ceilalti. Purtam cu noi viziunea de perfectiune a celorlalti si ne intrebam de ce nu ne putem integra si noi in aceasta imagine. Accentul cade pe faptul ca acordam o importanta deosebita unor persoane sau imagini care nu corespund cu propria viziune. Prin eliberarea de aceste imagini ne apropiem mai mult de noi insine.

10. Practicarea situatiilor inconfortabile

Uneori avem impresia ca ne-a cazut cerul in cap daca am varsat cafeaua pe noi si toata lumea ne priveste. De fapt, ceea ce ne lipseste este din nou increderea in fortele proprii. Cum ar fi daca in loc sa fugim imediat pe usa, sa radem pur si simplu de faptul ca ne-am ,,personalizat” bluza? Experimentand situatii de tipul acesta, suntem pusi in fata faptului implinit si  realizam ca situatia nu este chiar atat de intunecata precum pare.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Salut, am 21 de ani nu am avut niciodata vreo prietena din motiv ca sunt timid, efectiv nu pot privi in ochi o femeie cand aceasta vorbeste cu mine si asta din motiv ca sunt timid, as dori daca se poate sa imi oferiti un sfat: cum pot scapa de timiditate oare ?

    Vreau sa am si eu in sfarsit o prietena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *