trei carti esentiale din biblioteca de cuplu
Cele mai bune carti

Trei carti esentiale din biblioteca de cuplu

Nu vom vorbi in acest articol despre celebrele Kamasutra sau Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus, desi sunt ambele exemple de carti pentru aprofundarea relatiilor de cuplu.

Daca prima reprezinta un ghid milenar al pozitiilor sexuale, dar si al modalitatilor de implinire a intimitatii in doi si ofera mereu surse de inspiratie pentru viata de cuplu, a doua a facut furori in ultimele decenii si reprezinta –cel putin – o lectura distractiva despre diferentele dintre barbati si femei si modalitatile in care cele doua “specii” pot convietui cel mai bine.

Intrucat viata in doi nu se invata nici la scoala, nici neaparat din experienta parintilor sau celor apropiati, avem nevoie sa citim constant carti despre relatii pentru a gasi raspunsuri in problemele pe care le intalnim, a ne educa impreuna pentru o viata reciproc implinita si fericita.

De aceea, va propunem astazi trei volume esentiale din biblioteca de carti despre relatii, volume pe care ar trebui sa le cititi din scoarta in scoarta, impreuna cu persoana iubita.

1. Jocuri pentru adulti, de Eric Berne.

Departe de a fi o carte “de dormitor”, cum ii sugereaza titlul, volumul doctorului Eric Berne, un terapeut care a fondat scoala analizei tranzactionale in psihologie, trateaza probleme profunde ale raporturilor si comunicarii intre oameni.

Fiind un volum destul de stiintific, e bine sa cititi cate ceva despre analiza tranzactionala ca teorie, inainte sa parcurgeti Jocuri pentru adulti.

Teoria lui Berne se bazeaza pe studiul contactelor fizice la copiii de varsta mica si modul in care aceasta nevoie constanta de contact se traduce la adulti prin diverse “jocuri” de rol pe care le jucam la nesfarsit, miza fiind aceea ce a obtine de la ceilalti echivalentele emotionale (“stroke”-uri, dupa cum le numeste autorul) ale reafirmarii noastre ca indivizi prin contactul fizic.

Cartea lui Eric Berne este esentiala pentru relatiile de cuplu si nu numai deoarece ne invata – cu o multime de exemple – despre jocurile sau micile piese de teatru pe care le jucam intre noi, pentru intreaga viata si uneori cu rezultate dramatice pentru a incerca sa obtinem apropierea si recunoasterea de care avem nevoie inca din frageda copilarie.

Lectura acestei carti poate fi cu adevarat revelatoare pentru orice cuplu si va va ajuta sa descoperiti adevaruri aproape miraculoase despre voi insiva si despre cum puteti sa va ameliorati existenta impreuna.

2. Santajul emotional, de Susan Forward.

Cu titlul original Emotional Blackmail: When the People in Your Life Use Fear, Obligation and Guilt to Manipulate You, aceasta carte are un rol fundamental in a ne educa referitor la manipularea sentimentelor pe care noi insine sau cei din jur o practicam in relatiile de cuplu dar si in relatiile interpersonale in general.

Efectele santajului emotional pot fi devastatoare iar recunoasterea in viata proprie a elementelor de santaj emotional dupa lectura acestui volum poate naste disconfort, insa aceasta este o carte despre relatii extrem de necesara fiecaruia dintre noi, ajutandu-ne fie sa ne eliberam fie sa stopam aceasta practica psihologica extrem de daunatoare in relatiile interumane.

3. The Seven Principles for Making Marriage Work, de John Gottman

Aceasta este rezultatul unei munci de cercetare asupra unor cupluri filmate in timp ce poarta discutii sau se cearta. John Gottman si echipa sa au studiat in detaliu dinamica relatiilor de cuplu la peste 650 de cupluri timp de aproape 15 ani, inainte sa publice acest volum extrem de valoros pentru cei care doresc sa intemeieze o casnicie functionala.

Pe langa demontarea a o multime de mituri, stereotipuri si perceptii gresite despre viata de cuplu, cartea ne ofera si 7 principii de baza (interesul fata de viata partenerului, orientarea spre relatie, acceptarea influentarii, manifestarea afectiunii si admiratiei, solutionarea problemelor rezolvabile, acceptarea diferentelor si crearea sensului comun) pe care le puteti studia pe larg lecturand-o.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Inca nu am citit nici una dintre ele.Trebuie sa le citesc neaparat.Melodia e superba,mi-a placut foarte mult.
    Va doresc o zi superba
    Multumesc.

    1. danmarinas spune:

      Ne bucuram ca v-a placut melodia, iar cartile chiar trebuie citite 🙂 O zi superba si dvs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *