Interviuri

Interviul saptamanii : Biodanza – pasii dansului vietii

 

interviul-saptamanii-Biodanza-pasii-dansului-vietii
interviul saptamanii Biodanza pasii dansului vietii

Amalia Mateescu ne reaminteste ca pentru a intra in hora propriei vieti, nu este nevoie sa tinem cont de regulile dansului.

Nu este nevoie sa invatam anumiti pasi si nici sa urmam o anumita tehnica si nu trebuie sa stim nici dans sportiv nici dans din buric ca sa putem sa ne conectam cu propriul corp.

Asadar, ea ne indeamna sa gasim singuri ritmul propriei vieti prin frumoasa tehnica de dezvoltare personala numita Biodanza.

1. Ce este Biodanza si care ar fi propria definitie pe care ai oferi-o acestei metode?

Biodanza este un sistem INTEGRATIV de valorificare a potentialului uman, de regenerare organica si re-educare afectiva, dar mie imi place sa spun ca este arta de a te abandona momentului prezent caci « VIVENCIA « termenul folosit in Biodanza si care exprima traire AICI si ACUM rascoleste intreaga fiinta pentru a o alinia cu propriul adevar relevat intr-o clipa !

2. Care sunt beneficiile la nivel fizic si emotional in momentul in care alegem sa intram in “Dansul vietii”?

La nivel fizic se observa imediat o imbunatatire a starii de sanatate, stresul ramine o poveste retrograda, pofta de viata se accelereaza vizilbil, iar din punct de vedere emotional devii mai increzator in propriile forte, mai echilibrat si incepi sa simti placerea vietii, sa fii mai atractiv, mai afectuos si mai impacat cu tine insuti.

2. Exista anumite categorii de varsta care nu ar trebui sa participe la atelierele Biodanza?

Biodanza se adreseaza tuturor indiferent de virsta sau sex, de la copii si adolescenti pina la adulti si virstinci si nu trebuie sa stii sa dansezi pentru ca in Biodanza nu se invata pasi de dans. Biodanza se concenteaza pe partea luminoasa a fiintei umane astfel incit toata lumea este stimulata sa danseze in ritmul propriu insa atunci cind sint detectate niste aspecte psihice flagrante care ar putea perturba armonia grupului este recomandabil sa se recurga punctual la terapii specifice.

3. Care sunt reactiile participantilor in urma atelierelor de Biodanza?

Entuziasm si bucurie, empatie si sensibilitate, sensul intregului si regasire sint primele vorbe care imi vin in minte si pe care participantii le reproduc ; pentru ca atunci cind te abandonezi in dans efectele asupra corpului fizic sint incredibil de benefice de la jocul infinit al endorfinelor si oxitocinelor ( « responsabilele » cu fericirea) care iti inunda fiinta pina la linistea sufleteasca care se instaleaza lin si tamaduitor. Iata, in premiera, marturia mea…. iar oamenii ma urmeaza si isi propun sa revina pentru ca se simt atit de BINEEEE si nici nu-si dau seama ca nu au facut decit sa se lase in jocul vietii ! Acesta este primul impuls insa pentru a integra toate emotiile si toate aspectele vietii e indicat sa participi la mai multe ateliere ca sa poti sa vezi imbunatatiri si sa poti echilibra si armoniza intrebarile cu raspunsurile.

! Temele propuse in cadrul atelierelor sint extrem de variate insa tu vei fi mereu altul (a) de fiecare data cind vei repeta un dans caci ai o alta stare de spirit in fiecare clipa. In Biodanza utilizam toate genurile muzicale si nu se poate sa nu te regasesti in vreo melodie cu care sa vibrezi intr-o octava superioara !!!!!

Dar iata si ce spune o participanta la atelierele de Biodanza :

« Inca de la prima experienta, Biodanza m-a invaluit intr-un sentiment de sacralitate.

Am regasit prin Biodanza bucuria pura de a trai fiecare clipa cu intensitatea si deschiderea unui copil care se joaca sub razele blande ale soarelui, aducand astfel alinare in ungherele intristate sau impovarate ale sufletului meu.

Ceea ce diferentiaza in mod esential acest sistem de oricare altul dintre cele pe care le cunosc, este impartasirea libera si plina de candoare a iubirii prin imbratisari si atingeri vindecatoare. Cred ca aproape orice om din zilele noastre are nevoie sa (re)invete acest limbaj al naturii sale profunde, care este insasi iubirea.

Mi-a placut in mod deosebit momentul in care am construit din corpurile noastre forma unei galaxii.
Dupa 3 zile, inca resimt ecourile energetice ale primei mele participari la cursul de Biodanza.

Am descoperit ca Biodanza este un exercitiu de dezvoltare personala chiar mai placut si mai eficient decat mi-am putut imagina initial. Sunt incantata!”

Gabriela

5. Cand a avut loc prima ta interactiune cu Biodanza? Ai simtit ca s-a “deblocat” ceva in interiorul tau in acel moment?

BIODANZA a venit la mine pe nepregatite …. Si am acceptat sa intru in hora fara asteptari, chiar nu stiam exact despre ce e vorba si de obicei procedez asa 🙂

Ce a declansat in mine ? surprinderea ca sunt vie, ca vibrez, ca sunt mai mult decit propriul meu corp, un sentiment contradictoriu si imposibil de reprodus, sentiment bizar de « cit de bine pot sa ma simt, dar oare ce s-a intimplat cu mine de ma simt astfel, ce-am facut ? » si asta a fost inceputul unei intense, sinuoase si absolut fascinante si revelatoare povesti de dragoste fata de corpul dar mai ales fata de sufletul meu !

6. Ai observat o imbunatatire a respectului fata de propria persoana sau a relatiilor cu cei din jur in urma atelierelor de Biodanza?

Prin Biodanza invat sa fiu eu insami, sa fiu eu fara sa ma conditionez de ceilalti, sa ma respect mai intai pe mine ca sa pot oferi mai departe acest lucru ; invat sa ma concentrez pe propria lumina interioara si facind asta « normalul » de ieri nu mai este posibilul de azi. Astfel ca emanind in jurul meu altfel de vibratii am inceput sa atrag altfel de oameni si sint tot mai fascinata de minunile pe care le descopar zi de zi in fiecare persoana cu care interactionez, acesti oameni frumosi care imi apar in cale pentru a ma acompania o bucata de vreme pe drumul meu. Sint oameni pe care i-am lasat in urma pentru ca nu mai sintem pe aceeasi frecventa si oameni noi, atit de extraordinari, pe care-i primesc cu bratele deschise caci ma reflect in ei necontenit .

7. Care ar fi mesajul pe care doresti sa-l transmiti celor care au de gand sa participe la atelierele Biodanza?

Da-ti voie sa traiesti, da-ti voie sa simti, da-ti voie sa fii tu insuti, ai incredere, abandoneaza-te « dansului vietii » !

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *