ritualuri-folosite-in-constelatiile-familiale
Constelatii familiale si organizationale

Ritualuri folosite in constelatiile familiale

 

ritualuri-folosite-in-constelatiile-familiale
ritualuri-folosite-in-constelatiile-familiale

Constelatiile familiale se bazeaza pe anumite “ritualuri” care sunt folosite in momentele de maxima intensitate in timpul unui workshop dedicat acestei terapii.

Partea de ritual intr-o constelatie familiala implica procese precum:

 • inclinarea in fata parintilor si a strabunilor
 • ingenuncherea in fata parintilor sau a strabunilor
 • plasarea mainilor pe capul unui copil avortat care sta asezat la picioarele noastre
 • a sta intr-o linie de barbati sau femei
 • a sta lungiti cu capul pe pantecele femeii din spatele nostru

In constelatiile familiale, putem interactiona cu oameni care simt ca nu au niciun fel de radacini sau care nu stiu de unde apartin. Pentru acestia, poate fi introdus un ritual in care toate tarile de origine ale membrilor familiei lor ii inconjoara si isi plaseaza mainile pe umerii lor, astfel incat  sa simta o integrare a tuturor acestor parti diferite.

Uneori, ritualul in constelatiile familiale implica sa facem un pas, indepartandu-ne de parintii nostri sau implica sa fim condusi departe de catre un partener. Pe de alta parte, alte ritualuri se desfasoara in tacere completa.

 

Propozitii vindecatoare folosite intr-o constelatie familiala

Alte ritualuri implica pronuntarea unor propozitii simple, care sunt expresii a ceea ce este. Aceste propozitii folosite in constelatiile familiale sunt in general oferite de facilitator pentru reprezentanti pentru ca acestia sa le repete si deseori ele subliniaza ordinea naturala. Iata cateva exemple de astfel de propozitii folosite in constelatiile familiale:

 • Catre parinti, frati, surori:

Draga mama, iti dau acum un loc in inima mea. Tu esti mare, iar eu sunt mic. Tu daruiesti, iar eu primesc. Primesc ceea ce este bun de la tine, iar restul il las la tine.”

Draga mama, imi primesc acum complet viata de la tine si voi face ceva bun cu ea, in onoarea intregii tale suferinte.”

Draga mama, esti singura mea mama. Eu sunt precum sunt deoarece tu esti asa cum esti. Daca tu nu ai fi asa cum esti, eu nu as fi asa cum sunt. Tu esti cea mai potrivita pentru mine, draga mamica. Nu pot sa am alta mama in afara de tine.”

Draga …, tu esti fratele meu mai mare. Tu ai venit primul si eu am venit al doilea. Tu esti al doilea copil al tatalui tau si primul copil al mamei noastre. Eu sunt al doilea copil al mamei noastre si primul copil al tatalui meu.”

Draga mama, las asta cu tine. Am crezut ca pot sa fac lucrurile sa fie in regula pentru tine, dar acum vad ca nu pot.”

Draga …, tatal tau si cu mine ne-am intalnit si ti-am dat viata. Astfel, in tine suntem mereu impreuna, indiferent ce altceva s-a intamplat intre noi. In tine, noi ramanem mereu impreuna.”

 • Copilul adoptat catre parintii naturali:

“Voi mi-ati dat viata si apoi m-ati dat altor parinti. Locul meu este acum cu parintii adoptivi (sau pe cont propriu/ cu sotul sau sotia mea). Cu toate acestea, voi ati venit primii in viata mea si voi ramaneti parintii mei naturali.”

 • Copilul adoptat catre parintii adoptivi:

“Parintii mei naturali mi-au dat viata, ei au primul loc in inima mea. Cu toate acestea, voi m-ati crescut si pentru acestea va multumesc.”

 • Parintii adoptivi catre parintii naturali:

“Voi sunteti parintii naturali ai copilului vostru. Voi ati venit primii, noi am venit dupa voi. Va onoram ca fiind primii.”

 • Parintele catre copilul bolnav:

“Nu poti tu sa faci lucrurile sa fie in regula pentru mine. Lasa asta cu mine si ia ce e bun. Mergi si traieste-ti viata in onoarea mea.” Toate aceste propozitii folosite in constelatiile familiale sunt doar linii calauzitoare ale genului de adevaruri care pot fi rostite pentru a intari, sublinia sau redresa ordinea.

Resurse: Barbara Morgan – “Intoarcerea acasa – Un prim pas in lumea constelatiilor familiale”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

 1. M.A.R spune:

  Urmaresc cu placere e-mailurile de la voi ,dar m-am simtit pacalita pt ca m-am inscris de doua ori la Newsletter si nu am primit nici o carte !Cu regret !

  Edited
  Ziua buna,
  De obicei cartea se trimite. Am atasat-o intr-un mail in mod special pentru dvs. Ne cerem scuze pentru inconvenient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *