despre-vindecarea-dependentelor-prin-metoda-constelatiilor-familiale
Constelatii familiale si organizationale

Despre vindecarea dependentelor prin metoda constelatiilor familiale

despre-vindecarea-dependentelor-prin-metoda-constelatiilor-familiale

despre vindecarea dependentelor prin metoda constelatiilor familialeMetoda constelatiilor familiale aduce in prim plan o serie de aspecte care aparent pot fi vindecate prin metode concrete. Pe zi ce trece insa descoperim ca diferite afectiuni sau probleme emotionale isi au originea in sanul familiei.

Un astfel de exemplu apare si in cazul dependentelor. Astfel, aflam ca diferite comportamente autodistructive precum abuzul de droguri, promiscuitatea sexuala sau un stil de viata dezordonat reprezinta un mecanism de aparare al celor care se simt abandonati, singuri sau separati de propria familie.

De asemenea, o substanta nociva este folosita ca un inlocuitor al parintelui/ ingrijitorului, iar prin folosirea acesteia, copilul isi ataca parintele prin faptul ca-l respinge.

Pe masura ce sunt folosite, substantele provoaca dependenta deoarece ofera iluzia temporara a satisfactiei si a fericirii.

Dar o data ce efectul acestora se pierde, copilul le asociaza cu parintele care nu i-a mai oferit grija de care avea nevoie.

Un alt lucru care trebuie mentionat este ca preferinta pentru substanta care ofera dependenta este data de experienta pe care copilul a avut-o.

In ceea ce priveste cazul dependentelor, Bert Hellinger a observat ca acestea apar in momentul in care se resimte o lipsa a tatalui intr-o anumita familie: “Tatal este devalorizat, nerespectat sau injosit astfel incat accesul emotional al copilului catre acesta este blocat.”

In momentul in care mesajul ascuns al mamei este adus in fata copilului: “Nu-ti respect tatal”, copilul intelege prin intermediul mamei ca ii este permis sa semene cu ea.

Hellinger sustine ca echilibrul intre a oferi si a primi nu este deloc armonios. Masculinul devine absent, fie emotional, fie fizic.

In limbajul lui Hellinger, acest lucru se traduce astfel: femininul nu onoreaza masculinul, ceea ce determina ca masculinul sa nu serveasca femininul.

Astfel, iubirea, intimitatea si copilul sunt raniti. Hellinger a observat ca exista o anumita dinamica necesara dezvoltarii sanatoase a fiecarei familii.

Atat baietii, cat si fetele incep prin a avea drept model mama. La un moment dat, fetele se vor indrepta spre modelul tatalui, dupa care se vor intoarce din nou la cel al mamei. Acelasi lucru este valabil si in cazul baietilor, doar ca o data ce au parasit taramul mamei, ei se vor hotari sa ramana in cel al tatalui.

Urmand ritmul firesc al lucrurilor, ambele sexe isi parasesc familiile si sunt disponibile pentru un parteneriat. Fara aceasta dinamica, este dificil sa cream legaturi sanatoase in lumea adultilor.

Asadar, dependentele pot fi conectate cu momentul in care aceste dinamici au fost intrerupte in cadrul familiei, cu parintele care lipseste din aceasta ecuatie.

Apoi, observam incercarea de a umple golul dat de absenta parintelui respectiv cu diferite dependente. Toate aceste fapte ne determina sa avem o alta perspctiva asupra abuzului de medicamente sau de alte substante nocive corpului si mintii noastre.

Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca, intr-adevar, constelatia familiei nu este o un model de recuperare in urma dependentelor, ci ofera o schimbare fundamentala a modalitatii in care ne privim pe noi insine si lumea in care traim.

Aceasta poate fi o experienta purificatoare, demonstrand adesea ca negarea unei generatii devine simptomul altei generatii.

Daca doriti sa aflati mai multe despre constelatiile familiale, va asteptam la workshopurile noastre de constelatia familiei sau la sedintele individuale de constelatii familiale in Bucuresti.

Resurse: Systemic Solution Bulletin, Issue 5, December 2004,  “Addiction: Scars of Attachement, Souvenirs of Love”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *