Constelatii organizationale – o introducere

Publicat: 14 mai 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

constelatii organizationale o introducere
constelatii organizationale o introducere

Desi campul energetic resimtit intr-un workshop de constelatii organizationale este diferit de cel prezent in constelatiile familiale, munca organizationala isi gaseste si ea locul in randul terapiilor sistemice bazate pe schimbare si dezvoltare.

Cu toate ca impactul pe care un workshop de constelatii organizationale il are asupra firmei respective este semnificativ, introducerea acestei practici trebuie facuta cu grija, atat in ceea ce priveste cultura organizationala, cat si schimbarile care pot aparea in randul fiecarui angajat in parte.

Respectarea diferentei dintre constelatia familiei si constelatia organizatiei

Munca de constelatii organizationale este cu adevarat provocatoare, atat pentru facilitatori, cat si pentru clienti. Insa aceste provocari ce apar in constelatiile sistemice nu sunt evidente numai din cauza naturii lor originale de a aborda diferite teme destul de dureroase, ci apar ca urmare a dificultatilor de transfer din campul familial in cel organizational.

De asemenea, diferentele contextuale si culturale care apar in randul unei organizatii sunt la fel de importante. Acestea pot impiedica adesea trecerea unor aspecte existente in constelatiile familiale in randul muncii de constelatii organizationale. Sa luam un exemplu: Dupa cum stiti deja, intr-o constelatie familiala putem vorbi de anumite “legi” dupa care functionam.

Astfel, daca in constelatiile familiale fiecare membru al familiei are un drept inalienabil de a apartine familiei sale, in terapia de constelatii organizationale, sentimentul de apartenenta vine o data cu acceptarea anumitor aspecte profesionale precum competenta si talentele persoanei respective. Un alt lucru pe care il putem observa este ca relatiile prezentate in munca de constelatii organizationale nu au o baza la fel de profunda precum cele familiale.

 

Exemplu de constelatii organizationale

Un facilitator avea drept client un director general foarte renumit care avea nenumarate conflicte cu directorul de vanzari din firma sa. Desi directorul de vanzari era “responsabil” pentru profitul destul de mare pe care il aducea in firma, directorul general simtea ca nu-si gaseste locul sau in propria companie.

De fiecare data cand facilitatorul incerca sa abordeze subiectul din punct de vedere organizational, lucrurile nu se indreptau catre nicio evolutie. Era clar ca dilema venea din sfera familiala, asa ca facilitatorul a ales un reprezentant pentru tatal sau. Inca din primul moment, reprezentantul directorului s-a simtit mult mai relaxat.

Cu toate acestea, directorul nu a reusit sa primeasca in totalitate sprijin din partea constelatiei, asa ca sedinta s-a oprit intr-un anumit punct. Intr-o pauza de cafea, facilitatorul a ramas singur cu directorul, cel din urma afirmand ca sursa dilemelor sale poate fi relatia cu tatal sau. Insa el a respins in continuare ideea ca tatal sau ar putea fi sursa problemelor lui, mai ales ca “nu mai vorbise cu el de cativa ani buni.”

Asadar, un alt aspect care trebuie mentionat este ca un workshop de constelatii organizationale poate atinge diferite straturi mai profunde ale problemelor de familie, insa un workshop de constelatii familiale ajunge mai greu si in sfera organizationala. Desigur ca acest lucru aduce noi provocari pentru facilitatorii de constelatii organizationale, deoarece ei pot patrunde cu usurinta in granita familiala a clientilor, insa trebuie sa fie atenti daca primesc si permisiunea acestora.

Resurse: “Family Constellations: A Practical Guide to Uncovering the Origins of Family Conflict” – Joy Manne, PhD

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de constelatii familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *