Traditii si obiceiuri de Paste

Publicat: 3 mai 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

traditii si obiceiuri de paste

traditii si obiceiuri de paste

Desi Pastele ne aduce in prim plan Invierea Domnului, exista o serie de traditii si obiceiuri in intreaga lume care sarbatoresc intr-un mod caracteristic aceasta zi din an.

Iata cateva dintre acestea:

In Finlanda, locuitorii aprind un foc mare in aer liber, pastrandg cu sine credinta ca flacarile acestuia ii pazesc de vrajitoarele care zboara deasupra tinutului intre Vinerea Mare si duminica de Paste.

La fel de interesante sunt si acele traditii si obiceiuri din Polonia care au in prim plan stropirea cu apa a locuitorilor. Legenda spune ca fetele care sunt stropite cu apa in perioada amintita se vor casatori in acest an.

Nu uitati sa luati o furculita cu voi daca sunteti in Franta in preajma sarbatorilor de Paste.

In fiecare an, o omleta imensa este servita in piata mare din centrul orasului. Iar cand spunem imensa, ne referim cu adevarat la sensul acestui cuvant. Omleta cuprinde mai mult de 4500 de oua si hraneste mai mult de 1000 de oameni.

Traditia provine din timpul lui Napoleon, iar legenda spune ca acesta impreuna cu armata lui s-au oprit in centrul orasului pentru a manca omlete. Lui Napoleon i-a placut atat de mult mancarea incat a comandat bucatarilor sa faca o singura omleta gigantica pentru el si armata lui.

In Norvegia, lucrurile stau cu totul altfel in perioada Pastelui, fiind perioada cea mai populara pentru a citi romane legate de crima, publicate in aceasta perioada ca “Thrillere de Paste” cunoscute ca Paaskekrimmen. Se spune ca traditia a inceput in 1923 cand un scriitor a publicat un roman legat de crima in perioada Pastelui.

In Italia, in Vinerea Mare, Papa sarbatoreste la Coloseum traditia numita Via Crucis: o cruce imensa careia ii ard tortele lumineaza cerul intreg. Liturghia este savarsita in seara de Sambata, iar in Duminica Pastelui, sute de vizitatori se aduna in Piata Sf Petru pentru a primi binecuvantarea papei din balconul bisericii.

De mai bine de 130 de ani, in Washington ne putem bucura de traditii si obiceiuri cu un caracter jucaus. Casa Alba gazduieste festivalul de Paste numit Egg Roll.

Activitatea principala a acestuia consta in a roti un ou fiert  cu o lingura mare, insa evenimentul are in prezent un aer mult mai amuzant, existand si “o vanatoare de oua”, sporturi sau grupuri muzicale. De asemenea, in fiecare an exista o alta tematica, incurajand locuitorii capitalei catre o serie de activitati sanatoase.

Desigur ca toate aceste obiceiuri si traditii corelate cu sarbatoarea Pastelui ne pot indrepta catre doua directii: pe de o parte o continuare a traditiei specifica anumitor zone, iar de alta parte un evident caracter trivial al unei sarbatori sfinte.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *