Ho’oponopono: principiul responsabilitatii totale

Publicat: 18 septembrie 2009
Comentarii: Fără răspunsuri

Ho’oponopono este numele unei metode revolutionare de evolutie spirituala si purificare spirituala, descrisa pe larg in cartea “Zero limite”, scrisa de celebrul autor Joe Vitale si aparuta la Editura Meteor Press.

Pe scurt, Ho’oponopono inseamna “a face ceea ce este potrivit” sau “a corecta o greseala”.

Potrivit vechilor hawaieni, greselile sunt cauzate de ganduri care sunt declansate de amintiri dureroase din trecut. Aceasta metoda dezvaluie o cale de a ne elibera de energia acestor ganduri sau greseli dureroase care cauzeaza boli sau dezechilibre.

Metoda a fost create de Morrnah, care i-a transmis metoda sa doctorului Ihaleakala Hew Len, psihologul care a reusit sa vindece un pavilion intreg de bolnavi mintali foarte periculosi, fara sa consulte pe vreunul dintre ei. Principiile dupa care s-a ghidat in acest proces au fost:

 • universul fizic este o actualizare a gandurilor mele
 • daca gandurile mele sunt infestate de cancer, vor genera o realitate exterioara canceroasa
 • daca gandurile mele sunt perfecte, vor crea o realitate fizica plina de dragoste
 • sunt 100 % responsabil pentru crearea universului fizic asa cum este el
 • sunt 100% responsabil pentru vindecarea gandurilor bolnave care genereaza o realitate infestata
 • nu exista exterioritate. Totul exista sub forma gandurilor din mintea mea.

In ce consta concret aceasta metoda? Exista patru expresii care trebuie repetate, adresandu-le Divinitatii:

 • “Te iubesc.”
 • “Imi pare rau.”
 • “Te rog sa ma ierti.”
 • “Multumesc.”

Asadar, aceasta metoda expune un principiu pe care nu multi dintre noi (chiar si cei preocupati de spiritualitate si evolutie spirituala) sunt pregatiti sa-l accepte:  a fi total responsabil pentru viata mea inseamna ca totul in viata, pur si simplu pentru ca face parte din viata mea, este responsabilitatea mea. Trebuie sa-mi asum responsabilitatea atat pentru mine, cat si pentru toti oamenii care fac parte din viata mea.

“Acesta este codul care deschide seiful vindecarii. Dar trebuie folosit asupra dumneavoastra, nu asupra altora. Problema lor este problema dumneavoastra. Nu ei au nevoie de vindecare, ci dumneavoastra. Trebuie sa va vindecati. Dumneavoastra sunteti sursa tuturor experientelor.”

Ho’oponopono vede fiecare problema nu ca pe un dezastru, ci ca pe o oportunitate.  Problemele sunt doar amintiri recurente ale trecutului, care apar pentru a ne mai da o sansa de a vedea cu ochii dragostei si de a actiona bazandu-ne pe inspiratie.

Ce inseamna aceasta inspiratie? Este asimilata cu starea zero, acea stare in care totul iti sta la dispozitie. Cand esti dispus sa renunti la gunoaie si sa te golesti, atunci inspiratia iti umple imediat fiinta si esti din nou liber. Intr-un anumit moment, te supui fie amintirilor, fie inspiratiei. Alegerea pe care o poti face este sa te purifici sau nu. Cand esti purificat si vine inspiratia, tu doar actionezi. Nu te mai gandesti.

Dr. Hew Len foloseste metafora orchestrei pentru a explica acest lucru: ” E ca si cum am face parte dintr-o simfonie imensa. Fiecare dintre noi canta la un instrument. Nici unul nu este la fel. Pentru ca fiecare sa se bucure si concertul sa aiba loc, fiecare trebuie sa-si cante partitura lui, si nu altceva. Problemele apar cand nu vrem sa cantam la instrument sau cand consideram ca altcineva are o partitura mai buna. Asta inseamna amintirea. Cand jucam rolul ce ni s-a dat, lumea functioneaza cum trebuie. Atunci cand incercam sa luam rolul altcuiva apar problemele.”

Plecand de la acest principiu, in carte sunt dezbatute o serie de idei interesante, precum premisele abundentei financiare. Despre acest subiect, dr. Hew Len spune:

“Amintirile pot tine banii departe. Daca esti purificat in privinta banilor, vei avea destui. Universul iti da daca esti dispus sa primesti. Amintirile sunt cele care te impiedica sa ii ai sau sa vezi cum poti sa ii faci. Prea multi oameni raman blocati intr-o singura idée si incearca sa-si implineasca asteptarile, perturband astfel chiar obtinerea bogatiei pe care o doresc. Ideile si banii pe care ii puteti primi pot fi fara sfarsit atunci cand v-ati hotarat sa renuntati la nevoia dumneavoastra urgent si sa lasati lucrurile sa curga. ”

Metoda dr. Hew Len ne invata sa renuntam si sa ne incredem doar in Divinitate, in timp ce ne purificam continuu de toate gandurile si experientele care apar in calea noastra si ne impiedica sa auzim vocea Divinitatii.

Iata si concluziile autorului referitor la modul in care Ho’oponopono i-a schimbat viata:

“Acum stiu ca sursa fericirii nu e incercarea de a controla viata, ci acceptarea ei asa cum vine. Prea multi oameni, inclusiv eu, cauta sa manipuleze lumea prin vizualizare si afirmare. Acum stiu ca nu e nevoie sa fac asta. E mai bine sa ma las purtat de val in timp ce ma purific constant pentru tot ce intampin.”

Mesajul principal al acestei filosofii este: “cand renunti la eul tau si la dorintele eului, ii permiti unei puteri mai mari sa te indrume, Divinitatii.” Asa cum ne indeamna Joe Vitale, sa ne incepem fiecare zi spunand: “Astazi, intentia mea personala este de a ma supune intentiei divine.”

Sa urmarim si un filmulet linistitor, care ne readuce in atentie cele patru afirmatii purificatoare, pe care sa le repetam continuu, orice problema am avea:

 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *