stiinta si dezvoltare personala
Descoperiri

Descoperiri stiintifice despre mediul in care traim si dezvoltarea personala

 

stiinta si dezvoltare personala
stiinta si dezvoltare personala

In urma cu aproape 15 ani, savantul american David Merrell, intr-o incercare clasica de a crea o legatura intre stiinta si dezvoltare personala a demonstrat ca mediul in care traim ne dezvolta personalitatea (sau ne-o afecteaza).

Evident, in lumea stiintifica existau premisele unor legaturi intre mediu si dezvoltarea personala, insa Merrell a desfasurat un experiment foarte interesant care arata cat de pregnant este impactul mediului asupra dezvoltarii individului.

Merrell a impartit un grup de cobai in trei sub-grupuri. Sarcina pe care trebuia s-o indeplineasca fiecare subgrup era de a traversa un labirint pentru a ajunge la hrana.

Subgrupul de control a reusit acest lucru intr-o medie de 15 minute pentru fiecare cobai in parte, fara a fi influentat in vreun fel de mediul extern.

Un al doilea subgrup de cobai a fost tinut timp de o saptamana, zece ore pe zi, intr-un mediu in care cercetatorul a pus muzica lui Mozart. Soarecii din acest subgrup au reusit sa scurteze drumul prin labirint cu 8 minute in medie.

In fine, un al treilea subgrup, a trait timp de o saptamana intr-un laborator in care auzea timp de zece ore pe zi muzica hard rock. Acest subgrup a avut nevoie cu pana la 30 de minute mai mult pentru a putea parcurge labirintul, fata de subgrupul de control (care parcurgea labirintul fara sa fi fost expus la niciun fel de muzica).

Merrell a dorit sa concluzioneze experimentul, reunind subgrupurile peste cateva luni pentru a vedea cum se comporta cobaii impreuna. Surprinzator insa, experimentul nu a putut fi finalizat deoarece cobaii din subgrupul “hard rock” s-au omorat unii pe altii intre timp.

Valoarea acestei descoperiri stiintifice in dezvoltarea personala rezida in determinarea impactului profund pe care un singur element determinant al mediului extern il poate avea asupra comportamentului, performantelor si chiar existentei indivizilor.

In incercarea lor de a pune stiinta si dezvoltarea personala in linie, cercetatorii din intreaga lume investigheaza intens efectele pe care un element sau altul le poate avea asupra psihicului si personalitatii umane, in conditiile in care nu cunoastem inca toata aria de functionalitati si intregul potential al creierului uman.

Ce ne invata experimentul lui Merrell din punctul de vedere al dezvoltarii personale?

Evident, nu faptul ca a asculta non-stop muzica clasica ne face bine in vreme ce muzica hard rock ne face rau.

Lectia importanta pentru dezvoltare personala este ca expunerea la un anumit mediu vreme indelungata modifica radical comportamentul si functionarea individului (contrar legii psihologice a stimulului aplicat in mod repetat) si ca flexibilitatea, schimbarea si adaptabilitatea sunt ingrediente necesare in dezvoltarea personala a fiecaruia dintre noi.

Cu alte cuvinte, ca o concluzie mai amuzanta, dar in acelasi timp foarte utila in planul fiecaruia de a-si depasi limitele si a deveni mai eficient si mai performant, descoperirile stiintifice in dezvoltarea personala ne invata ca e in regula sa fii un fan al muzicii hard rock, atata timp cat ai mintea deschisa si la muzica clasica si faci corelatii asupra mediului propice care sa te ajute sa obtii rezultatele si performantele scontate, in vreme ce rigiditatea si refuzul de a incerca alternative duce la esecul oricarui plan de dezvoltare personala.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *