Unde incepe si unde se sfarseste controlul in relatia de cuplu?

Publicat: 3 aprilie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

Imi este greu sa cred ca exista o traiectorie fireasca ce poate stabili limitele unei relatii de cuplu.

O traiectorie prestabilita care ne poarta cu grija din punctul A pana in punctul B.

O traiectorie lenta, care ne promite ca vom fi in siguranta pe masura ce vom pasi in viata…

Insa cred ca tarie ca in cazul in care putem vorbi despre existenta unei astfel de traiectorii in relatia de cuplu, atunci partenerii sunt cei care ii impun ritmul.

Ei sunt cei care “hotarasc” momentele de alerta, la fel de bine cum tot ei aleg momentele de respiro. Desigur, aceasta teorie este validata daca ambii parteneri merg in acelasi ritm.

Daca acest lucru nu este valabil, atunci este posibil ca unul dintre ei sa se simta controlat, manipulat, incordat, poate chiar tradat… Tradat nu doar de partenerul care nu ii intelege trairile, ci chiar de el insusi.

Poate simti ca si-a neglijat cele mai profunde aspecte ale fiintei sale in timp ce intoarce o privire acuzatoare catre celalalt, iar o alta privire plina de remuscari catre el insusi.

Precum multe alte aspecte al vietii noastre, controlul se instaleaza o data cu permisiunea noastra de a fi controlati.

Iar aceasta permisiune nu este niciodata oferita in mod constient, ci este data celuilalt pe nesimtite, pe nepusa masa, in momentele in care ne pierdem de noi insine. Este un acord tacut de care incercam sa ne amintim atunci cand lucrurile par sa ia o alta intorsatura decat cea dorita de noi.

Insa unde putem incadra controlul si oare cum ne dam seama cu adevarat ca am pierdut controlul in relatia de cuplu?

Oare cum putem delimita faptul ca partenerul isi exercita controlul asupra noastra de flexibilitatea care ne indeamna sa privim lucrurile si din alta perspectiva decat cea care ne apartine?

Oare controlul este cel care isi lasa amprenta asupra noastra atunci cand prietenii nu ne mai recunosc la o intalnire ca oricare alta sau oare este doar schimbarea fireasca ce se observa pe chipul celui care traieste o relatie intensa? 

Personal, sunt de parere ca acest control extrem se instaleaza in momentul in care unul dintre parteneri interpreteaza manifestarea iubirii celuilalt ca o ingradire a libertatii sale.

Iar cand spun acestea, nu ma refer la mici conflicte ce pot aparea adesea, ci la momentele care ne indeamna sa ne adresam intrebari despre rolul nostru in aceasta relatie.

Si mai sunt de parere ca increderea in celalalt este un alt aspect care dirijeaza controlul in relatia de cuplu.

In momentul in care traim cu siguranta ca celalalt poate decide pentru el insusi, ii oferim acestuia incredere, iar noua ne oferim liniste sufleteasca.

Controlul patrunde in aspecte mai profunde decat telefoanele pe care celalalt ni le da la ore tarzii pentru a se asigura ca suntem bine sau decat incercarea de a-i impune celuilalt dorintele noastre.

Chiar daca se manifesta deschis in relatia cu partenerul nostru, controlul “vorbeste” despre aspectele latente din noi insine.

El da glas fricii de a fi parasiti si de a nu fi iubiti.

El rasuna atunci cand partenerul care controleaza simte cum celalalt ii scapa printre degete.

Si mai ales, el izbucneste in momentele in care ne simtim din nou mici si neajutorati, incapabili de a incepe un nou drum…

Imi este greu sa cred ca prin intermediul acestui articol am gasit un raspuns categoric la intrebarea din titlu.

In schimb, am gasit nenumarate intrebari care poate se regasesc pe buzele multora dintre noi.

Si poate ca raspunsul este, ca de obicei, undeva la mijloc. Si tot ca de obicei, fiecare isi va gasi propriul raspuns pe care il va purta cu sine acolo unde insasi viata il poarta pe el…

Andreea

 

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *