Constelatii familiale si organizationale

Folosirea figurinelor in sesiunile individuale de constelatii familiale

folosirea-figurinelor-in-sesiunile-individuale-de-constelatii-familiale

folosirea figurinelor in sesiunile individuale de constelatii familiale

In general, constelatiile familiale pun accentul pe dinamicile ascunse ale familiilor noastre si pe legaturile invizibile dintre membrii unei familii.

Participand intr-o sesiune de grup, clientul se hraneste cu feedback-ul reprezentantilor pentru a reusi sa constientizeze diferite aspecte care au avut loc in viata lui.

Dupa cum am mentionat si in alte articole dedicate constelatiilor famililale, va reamintim ca sedintele de constelatii familiale pot fi realizate si individual.

In continuare, vom analiza principalele beneficii ale sedintelor individuale de constelatii familiale:

• Este cea mai simpla metoda care ajuta clientul sa se familiarizeze cu modalitatea in care functioneaza constelatiile famililale.

De asemenea, in cazul in care un grup nu este disponibil atunci cand clientul ar avea nevoie de un raspuns, sedinta individuala de constelatii familiale poate veni in ajutor unei persoane care nu mai poate astepta pana la realizarea unui workshop alaturi de alti oameni.

• Cu ajutorul figurinelor, clientul isi poate vedea familia din exterior, dintr-o alta perspectiva decat cea cu care a fost obisnuit.

• Cuplurile pot veni impreuna la o sedinta de constelatii familiale pentru a reusi sa vada in profunzime diferite aspecte neintelese ale relatiei lor.

• Sedintele individuale sunt avantajoase si pentru un facilitator aflat la inceput de drum care se poate simti coplesit de complexitatea dinamicilor relationale existente intr-un grup.

Intr-o sedinta de grup, facilitatorul urmeaza indicatiile oferite de reprezentati, acestia din urma nefiind constienti de povestea clientului, ceea ce ii determina sa ramana neutri. Intr-o sedinta individuala de constelatii familiale, acest lucru nu este posibil.

Poate ca intrebarea la care un facilitator incearca sa gaseasca un raspuns este daca o sedinta individuala poate compensa neutralitatea reprezentantilor dintr-o constelatie de grup.

Acest lucru devine posibil daca avem in vedere urmatoarele idei:

• Intreaga existenta a clientului este “inmagazinata” in campul informational al familiei sale.

• Facilitatorul poate extrage informatii concrete despre client din limbajul sau verbal si nonverbal.

• Clientul poate deveni constient de miscarile corpului sau de emotiile pe care le simte.

• Desi observa mesajele nonverbale care vin din partea clientului, facilitatorul este atent la propriile ganduri si emotii care ii apar pe parcursul sesiunii. El devine atat de receptiv incat poate lua rolul unui reprezentant al familiei clientului.

Folosirea figurinelor

Folosirea figurinelor reprezinta o tehnica regasita in sedintele individuale de constelatii familiale.

Constelatiile in care sunt folosite figurine urmeaza aceeasi procedura precum o sedinta de grup, insa in acest caz, figurinele iau locul reprezentantilor.

Aceasta tehnica permite tuturor partilor unui sistem familial sa fie prezente in acelasi timp intr-o constelatie, luminand aspectele mai putin vizibile ale unei relatii.

Terapeutul incepe prin a adresa cateva intrebari clientului, pornind de la introducerea facuta de aceasta. Intrebarile pot fi de tipul:

“Avand in vedere discutia noastra, ce persoana iti trece acum prin minte?” sau “Care este cea mai importanta problema pentru tine in acest moment?”

Acest scurt dialog ii permite facilitatorului sa-si clarifice mintea pentru a-si da seama de unde sa inceapa.

In momentul in care acest lucru este clar, ii cere clientului sa inchida ochii si sa se concentreze pe respiratia sa. De asemenea, terapeutul face acelasi lucru pentru a reusi sa se concentreze.

Apoi el numeste persoanele care vor incepe constelatia si pune clientul sa aleaga cate un corespondent pentru acestea din randul figurinelor pe care i le arata.

Precum in constelatiile de grup, clientul poate alege orice figurina, iar din momentul in care figurina isi ocupa locul in spatiu, ea poate reprezenta in totalitate persoana dorita de client. Avand in vedere ca in constelatiile familiale nu exista nimic “accidental”, orice dificultate de a alege o figurina, de a o atinge sau de a o pozitiona in spatiu este semnificativa.

Dupa selectie, clientul stabileste constelatia asa cum ar face-o intr-un grup. Dupa ce alege un reprezentant, il tine in mainile sale pentru a stabili o legatura cu acesta, iar apoi aseaza in spatiu figurinele, una cate una, potrivit intuitiei sale.

Dupa selectia figurinelor, exista doua modalitati in care se poate lucra cu aceasta metoda:

1. Miscarea figurinelor este realizata de facilitator, iar clientul este cel care isi analizeaza trairile pe masura ce observa aceste miscari.

Dupa ce se consulta cu facilitatorul, el poate misca figurina care il reprezinta.

Facilitatorul este responsabil pentru miscarea reprezentantilor, punandu-se in pozitia de a intelege dinamica relationala pe care o observa. Pe parcursul constelatiei, terapeutul este atent atat la emotiile sale, cat si la ale clientului.

Bazandu-se pe acestea, facilitatorul propune fraze vindecatoare pe care clientul sa le repete.

2. Cea de-a doua metoda presupune o munca in comun a facilitatorului si clientului.

De aceasta data, clientul alege figurinele pe care le aseaza in spatiul destinat constelatiei conform propriei intuitii. Apoi, el poate lua locul unei figurine, avand rolul de reprezentant.

Facilitatorul este constient de dinamica prezentata, putand lua si el rolul de reprezentant.

Diferenta dintre cele doua modalitati este ca de aceasta data, clientul poate simti emotiile membrilor familiei sale, ceea ce ii poate clarifica perspectiva asupra familiei sale.

Incheierea constelatiei

In momentul in care constelatia este completa, facilitatorul invita clientul sa observe imaginea creata de figurinele aflate in fata sa. Aceasta procedura poate dura intre 10 secunde si 5 minute.

Este posibil ca anumiti clienti sa simta nevoia sa observe aceasta imagine pentru o perioada mai mare de timp pentru a se obisnui cu ea. Altii pot atinge figurinele cu mare atentie, fiind constienti ca acestea sunt purtatoarele unor emotii pretioase ale membrilor familiei lor.

Modalitatea in care clientul indeparteaza figurinele poate fi factorul care hotaraste impactul pe care constelatia l-a avut asupra clinetului.

Facilitatorul poate observa cine au fost oamenii cei mai importanti, care a fost relatia care a avut nevoie de vindecare, care a fost cea mai mare dificultate si care este imaginea care ar trebui indepartata.

La finalul constelatiei, clientul se simte emotionat, absorbit sau atins de cele petrecute, dar si capabil sa interiorizeze adevarul pe care tocmai l-a primit.

Resurse: “Systemic Solutions Bulletin”

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de constelatii familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *