Constelatii familiale si organizationale

Constelatii familiale – cum se realizeaza sedintele individuale?

constelatii-familiale-cum-se-realizeaza-sedintele-individuale

constelatii familiale cum se realizeaza sedintele individualeAvand in vedere ca munca de constelatii familiale se realizeaza in general in cadrul unui grup, prima intrebare care se regaseste pe buzele noastre este:

O sedinta individuala de constelatii familiale are aceleasi efecte precum o sedinta de grup?

Primul lucru pe care trebuie sa il retinem este ca o sedinta individuala de constelatii familiale are loc intre facilitator si client.

Astfel, reprezentantul poate lua mai multe forme. Fie este prezentat sub forma unor figurine, fie clientul este el insusi reprezentant in situatia respectiva.

Sedinte individuale de constelatii familiale folosind figurinele.

Acestea pot reprezenta orice aspect de la membrii unei familii pana la elemente mai abstracte precum: trecutul, singuratatea, moartea si asa mai departe.

Folosind figurinele, clientul isi poate schimba perceptia, avand o privire de ansamblu asupra intregii situatiii. Acest lucru il poate ajuta sa ajunga la diferite concluzii pentru a privi situatia cu alti ochi.

Sedinte individuale de constelatii familiale in care clientul este reprezentant

Oare putem afirma ca un client care are deja propria viziune asupra situatiei pe care o traieste nu poate fi reprezentant al propriei constelatii familiale?

Bert Hellinger afirma ca acestia pot fi atasati de viziunea pe care o au asupra situatiei cu care se confrunta.

Este adevarat ca o persoana din exterior care nu simte la niciun nivel emotiile pe care clientul le traieste, este mult mai detasat decat acesta si poate aduce o viziune detasata, la care clientul nici macar nu s-a gandit.

Totusi, adesea, reprezentantii participa la probleme cu care ei insisi se confrunta. Insa, situatia este mult mai complexa in momentul in care invitam clientul sa fie propriul tata sau propria mama, cu toate implicarile emotionale pe care acest fapt le presupune.

Dincolo de propria viziune

Interesant este ca in momentul in care actioneaza astfel, clientul reuseste sa treaca dincolo de propria viziune. Astfel, el ajunge sa vada situatia din perspectiva tatalui, mamei sau altei persoane reprezentate.

Acest lucru il va ajuta sa simta pe propria piele ceea ce membrul familiei sale traieste in mod constant. Aceasta viziune ii va permite clientului sa patrunda in campul energetic al persoanei respective si sa vada situatia cu alti ochi.

Un aspect care ramane la fel de important atat in sedintele individuale, cat si in cele colective de constelatii familiale este accentul asupra corpului.

Acesta ramane o sursa de incredere in receptarea informatiilor.

Astfel, luand pozitia tatalui nostru, putem intra in campul energetic al acestuia. Efectele resimtite asupra propriei persoane vor fi evidente.

Notiunea de a patrunde in campul energetic al unei alte persoane ne ofera invitatia unei experiente interioare.

Nu doar ca “privim prin ochii celuilalt”, dar “intram” in spatiul acestuia, experimentand prin intermediul simturilor noastre ceea ce traieste celalalt.

Astfel, daca o sedinta individuala de constelatii familiale prezinta in aparenta o serie de lipsuri data de absenta reprezentantului, accentul ar trebui pus pe ceea ce ofera in plus acest tip de experienta.

Astfel, dezvoltarea empatiei si capacitatea de a patrunde in campul energetic al unei persoane pe care in viata de zi cu zi nu o intelegem pot fi adevarate experiente transformatoare pentru fiecare dintre noi.

Resurse: Systemic Solutions Bulletin

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *