In constelatiile familiale, boala este adesea asociata cu lipsa unei persoane.
Constelatii familiale si organizationale

Constelatiile familiale si tulburarile de alimentatie

 

constelatiile-familiale-si-tulburarile-de-alimentatie
constelatiile familiale si tulburarile de alimentatie

In constelatiile familiale, boala este adesea asociata cu lipsa unei persoane.

Astfel, boala apare ca incercarea de a reinclude acea persoana si, asa cum am exclus initial acel membru de familie, dorim sa ne debarasam si de boala.

Astfel, boala este vazuta in constelatiile familiale drept un mijloc de deblocare a legaturii dintre noi si o anumita persoana. In ceea ce priveste tulburarile de alimentatie, vom exemplifica in randurile urmatoare, cauzele acestora din punct de vedere al constelatiilor familiale:

  • Bulimia In cazul bulimiei, persoana il primeste pe unul dintre parinti si il “vomita” pe celalalt. Aceste persoane nu par a fi capabile de a-si pastra ambii parinti in interiorul propriei fiinte.
  • Anorexia Persoanele care sufera de anorexie par sa le spuna tatalui lor: “Tata, voi pleca eu in locul tau.” Ele simt ca, la un nivel sufletesc profund, tatal lor vrea sa moara si decid sa plece ele in locul sau. Atat de profunda este loialitatea si iubirea oarba a unui copil…
  • Obezitatea Oamenii obezi in general au dificultati cu mama lor; intr-un fel, ei cauta sa isi aduca mamele in interiorul lor. Aspectul pozitiv in cazul acestora este ca, in general, ei doresc cu adevarat sa traiasca. De asemenea, dereglarile de apetit sunt complexe si multistratificate si deseori necesita si terapie comportamentala, pe langa cercetarea simptomelor de fundal. Schimbarea alimentatiei, cresterea activitatii fizice, gasirea unui terapeut sau a unei persoane care sa ofere sustinere pe termen lung reprezinta factori de ajutor pentru schimbarea starii noastre interioare, impreuna cu posibilitatile descrise mai sus.

Iata un exemplu de constelatii familiale in care tulburarile de alimentatie ascund semnificatii mai profunde din viata unei familii:

Intr-o familie, primul copil era anorexic. In timp ce fiecare membru al familiei incerca sa spuna cum se simte, acesta ii tot intrerupea pe ceilalti si atragea atentia catre sine. Ceea ce a iesit la suprafata este ca tatal acestei familii avusese un atac de inima cu doi ani inainte si aproape ca murise, iar de atunci incoace nimeni nu mentionase acest subiect. “Voi pleca eu in locul tau, draga taticule” era propozitia din sufletul acestui copil anorexic.

Daca suferiti de orice tulburare de alimentatie, va oferim urmatoarea meditatie care va poate fi de folos:

“Acordati-va un moment pentru a evoca o imagine a unei persoane care sa va reprezinte boala. Imaginati-va stand in picioare in relatie cu aceasta persoana.

Unde va gasiti locul? Unde sta boala? Ce simtiti catre aceasta boala? Sunteti capabili sa va uitati la ea? Oare ea se uita departe de dvs?

Apoi introduceti in imaginea voastra o alta persoana pentru a reprezenta orice ar fi acel lucru pe care poate ca il reprezinta boala. Ce vedeti ca se intampla intre acesti doi oameni? Cum e asta pentru voi? Va simtiti usurati sau poate speriati?

Daca “boala” graviteaza catre persoana pe care o reprezinta, simtiti cum este acest lucru pentru voi. Spuneti-i bolii: “Acum te las sa pleci, te las sa stai in locul de care apartii, iar eu plec.”

Daca ei raman cu voi, vedeti cum va este aceasta si spuneti catre boala: “Te voi pastra mereu cu mine”; simtiti in inima voastra cum este asta pentru voi.

Cum este sa ii spuneti bolii aceste cuvinte? Daca boala voastra a fost cu voi pentru o vreme, iar acum este gata sa plece, acordati-va un moment pentru a va exprima recunostinta catre boala pentru ca v-a servit si ca v-a adus in acest loc.”

Resurse: Barbara Morgan – “Intoarcerea acasa – Un prim pas in lumea constelatiilor familiale”

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de constelatii familiale, va asteptam la workshopul nostru de constelatii familiale sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *