Relatii

5 intrebari pe care sa ti le adresezi inainte sa te desparti de partenerul de viata

In anumite momente, despartirea de partenerul de viata este o alegere, nu doar o simpla circumstanta.

partenerul de viata

In anumite momente, despartirea de partenerul de viata este o alegere, nu doar o simpla circumstanta.

Poate ca multi dintre noi reanalizam suisurile si coborasurile relatiei noastre, ne reevaluam prioritatile si ne intrebam daca nu cumva momentul de ramas-bun a sosit.

Pe de alta parte, este posibil sa fim doar incercati cu scopul consolidarii legaturii noastre, asa ca aceasta decizie necesita timp de gandire si analiza.

Va oferim 5 intrebari pe care consideram ca ni le-am putea adresa in astfel de cazuri pe care cu totii le traim, mai mult sau mai putin intens, in a noastra dezvoltare personala:

1. Ceea ce traiesc acum este o problema minora sau o problema grava?

Daca ne confruntam cu ceea ce terapeutii de cuplu considera problema “grava”, de exemplu de un sot abuziv sau de dependente netratate, atunci este cazul sa iesim cat mai repede dintr-o astfel de relatie, considera psihoterapeutul William Doherty de la Universitatea din Minnesota. Putem cataloga acest exemplu drept extrem, insa exista si momente in care poate afirmati urmatoarele “Ne prabusim incetul cu incetul” sau “Pur si simplu nu mai suntem indragostiti unul de celalat”. Acestea reprezinta un cod care deja semnaleaza o problema, iar ceea ce trebuie sa facem este sa ii cautam sursa.

2. Sunt deja divortata?

Este posibil sa traiti acest scenariu: Stati pana seara tarziu la serviciu, dupa care va intalniti prietenii in oras pentru diferite activitati. Intre timp, partenerul alege sa se duca la sala dupa serviciu; apoi se uita la televizor si adoarme pana ce ajungem noi acasa. Iar daca acest lucru se petrece de mai bine de 10 ani, atunci va puteti considera ca si divoratati. Bonnie Eaker Weil, autoarea cartii “Make up, Don’t Break up” afirma ca in momentul in care multi parteneri se afla in pragul departirii sau al divortului, au de ales intre a sfarsi totul sau a gasi o ocazie in aceasta experienta de a lua totul de la capat.

3. Cat de des folosesc verbul “Imi doresc”?

In momentul in care ne aflam intr-o relatie de ceva vreme, insa afirmam in continuare propozitii de tipul “Imi doresc un partener care castiga mai mult decat mine”, “Imi doresc un partener care se gandeste la mine atunci cand se duce la piata” sau “Imi doresc un partener care sa fie punctual” este evident ca exista o lipsa in relatia noastra. Dar de multe ori nu reusim sa primim toate aceste lucruri. Iar pe masura ce vom continua sa ne vom spune ce ne dorim, vom crea un orizont de asteptare in jurul partenerului nostru. Pe de alta parte, daca dorim sa salvam aceasta casnicie sau relatie, putem pune accentul pe aspectele placute pe care partenerul de viata le aduce in viata noastra si ne putem intreba daca nu cumva acestea ne ofera o parte din lucrurile pe care le meritam sau de care avem nevoie.

4. Cat de teama imi este de necunoscut?

Poate ca o parte care ne tortureaza relatiile este intrebarea: oare se vor imbunatati sau se vor inrautati lucrurile in viata noastra? Sau oare vor ramane la fel? Dr. Weil sustine ca multe cupluri ajung direct la divort deoarece nu suporta nesiguranta. Este mai simplu sa alegi sa te desparti de cineva – si sa induri toata durerea – decat sa stai intr-o situatie in care sa nu ai nicio garantie ca lucrurile vor functiona.

5. Oare mai pot simti o farama de iubire?

Fie ca decizi sa parasesti sau sa ramai in relatie in continuare, este nevoie sa fii capabil sa-ti iubesti din nou partenerul, sustine Dr. Weil. Sa pleci in momentul in care esti cel mai furios poate umbri cele mai placute si frumoase momente pe care le-ati trait impreuna, furia si durerea fiind singurele emotii pe care le mai poti lua cu tine mai departe. Poate ca in mintea ta, chiar si dupa cativa ani, vei tipa in continuare la el. In schimb, sa parasesti relatia in momentul in care mai simti o doza minima de afectiune iti poate oferi o stare de pace interioara.

Speram ca vom lua cu totii cele mai bune decizii atunci cand vom fi pusi in fata acestei situatii.

Voi ce parere aveti?

Resurse: http://www.oprah.com/

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *