Etapele unei constelatii familiale

Publicat: 13 noiembrie 2013
Comentarii: 5 Răspunsuri

etapele-unei-constelatii-familiale

etapele unei constelatii familialePentru ca deja v-am obisnuit cu o serie de informatii despre munca de constelatii familiale, astazi va vom prezenta etapele propriu-zise ale unei astfel de sedinte:

1. Stabilirea problemei.

Facilitatorul de constelatii familiale roaga clientul sa vorbeasca despre problema pe care a adus-o cu sine.

Este de dorit ca informatia sa fie strict factuala, fara propriile interpretari, presupuneri sau explicatii.

Un exemplu de problema este: “Nu ma simt capabila sa traiesc fericirea”, “Sufar de o boala cumplita” sau “Nu ma inteleg deloc cu copilul meu”.

Esenta acestei metode este concentrarea pe fapte.

In momentul in care un client spune “Mama mea nu m-a iubit”, el interpreteaza comportamentul mamei sale.

Facilitatorul va incerca sa obtina informatii concrete, intrebandu-l: “De unde stii?” Clientul nu are de unde sa stie acest raspuns.

Tot ceea ce putem sti in momentul in care un copil se simte neiubit este ca mama sa este prinsa intr-un tipar care nu ii permite sa-si exprime adevarata iubire.

In momentul in care problema este definita, urmatoarea intrebare este: “Ce s-a intamplat in familia ta?”.

Sa luam un exemplu pentru a intelege mai bine aceasta idee:

Facilitatorul: Care este problema? Clientul: Desi sunt intr-o relatie frumoasa, simt ca nu pot fi fericita.

Facilitatorul: Ce s-a intamplat in familia ta? Clientul: Mama mea a pierdut un copil chiar inainte ca eu sa ma nasc.

Facilitatorul: Cu cat timp inainte? Clientul: Cu doi ani.

Pentru multi facilitatori, aceasta este un moment potrivit pentru a culege si alte informatii: Facilitatorul: Mai ai frati sau surori? Clientul: Da, un frate mai mare si o sora mai mica. Facilitatorul: Si ei cum sunt?

Clientul: Sora mea a divortat anul trecut, iar fratele meu are probleme de santate. Facilitatorul: Parintii tai mai sunt impreuna? … si dialogul poate continua…

2. Alegerea reprezentantilor in constelatia familiei.

Clientul alege din randul participantilor oamenii care sa-i reprezinte atat membrii familiei, cat si pe el insusi.

Facilitatorul poate interveni pe parcursul constelatiei pentru a alege alti reprezentati care sa fie de folos constelatiei.

Fiecare constelatie este unica, tocmai de aceea are un caracter imprevizibil.

In acest exemplu, clientul alege trei reprezentanti: unul pentru ea, unul pentru fratele cel mort si unul pentru partenerul sau.

3. “Punerea in scena” a constelatiei familiale.

Facilitatorul roaga clientul sa puna in scena propria constelatie.

Acest lucru inseamna asezarea reprezentantilor in spatiul dedicat constelatiei conform relatiilor pe care le au unul cu celalalt.

Clientul sta in spatele fiecarui reprezentant, pune mainile pe umerii sai si il indreapta in locul pe care el il considera potrivit.

Pozitionarea reprezentantilor in constelatii familiale este intuitiva, nu include procesul gandirii.

O data ce acestia sunt asezati, clientul sta alaturi de ceilalti si ii priveste.

In exemplul nostru, clientul ii aseaza pe ceilalti astfel incat ea il priveste pe fratele cel mort si atat fratele sau, cat si partenerul sau privesc spre ea.

Aceasta pozitionare arata ca punctul ei de interes este fratele sau, in timp ce ea este punctul de interes al partenerului sau.

 

4. Lucrul cu constelatia familiala.

In momentul in care reprezentatii simt ghidarea campului, facilitatorul nu intervine, lasandu-i sa se exprime asa cum simt.

Miscarile sunt destul de lente, iar energia este destul de intensa. Acestea sunt asa numitele “miscari ale Sufletului” si pot aduce rezolvarea unei constelatii fara ca un singur cuvant sa fie rostit.

Iata cum se desfasoara lucrurile in exemplul nostru:

Facilitatorul intreaba reprezentantul clientului: Ce se intampla? Reprezentantul clientului raspunde: Tot ceea ce ma intereseaza este fratele meu. Facilitatorul intreaba partenerul: Ce se intampla? Partenerul raspunde: Eu o vad numai pe ea. Nu sunt interesata de el. Vreau sa ma duc langa ea. Facilitatorul intreaba fratele: Ce se intampla? Fratele raspunde: O iubesc. Vreau sa ma duc langa ea.

Inlocuirea reprezentantului cu clientul

Exista momente in care clientii isi asuma propriul rol inca de la inceputul constelatiei. Alteori, locul lor este luat de un reprezentant.

De asemenea, poate exista un punct in care clientului i se cere sa-si ocupe locul, iar reprezentantul pleaca.

Iata cum se desfasoara continuarea constelatiei cu clientul:

Facilitatorul: Spune-i “Toata viata am plans dupa tine.” Clientul catre fratele mort: “Toata viata am plans dupa tine.” Apoi adauga: Mi-as fi dorit atat de mult sa te am ca frate.

Clientul se simte usurat pe masura ce spune asta si observa cat de profund simte acest adevar. Dupa putin timp, clientul ii permite fratelui sau sa plece, facand un pas in spate.

Desi isi tine fratele de mana, ea isi priveste partenerul pentru prima data si ii zambeste.

Facilitatorul: Spune-i fratelui tau: “Acesta este partenerul meu.” Clientul ii spune fratelui: “Acesta este partenerul meu.”

Fratele priveste partenerul intr-un mod prietenos. Clientul se indreapta catre partenerul sau, dandu-i drumul la mana fratelui sau.

Atat clientul, cat si partenerul stau deoparte de frate si il privesc.

Facilitatorul intervine spunandu-i clientului sa rosteasca urmatoarele cuvinte fratelui sau: “Tu traiesti in continuare in mine. Te onorez si te respect, iar in inima mea exista un loc pentru tine. Dupa ce timpul meu se va sfarsi, ma voi alatura tie. Pana atunci, priveste cu drag catre mine atata timp cat mai stau aici.”

5. Rezolvarea.

Fratele le zambeste ambilor. Partenerii isi aseaza reciproc mainile in jurul taliei celuilalt, iar fratele vine langa ei si isi aseaza bratele in jurul lor. Acesta este momentul in care facilitatorul spune: “Ne vom opri aici”.

6. Ritualul de incheiere.

Exista diferite modalitati prin care reprezentantii pot iesi din rolul care le-a fost acordat.

Deoarece o constelatie poate fi foarte puternica, clientul se duce la fiecare reprezentant in parte si in timp ce-i ia mainile celuilalt in propriile maini, ii multumeste astfel: “Iti multumesc ca ai reprezentat-o pe mama/ sora/ partenera mea. Acum esti din nou tu (numele persoanei care a reprezentat un membru al familiei).

Campul energetic al unei constelatii este foarte sensibil. Constelatiile familiale pot fi profund transformatoare, iar efectele acestora pot fi resimtite chiar si dupa o lunga perioada de timp.

Resurse: “Family Constellations – a practical guide to uncovering the origins of family conflict” – Joy Manne, PhD

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale din Bucuresti.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *