Constelatii familiale si organizationale

Familia sau calcaiul lui Ahile

familia-sau-calcaiul-lui-ahile

familia sau calcaiul lui ahileSe spune ca atunci cand Ahile a fost scaldat de mama sa in raul care ii oferea invulnerabilitate, aceasta il tinea de calcai. Astfel, in ciuda puterii sale imense, calcaiul, o zona aparent inofensiva, reprezenta pentru el cea mai mare slabiciune.

Este interesant cum indiferent de natura problemelor noastre, ajugem sa ne reintoarecem la relatia cu familia noastra.

Cum problemele de serviciu apar ca urmare a faptului ca nu reuseam sa ne spunem parerea atunci cand eram mici, cum incapacitatea noastra de a refuza nu este decat continuarea rugamintilor insistente ale tatalui de a manca tot din farfurie, cum lipsa de reactie la durerea celorlalti nu este decat o alta fata a ochilor acoperiti atunci cand in copilarie, se derula in fata noastra o imagine violenta pe care nu ne-am fi dorit sa o vedem.

Asa incepe sa doara calcaiul lui Ahile.

Si la fel de tare doare si gandul ca, in ciuda rezistentei noastre, exista acel punct vulnerabil care in orice moment poate fi nimicit.

Doare gandul ca, in ciuda omului de succes care poate am devenit astazi, parintii nostri isi traiesc singuratatea.

Si mai doare gandul ca, in ciuda multitudinii de prieteni care ne inconjoara, nu suntem langa familie atunci cand are nevoie de sprijinul nostru.

Acesta este calcaiul lui Ahile: acel indicator pe care, desi ne arata in fata un drum luminos, nu indraznim sa-l urmam pentru ca ne dorim, cumva, sa ramanem pe loc. Sa nu inaintam pentru ca doare…

Totodata, ma intreb daca Ahile si-a dorit vreodata sa se razbune pe mama sa…

Metoda numita constelatii familiale ne ofera o serie de perspective legate de furia copilului fata de parintii sai.

In acest caz, prima intrebare pe care ne-o putem adresa este daca intr-adevar copilul a fost agresat fizic sau emotional de unul din parinti. Daca acesta este scenariul, furia este inradacinata in realitate si are nevoie sa fie exprimata de copil.

Ceea ce poate sa spuna copilul in cadrul unei constelatii este: “Sunt plin de furie si durere. Las responsabilitatea acestui abuz in seama ta. “ sau “Mi-ai oferit ceea ce este esential, insa restul il las in mainile tale.”

Exista doua alternative posibile atunci cand avem in vedere sentimentul furiei:

1. Furia este directionata catre parintele de sexul opus: o fiica este furioasa pe tatal sau ori un fiu este furios pe mama sa.

Furia este adesea preluata de la parintele de acelasi sex. In primul rand, ar trebui sa avem in vedere conexiunea dintre baiat si tatal sau si dintre fata si mama sa. De fapt, fata poarta cu sine furia mamei sale fata de sot, iar baiatul poarta mania tatalui fata de sotia sa.

In momentul in care parintii nu reusesc sa faca fata propriilor sentimente, copiii preiau aceste emotii si le exprima.

Cateodata, situatia ajunge atat de departe incat un frate si o sora preiau lupta dintre parintii lor la un asemenea nivel, incat ajung ei insisi sa se certe.

In acest caz, solutia pentru copil este sa descopere care este adevarata sursa de furie. O fata poate spune urmatoarele cuvinte catre mama sa: “Te respect pe tine si iti respect furia. Tu esti mare, iar eu sunt mica. Ceea ce se petrece intre tine si tata este o treaba a adultilor, asa ca las asta in mainile tale. Eu sunt doar un copil.”

2. Furia este directionata catre parintele de acelasi sex: o fiica este furioasa pe mama sa, iar un fiu este furios pe tatal sau.

De obicei, aceasta furie este preluata de la parintele careia ii este destinata aceasta furie, adica parintele de acelasi sex. O fiica este la fel de furioasa precum mama sa, iar un fiu este furios precum tatal sau.

Solutia in acest caz consta in a spune: “Sunt la fel ca tine, sunt furios ca tine din cauza iubirii pe care ti-o port. Te respect pe tine si iti respect furia. Eu sunt doar un copil.”

Va invitam sa ne oprim putin asupra calcaiului nostru. Sa il privim, sa il observam, sa il bandajam daca este cazul si sa ii oferim dreptul sa caute vindecarea.

Mai multe detalii despre metoda constelatiilor familiale, gasiti aici.

Resurse:

Bertold Ulsamer: The Art and Practice of Family Constellations

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *