constelatii-familiale-intelegerea-locului-pe-care-il-ocupam-in-propria-familie
Constelatii familiale si organizationale

Constelatii familiale: intelegerea locului pe care il ocupam in propria familie

constelatii-familiale-intelegerea-locului-pe-care-il-ocupam-in-propria-familie

constelatii-familiale-intelegerea-locului-pe-care-il-ocupam-in-propria-familie

Poate ca unul dintre cele mai frumoase merite pe care activitatea de constelatii familiale il are este faptul ca ne ajuta sa (re)dobandim o perspectiva fireasca asupra familiei noastre, cat si asupra locului pe care fiecare dintre noi il ocupa in cadrul acesteia.

Dupa cum am mentionat si in alte articole despre constelatii familiale, constiinta sistemica se bazeaza pe anumite reguli care guverneaza relatiile noastre.

Care sunt regulile care stau la baza oricarei familii?

Una dintre cele mai importante reguli regasite in munca de constelatii familiale este ca fiecare dintre noi ar trebui sa inteleaga ca el apartine in primul rand familiei de origine.

Aceasta este formata din parintii, bunicii, fratii, cat si fratii parintilor nostri – unchii si matusile noastre.

Pe de alta parte, unii dintre noi avem parinti vitregi, frati vitregi, surori vitrege.

Desi este posibil ca parintii adoptivi sa ne fi crescut intreaga viata, parintii naturali sunt primordiali, indiferent daca i-am intalnit sau nu.

Un alt aspect la fel de important este momentul in care parasim familia naturala pentru a ne crea propria familie.

In acest context, partenerul nostru trece in prim plan, fiind urmat de copiii care vor veni o data cu aceasta relatie.

De asemenea, momentul in care incepem o noua relatie sexuala marcheaza trecerea in acea relatie, ceea ce inseamna ca relatia precedenta a luat sfarsit.

Atunci cand o relatie se termina si incepem o alta, cea mai recenta relatie este cea care devine prioritara. Cu toate acestea, in cazul in care avem un copil dintr-o relatie anterioara, acesta ocupa un loc mai important decat relatia cea mai recenta.

Ce se intampla in momentul in care nu respectam aceste legi?

Sedintele de constelatii familiale ne demonstreaza ca in momentul in care aceste proritati nu sunt observate sau sunt incalcate, in familia noastra se produce un dezechilibru.

 

In acest caz, copiii nostri sunt “prinsi” de persoanele care sunt negate de ceilalti membri ai familiei. Astfel, din loialitate fata de acestia, copiii dau dovada de un comportament asemanator cu al lor. Acest lucru poate crea confuzie in randul celorlalti membri din familie.

O alta situatie in care legile sunt incalcate este incercarea unui copil de a lua asupra sa povara pe care parintele sau o are de purtat. Sa luam un exemplu in acest caz:

O femeie vine la un workshop deoarece se simte foarte legata de mama sa. Deoarece aceasta este foarte deprimata, fiica sa incearca sa faca tot posibilul pentru a se simti mai bine. Desi clienta avea propria familie, ea acorda mai multa atentie mamei sale decat propriilor copii. In acest exemplu de constelatii familiale, femeia a trebuit sa-i inmaneze mamei sale suferinta care ii apartinea. Astfel, ea a rostit urmatoarea afirmatie:

“Draga mama, am stiut de mica cat de trista esti si am incercat totul pentru a face lucrurile sa fie in regula pentru tine, dar nu am putut fiindca eram prea mica. Tu esti mama mea si eu sunt fiica ta. Eu nu pot sa-ti fac viata mai buna. Nu pot eu sa te fac sa te simti mai bine. Imi primesc viata acum de la tine, la intregul pret care te-a costat sa mi-o daruiesti. Iti multumesc pentru ca mi-ai dat viata.”

Din cauza suferintei pe care o observam in familiile noastre, multi dintre noi alegem la nivel inconstient sa o preluam pentru a usura poverile celor pe care ii iubim.

Constelatiile familiale ne invata nu numai faptul ca atunci cand fiecare membru isi cunoaste locul in familia sa, ordinea acesteia se restabileste, ci si ca atunci cand nu mai ducem crucea celuilalt nu ne indepartam deloc de iubirea pe care i-o purtam.

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

Resurse: “Family Constellations – A Practical Guide tu Uncovering the Origins of Family Conflict”, Joy Manne, PhD

“Intoarcerea acasa – Un prim pas in lumea constelatiilor familiale”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *