Cutia cu metafore

Despre viata ca joc

despre viata ca joc

despre viata ca joc

Daca avem cu adevarat curaj, atunci putem intelege ca putem trai viata cu toate ale ei ca pe un joc. Asta nu inseamna sa fim frivoli sau lipsiti de compasiune fata de ceilalti.

Inseamna sa avem o atitudine relaxata, increzatoare si deschisa fata de noi insine si de lume.

Intr-un papirus egiptean din secolul XIV-lea i.Hr., in care se descrie judecata din urma a unei persoane decedate, inima acesteia este pusa pe talerul aflat la un capat al unui cantar mare.

Pe talerul celalalt se afla o pana de paun. Dedesubt sta Amemet, devoratorul sufletelor, gata sa ia sufletul raposatului daca nu trece de judecata.

La dreapta se gaseste Osiris, stapanul lumii de dincolo, gata sa ia sufletul daca trece de judecata. Mesajul pare cat se poate de clar: insenineaza-te!

Ca sa trecem de judecata, inima noastra trebuie sa fie mai usoara decat o pana.

In budismul tibetan se spune ca pe om il deosebeste de animale nu inteligenta, ci umorul. Pentru a percepe viata ca pe un joc e nevoie s-o vezi prin prisma umorului.

Aceasta ne ajuta sa echilibram tragedia existentei omenesti cu miracolul ei.

Pentru o asemenea atitudine e nevoie de curaj, fiindca ea ne cere sa ne deschidem atat fata de nesiguranta din lumea exterioara, cat si fata de irationalul lumii launtrice.

O atitudine de scurta durata, chiar daca de scurta durata, poate actiona ca un catalizator al sincronicitatii.

In plus, atitudinea de deschidere cu inima usoara reduce umbra la un minimum, din moment ce mecanismele de aparare se relaxeaza.

Drept urmare, coincidentele sunt adesea extrem de placute.

Uneori, increderea pozitiva si deschiderea vor permite problemelor cotidiene sa se rezolve aproape de la sine.

Deschizandu-ne mintea si adoptand o atitudine senina, jucausa, ne putem pune la dispozitia intuitiei, un tip special de cunoastere, ce pare a patrunde prin granitele acum permeabile ale mintii constiente.

Intuitia este un tip de cunoastere pe care se pune accent in aproape toate traditiile spirituale.

Nu inseamna ca a fi senin te face sa dobandesti capacitati paranormale, in sensul in care este folosit de obicei termenul, ci ca-ti poti dezvolta un simt perfect pentru anumite situatii, simt care, daca te increzi in el, se poate dovedi deseori corect.

Trairile intuitive au adesea o relatie speciala cu sincronicitatea – relatie pe care foarte putini oameni au cultivat-o in mod activ.

Printre acesti oameni se numara Peter Caddy, unul din intemeietorii comunitatii alternative Findhorn din Scotia; el si-a dezvoltat simtul intuitiei pe parcursul multor ani de antrenament.

Caddy isi aminteste un anumit sir de evenimente, care s-au petrecut  fiindca a urmat fara ezitare indemnurile date de intuitie.

Dupa ce bause jumatate de ceasca de cafea intr-o cafenea din Oban, Scotia, avand in buzunar doar un siling, Caddy a simtit imboldul de a merge sa-si ajute un prieten aflat la 160 km distanta, in Londra.

Plecand imediat din cafenea, a vazut ca se apropie un Rover si a rugat-o pe doamna de la volan sa-l ia in masina. Ea a acceptat. Mergea chiar pana la Londra si avea un cos cu un pui fript intreg, pe care l-au savurat amandoi.

Ulterior, dupa ce si-a incheiat scurta sedere, Caddy a prins un autobuz care pleca din Londra. La un semafor a zarit o masina sport cu un loc liber.

Actionand din nou dupa imboldul interior, a coborat din autobuz si a intrebat-o pe doamna din masina sport daca se indreapta spre nord.

Intr-adevar, mergea spre nord si l-a dus pana in Scotia, cu viteze intre 120-135 km la ora! Avea la ea o multime de sandvisuri, astfel ca nici de aceasta data nu a dus lipsa de hrana.

In aceeasi seara, tarziu, ramanandu-i de parcurs o oarecare distanta pana acasa, a prins un camion care transporta peste. Soferul era pe drum de 16 ore, asa ca s-a bucurat cand Caddy s-a oferit sa conduca el. Drept rasplata, soferul a platit micul dejun pentru amandoi.

Mai tarziu, Caddy comenta: “Intreaga calatorie a fost facuta in mai putin de 4 zile. N-as fi putut s-o fac atat de repede cu masina mea si, cu toate ca am pornit doar cu un siling in buzunar, am primit tot ce am avut nevoie, fiindca m-am supus instantaneu si am avut disciplina de a merge pana la capat.”

In povestea lui Petter Caddy, vedem posibilitatile remarcabile pe care le ofera cultivarea intuitiei combinata cu supunerea disciplinata la indemnurile ei.

Vedem, de asemenea, o persoana gata sa renunte la propriile nevoi si proiecte aparent urgente, pentru a urma si indeplini imediat cel mai subtil imbold al unei voci launtrice.

Intr-un fel, el este dispus sa-si lase destinul sa fie modelat fara efort de situatia exterioara si de reactia sa perfecta la acea situatie.

“Sincronicitate. In spatele evenimentelor se afla tesatura subtila a destinului”, AllanCombs-Mark Holland, Editura Elena Francisc

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *