constelatii-familiale-importanta-corpului-nostru
Constelatii familiale si organizationale

Constelatii familiale – importanta corpului nostru

constelatii-familiale-importanta-corpului-nostru

constelatii familiale importanta corpului nostruMunca de constelatii familiale aduce o noua perspectiva asupra semnificatiei corpului. De-a lungul timpului, perceptia asupra corpului a capatat intelesuri contradictorii.

Pe de o parte, diferite culturi l-au considerat Templul lui Dumnezeu, in timp ce altele il percepeau ca pe o sursa a raului.

Felul in care privim corpul joaca un rol important in metoda de constelatii familiale. Spiritul ancenstral al familiei vorbeste prin intermediul corpului nostru.

Corpul ca un instrument al metodei de constelatii familiale

Felul in care corpul este prezentat in metoda de constelatii familiale poate fi corelat cu o serie de terapii orientate asupra corpului.

Totusi, exista o diferenta evidenta intre acestea. In aceste terapii, corpul este vazut ca un depozit al amintirilor sau ca un reprezentant al intelepciunii.

Ambele ne arata calea catre vindecare. Pe de alta parte, in constelatii familiale, corpul devine un instrument al “constiintei sistemice”.

El reprezinta mai mult decat intelepciunea interioara in relatia cu o persoana. Astfel, el devine un liant in a intelege legile relationale dintre doua persoane. Sfatul lui Bert Hellinger este de a da voie corpurilor noastre sa-si urmeze intuitia in timpul unei sedinte de constelatii familiale. Astfel, reusim sa facem primul pas spre vindecare.

Corpul ca reprezentant al ordinii naturale

“Ordinea este un element determinat. De exemplu, un copac se dezvolta conform propriei ordini. Altfel, nu poate deveni un copac. Acelasi lucru este valabil si in cazul fiintei umane. Ordinea ne este data.” Bert Hellinger

Din punctul de vedere al metodei de constelatii familiale, corpul devine un instrument  de constientizare pentru fiinta umana. Aceasta este modalitatea in care structura umana poate fi perceputa: corpul este un observator.  Iar ceea ce observa nu poate fi separat de el insusi.

Ce ar trebui sa intelegem despre corp?

Corpul nostru nu este doar o unitate de sine statatoare. El este strans legat de o structura care transcende personalul. Pe de o parte, traim experienta de a fi noi in propria piele.

Acest lucru ne determina sa gasim raspunsuri personale la intrebarile legate de destinul nostru.

Pe de alta parte, atunci cand suntem in mijlocul unei constelatii familiale, traim o experienta transpersonala.

Corpul nostru devine corpul persoanei pe care o reprezentam. Dar, in acelasi timp, incercam sa ne gasim propria cale. Sau sa suportam consecintele pentru propriile actiuni.

Ce impact are corpul in constelatia familiei?

  • Poate crea o legatura puternica intre client si reprezentant
  • Prin atingere, energia campului poate fi orientata de la client la reprezentant
  • Poate crea o legatura puternica intre client si facilitator
  • Prin atingere, facilitatorul poate constientiza starea de spirit a clientului
  • Rezistenta creeaza tensiuni musculare in corp
  • In momentul in care o persoana accepta din punct de vedere emotional informatia pe care o primeste, tensiunea musculara se elibereaza.

In concluzie, metoda de constelatii familiale vede corpul ca un instrument al constiintei sistemice. Astfel, contributia acestuia in timpul procesului de constelatii familiale este una pozitiva, deoarece poate (re)directiona abordarea unei probleme.

Resurse: “The Knowing Field – International Constellations Journal”

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale din Bucuresti.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *